Με μια εκδήλωση που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της Αγοράς στη γειτονιά, πρόκειται να εγκαινιαστεί στις 7 Ιουλίου η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, έπειτα από την πρόσφατη αποκατάστασή της. Ο Δήμος Αθηναίων φιλοδοξεί να την καταστήσει πόλο έλξης για ένα ευρύτερο κοινό Ελλήνων και ξένων επισκεπτών αλλά και να γίνει η αφορμή για την πολιτιστική και οικονομική ενεργοποίηση της γύρω περιοχής.

Για το λόγο αυτό, αποφάσισε, έπειτα από διαβούλευση που οργανώθηκε το Μάιο του 2015 και στην οποία κατατέθηκαν συνολικά 470 προτάσεις πολιτών για την αξιοποίηση της Αγοράς, να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός φιλόδοξου καινοτόμου συνεργατικού μοντέλου.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνει  την παραχώρηση του δημόσιου χώρου της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης σε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ομάδες, ώστε η διαχείρισή της να περάσει άμεσα στα χέρια των πολιτών. Αναζητά λοιπόν, έναν ή περισσότερους διαχειριστές για τους ανακαινισμένους χώρους του ιστορικού κτίσματος για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης παραδίδεται στους πολίτες

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης παραδίδεται στους πολίτες

Τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά μαζί με την ανοιχτή πρόσκληση για τη διαχείριση της Αγοράς, συνοψίζονται στις εξής κατηγορίες για τη χρήση των χώρων της Αγοράς:

–  Το 38% της έκτασης του χώρου θα στεγάσει δημοτικές υπηρεσίες

– Το 31% προσφέρεται για τη δημιουργία 8 καταστημάτων που θα στεγάσουν δραστηριότητες με έμφαση στη νέα επιχειρηματικότητα

– Το 31%, που μεταφράζεται σε 2 χώρους, θα φιλοξενεί πολιτιστικά προγράμματα και ομάδες πολιτών

– Ο κοινόχρηστος χώρος (έκτασης περίπου 450 τ.μ.) θα διατίθεται για πολλαπλές δράσεις (π.χ. εργαστήρια, συζητήσεις, ανταλλακτικά παζάρια, προβολές, παραστάσεις κ.α.)

Βάσει του παραπάνω σχήματος, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται έως τις 4 Ιουλίου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τη συνολική διαχείριση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, υπό την επίβλεψη και σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων. Στη διαδικασία μπορούν να συμμετάσχουν μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ακόμη και εάν αυτά βρίσκονται σε ιδρυτικό στάδιο.

Η τελική επιλογή του φορέα (ή των φορέων) που θα διαχειριστεί τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης για τα επόμενα πέντε χρόνια, θα πραγματοποιηθεί από ειδική συμβουλευτική ομάδα εργασίας, που θα ανακοινωθεί δημόσια. Η διαδικασία περιλαμβάνει την πρώτη φάση κατάθεσης προτάσεων, η έναρξη της οποίας ορίζεται για την 1η Ιουνίου 2016, με προθεσμία ως την 4η Ιουλίου 2016. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των προτάσεων και η πρόκριση ομάδων, ενώ η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει στις 24 Ιουλίου 2016, με προθεσμία υποβολής τελικών προτάσεων και business plans ως την 19η Σεπτεμβρίου 2016. Ο τελικός νικητής θα ανακοινωθεί στις 27 Σεπτεμβρίου 2016, ενώ η επίσημη έναρξη λειτουργίας υπό τη διαχείρισή του θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Σύνδεσμος ανοιχτής πρόσκλησης

Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.agorakypselis.gr

Info: Αντιδημαρχία της Κοινωνίας των Πολιτών και Δημοτικής Αποκέντρωσης του Δήμου Αθηναίων. Διεύθυνση: Λιοσίων 22, 104 38 Αθήνα. Τηλέφωνο Επικοινωνίας: +30210 5277523 (Δευτέρα-Παρασκευή, 10.00-14.00) e-mail: info@agorakypselis.gr