Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Photometria:
Το διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας Photometria θέλοντας να συνεχίσει την ανάδειξη της σύγχρονης φωτογραφικής δημιουργίας, προκηρύσσει διαγωνισμό portfolio από την 1 – 30 Νοεμβρίου. Από τους συμμετέχοντες ζητείται ένα (1) portfolio δεκαπέντε (15) φωτογραφιών, εκ των οποίων, θα επιλεγούν οι οκτώ (8). Μέσα από αυτές, ο φωτογράφος θα πραγματεύεται ένα θέμα της αρεσκείας του, μια ιδέα ή ακόμα και την αφήγηση μιας ιστορίας. Θα επιλεγούν 9 portfolios.

Η επιλογή θα γίνει βάσει των εξής χαρακτηριστικών των portfolios:
Α. Η συνάφεια των φωτογραφιών με το θέμα.
Β. Η συνοχή του συνόλου των φωτογραφιών ως ένα ενιαίο σετ.
Γ. Η καλλιτεχνική και αισθητική ποιότητα του συνόλου των φωτογραφιών.
Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Παναγιώτη Παπουτσή, Αχιλλέα Τζιάκο και Παναγιώτη Παππά

Τα portfolios που θα διακριθούν θα αποτελέσουν το υλικό των εκθέσεων με τίτλο “Parallel Voices” που θα γίνουν σε χώρους που θα ανακοινωθούν από το φεστιβάλ. Το Photometria International Photography Festival διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες που θα διακριθούν στην προώθηση των εκθέσεων  αυτών, καθώς και σε μελλοντικές προωθητικές ενέργειες του φεστιβάλ με αναφορά στον δημιουργό στον οποίο ανήκει το έργο. Τα εκτυπωμένα portfolio θα κρατηθούν στο αρχείο του φεστιβάλ, το οποίο διατηρεί το δικαίωμα διαχείρησής τους και μελλοντικής επανέκθεσής τους.

Η αποστολή των portfolio σημαίνει την αποδοχή των όρων του φεστιβάλ από τον εκάστοτε συμμετέχοντα.

Φοιτητές και ενήλικες μαθητευόμενοι προσκαλούνται να υποβάλλουν τις φωτογραφίες τους μέσω του Photometria International Photography Festival στο διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας Photocitizens στα πλαίσια του project «Εθνική Ταυτότητα».

Δείτε αναλυτικά τα ζητούμενα και τους όρους του φεστιβάλ.

Προθεσμία Συμμετοχών: 1η-30 Νοεμβρίου
Ζητούμενο:
Ένα portfolio δεκαπέντε φωτογραφιών
Κόστος Συμμετοχής:
15€

Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Photocitizens:
Το διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας Photocitizens ιδρύθηκε το 2015. Στόχος του είναι να φέρει προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς σπουδαστές από όλο τον κόσμο σε επαφή με διεθνή φεστιβάλ φωτογραφίας, γκαλερί και εικαστικούς οργανισμούς. Για το πρώτο του project συγκεντρώνει εταίρους από την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ισπανία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να αναπτύξει την έρευνα, τη συνεργασία και την προβολή μελλοντικών ταλέντων.

Η Ιδέα:
«Όπου και αν πάμε, στα πρόσωπά μας φοράμε τη γη μας. Ό,τι και αν κάνουμε, στις σόλες των παπουτσιών μας, στις κραυγές μας, στην υφή του δέρματός μας, στο βάθος των ματιών μας, φοράμε τη χώρα μας. Ο άνεμος μας κυνηγάει, εναποθέτοντας στα χείλη μας  τη μυρωδιά του σπιτιού, τις στιγμιαίες αναμνήσεις μας, τα τραγούδια της καταγωγής μας.»

– Tahar Ben Jelloun, 1994
Από την εισαγωγή του βιβλίου του Owen Logam «Bloodlines – Vite allo Specchio».

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης που ζούμε, το άτομο μπορεί να φέρει πολλαπλές ταυτότητες σε συνάρτηση με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Παρόλο που η παγκοσμιοποίηση ανοίγει τα εδαφικά σύνορα είτε μέσω της εθελούσιας είτε μέσω της εξαναγκαστικής μετανάστευσης, υπάρχουν πολλές αντιφάσεις. Μία ταυτότητα μπορεί να είναι αυτή της χώρας την οποία αφήσαμε πίσω μας ή της χώρας στην οποία διαμένουμε ή της χώρας στην οποία διέμεναν οι πρόγονοι της οικογένειάς μας ή αυτή μιας ηπείρου όπως είναι η Ευρώπη ή η Αφρική. Η ταύτιση (ή όχι) με μία συγκεκριμένη εθνική ομάδα ανθρώπων μπορεί να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα της προσωπικότητας του ατόμου.

Το project «Εθνική Ταυτότητα» προσπαθεί να ανακαλύψει τους χαρακτηρισμούς που προσδιορίζουν την ιδέα της εθνικής ταυτότητας: πώς περιγράφουν οι άνθρωποι τον εαυτό τους καθώς και τα σημάδια και τα σύμβολα που χρησιμοποιούν ως ομάδες ή ως άτομα για να απεικονίσουν αυτή την ταυτότητα.

Ο γενικός στόχος του project «Εθνική Ταυτότητα» είναι το να προκαλέσει το θεατή να στοχαστεί πάνω στο θέμα της συγκρότησης της εθνικής ταυτότητας. Οι φωτογραφίες που θα επιλεχθούν θα πρέπει να εκφράζουν και να καθιστούν κατανοητό από μέρους του θεατή το θέμα της εθνικής ταυτότητας και του πώς αυτή διαμορφώνεται μέσα από δράσεις, σημάδια, σύμβολα και το περιβάλλον.

Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να συνοδεύουν τις φωτογραφίες τους από έναν σύντομο πρόλογο αναφορικά με την προσέγγιση του θέματος και από έναν τίτλο.

Το Project:
– Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Παναγιώτης Παπουτσή, Φωτεινή Παπαχατζή και Αχιλλέα Τζιάκο και θα επιλέξει 40 – 50 φωτογραφίες.

– Οι επιλεγείσες φωτογραφίες θα αποτελέσουν τμήμα προβολών στα φεστιβάλ Les Boutographies στο Montpellier (Γαλλία – Μάιος 2017), Photometria International Photography Festival στα Ιωάννινα – προβολή στο θέατρο παλαιών σφαγείων και τις 11 ημέρες του φεστιβάλ ( Ελλάδα – Ιούνιος 2017) και θα εκτεθούν σε χώρους στο Παρίσι (Γαλλία), στο Λέστερ (Ηνωμένο Βασίλειο), στη Μούρθια (Ισπανία), στην Κωνσταντινούπολη (Τουρκία), στη Βουδαπέστη (Ουγγαρία) και στη Ρώμη (Ιταλία) κατά τα έτη 2017 και 2018.

Οι Συμμετοχές:
– Το project είναι ανοικτό σε όλους τους σπουδαστές φωτογραφίας και στους ενήλικες μαθητευόμενους.
– Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν μέχρι 5 φωτογραφίες.
– Υπάρχει η δυνατότητα οι φωτογραφίες να έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία και να έχουν εφαρμοστεί φίλτρα επάνω τους, ωστόσο όλες οι συμμετοχές θα πρέπει να συνιστούν μία μόνο εικόνα.

Διαβάστε αναλυτικές πληροφορίες για τους όρους συμμετοχής και τα πνευματικά δικαιώματα.

Προθεσμία Συμμετοχών: 1η-30 Νοεμβρίου
Ζητούμενο: 
4 – 5 φωτογραφίες 
Κόστος Συμμετοχής:
 12€