Ο διάλογος μεταξύ ελλήνων και ξένων συγγραφέων είναι ένας από τους κύριους στόχους της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων.

Μετά τις εξαιρετικά επιτυχημένες επισκέψεις της νομπελίστριας συγγραφέα Herta Müller και του βραβευμένου Ian McEwan, τον μήνα Μάιο η Αθήνα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τον χώρο του βιβλίου και υποδέχεται διακεκριμένους ξένους συγγραφείς.

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, «η διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Αθήνα, ώστε να φέρει το βιβλίο όλο πιο κοντά στην πόλη και τους κατοίκους της», επισημαίνοντας ότι «στο ταξίδι αυτής της χρονιάς πολύτιμη είναι η συμβολή και υποστήριξη από τις πρεσβείες και τα μορφωτικά ινστιτούτα. Οι φορείς αυτοί συνέδραμαν με την τεχνογνωσία και την υποστήριξή τους, ανοίγοντας έτσι για την Αθήνα – και όχι μόνο – ένα παράθυρο στον κόσμο και ανοίγοντας τον διάλογο μεταξύ των πολιτισμών».

14 Μαΐου

Στις 14 Μαΐου συναντάμε τον Γερμανό συγγραφέα Bodo Kirchhoff σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΑΙΩΡΑ και το Goethe-Institut Athen. Το μυθιστόρημα του Kirchhoff με τίτλο «Όταν δεν το περιμένεις», που τιμήθηκε με το βραβείο Deutscher Buchpreis ως το καλύτερο γερμανικό μυθιστόρημα του 2016, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας από τον ίδιο τον συγγραφέα. Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσουν η ποιήτρια Χριστίνα Οικονομίδου και ο συγγραφέας Μιχάλης Μοδινός.

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16 | 20.00 | ελληνικά και γερμανικά με διερμηνεία.


15 και 16 Μαΐου

Στις 15 και 16 Μαΐου με τη διοργάνωση και υποστήριξη της πρεσβείας του Ισραήλ και με τη συνεργασία των Εκδόσεων Καστανιώτη πραγματοποιείται στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο «Διάλογοι για την Ισραηλινή Λογοτεχνία»:

Την Τρίτη 15 Μαΐου στις 20.30 στο Βιβλιοπωλείο “Ιανός”, Σταδίου 24, ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης συντονίζει πάνελ με τους συγγραφείς Eshkol Nevo, Ester Haim και Iris Eliya-Cohen με θέμα “Life changing moments in literature”.

Την Τετάρτη 16 Μαΐου στις 18:30 στο ΠΟΛΙΣ ArtCafé, Πεσμαζόγλου 5 Αίθριο Στοάς Βιβλίου, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος συντονίζει πάνελ με τους συγγραφείς  A.B. Yehoshua, Ilan Sheinfeld, Judith Katzir με θέμα “Literature and Politics”.

Γλώσσα: αγγλικά, Είσοδος ελεύθερη

15 και 16 Μαΐου

Στις 15 και 16 Μαΐου πραγματοποιείται το Ελληνογερμανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνίας «LesArten» («Τρόποι ανάγνωσης») σε διοργάνωση της πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Γνωστοί Γερμανοί και Έλληνες συγγραφείς, μεταφραστές, εκδοτικοί οίκοι και φυσικά οι αναγνώστες συζητούν, σε ένα πλούσιο πρόγραμμα, ζητήματα σχετικά με τις δυνατότητες και το πλαίσιο της λογοτεχνίας.

Στις 24 Μαΐου στις 17:00 στο Κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30, πραγματοποιείται διάλεξη με τους συγγραφείς: Reiner Stach, Άντζη Σαλταμπάση, Μαρία Τοπάλη, καθώς και συναυλία με το σύνολο POLIS – ensemble. Στον ίδιο χώρο στις 25 Μαΐου στις 17:00, οι Hans-Bernhard Schlumm, Έλενα Νούσια, Αλέξανδρος Κυπριώτης και Σωτήρης Σελαβής συζητούν για την «Τέχνη της Μετάφρασης».

Στις 26 Μαΐου στο Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16 και ώρα 16:00 – 18:00 διοργανώνεται έκθεση της εταιρείας ελληνο-γερμανικών εκδόσεων και εικαστική εγκατάσταση «Η Μεταμόρφωση του Κάφκα», ενώ στις 19:30 – 22:00 οι Durs Grünbein, Άντζη Σαλταμπάση, Reiner Stach και Μαρία Τοπάλη συζητούν για τη «Βιο-γραφία και αστική αλλαγή».

Γλώσσα διεξαγωγής: ελληνικά, γερμανικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Ελεύθερη συμμετοχή.