Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο φεστιβάλ blueFest Crete18 | Culture & Beyond από τις 30 Ιουνίου ως τις 2 Ιουλίου 2018 στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Γ. &  Α. Μαμιδάκη για πρώτη φορά φέτος, με φόντο μια από τις πιο όμορφες παραθαλάσσιες πόλεις της Ελλάδας, και πραγματοποιήθηκε με την σύμπραξη και την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Αγίου Νικολάου.

bluefest

Το Ίδρυμα Γ. &  Α. Μαμιδάκη επέλεξε να εορτάσει το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς με ένα πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ που συνδυάζοντας διαφορετικές πολιτιστικές καλλιτεχνικές δράσεις (εικαστικά, θέατρο, μουσική, κινηματογράφος), είχε ως στόχο τη σύνδεση της πλούσιας πολιτιστικής δράσης και κληρονομιάς της Ελλάδας με νέες αλλά και παραδοσιακές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης.

bluefest

Το όραμα για την υλοποίηση του blueFest Crete είναι η αναβίωση μιας παράδοσης που ξεκίνησε η κα Τζίνα Μαμιδάκη με την διοργάνωση του 1ου Συμποσίου Τέχνης στο ξενοδοχείο Minos Beach art hotel, οδηγούμενη από την αγάπη της για τον τόπο, τις τέχνες και από την πρωτοπόρο για την εποχή ιδέα ότι ο τουρισμός οφείλει να αποτελεί μια ολιστική, πολιτιστική εμπειρία.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε το Σάββατο 30 Ιουνίου στην παραλία Άμμος, με ένα δροσερό DJ set από την Εύα Μπουντούρη (En Lefko 87,7) και την pop-up κινηματογραφική προβολή της ταινίας «Mamma Mia! The Movie», την οποία οι επισκέπτες παρακολούθησαν υπό το φως των αστεριών.

Ο κόσμος ξεκινάει να μαζεύεται στην παραλία για την προβολή της ταινίας

Το πρωί της δεύτερης ημέρας του φεστιβάλ, η ομάδα εθελοντών δυτών We Dive We Clean σε συνεργασία με το Pelagos Diving Center καταδύθηκε στην θαλάσσια περιοχή του λιμανιού του Αγ. Νικολάου ύστερα από πρόσκληση της εικαστικού Γεωργίας Κοτρέτσος, με σκοπό την αποφόρτισή της από ξένα και ρυπογόνα αντικείμενα. Οι δύτες ανέσυραν πάνω από 50 κιλά πλαστικά τενεκεδάκια, γυάλινα μπουκάλια, συσκευασίες και άλλα πλαστικά αντικείμενα.

we dive we clean

Από τα αριστερά προς τα δεξιά: Ανδρέας Ζουγλής (We dive we clean), Xenofonta Halatsis, Δημήτρης Μπολοβίνος (We dive we clean), Στέφανος Μπόνης(Pelagos Diving Center), Γεωργία Κοτρέτσος, Σωτήρης Μπαχτσετζής, Ντέμυ Βεζυρούλη (We dive we clean), Χρύσανθος Χόρμπας (We dive we clean)

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Γεωργία Κοτρέτσος: 4 CENTS ON SHOW FOR 500 YEARS» σε επιμέλεια Σωτήρη Μπαχτσετζή στο Minos Beach art hotel.

Η πρόεδρος του Ιδρύματος Γ.& Α. Μαμιδάκη κα Τζίνα Μαμιδάκη υποδέχθηκε τους καλεσμένους και το κοινό στην παραλία του ξενοδοχείου και στη συνέχεια ο επιμελητής της έκθεσης Σωτήρης Μπαχτσετζής παρουσίασε την γλυπτική εγκατάσταση «4 Cents: On Show for 500 Years» στις βραχώδεις επιφάνειες του Minos Beach art hotel και μίλησε για το συνολικό έργο της εικαστικής καλλιτέχνιδας Γεωργίας Κοτρέτσος, αλλά και για το τμήμα της συλλογής του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη που βρίσκεται στο Minos Beach art hotel.

Ο επιμελητής της έκθεσης Σωτήρης Μπαχτσετζής παρουσιάζει την γλυπτική εγκατάσταση «4 Cents: On Show for 500 Years»

Με το έργο «4 Cents: On Show for 500 Years» η Γεωργία Κοτρέτσος πραγματεύεται με παιγνιώδη τρόπο θέματα περιβαλλοντικής ρύπανσης που αφορούν όλους μας σχολιάζοντας την επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τα πλαστικά απορρίμματα, μια συζήτηση που βρίσκεται στο επίκεντρο θεμάτων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης τα τελευταία χρόνια.

Γεωργία Κοτρέτσος, «4 Cents: On Show for 500 Years», άποψη εγκατάστασης

Τα «4 λεπτά» του τίτλου του έργου της εικαστικού αναφέρονται στο περιβαλλοντικό τέλος που επιβάλλεται ανά τεμάχιο λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων και αποδίδεται στο δημόσιο, ενώ το «500 έτη» αναφέρεται στο χρονικό διάστημα που οι πλαστικές σακούλες θα παραμείνουν στην θάλασσα έως ότου να αποσυντεθούν ακόμη και αν αυτομάτως σταματούσαμε σήμερα και σε παγκόσμια κλίμακα να μολύνουμε το θαλάσσιο περιβάλλον με πλαστικά.

Επιπλέον, το έργο συνδέεται άμεσα με τους σημαντικότερους στόχους του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη που είναι η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της χώρας, η ενδυνάμωση της κοινωνίας και η αποκατάσταση και προστασία του περιβάλλοντος.

Απο τα αριστερά προς τα δεξιά: Γεωργία Κοτρέτσος, Σωτήρης Μπαχτσετζής, Ντέμυ Βεζυρούλη(We dive we clean), Χρύσανθος Χόρμπας (We dive we clean)

Με την έκθεση αυτή εγκαινιάζεται η σειρά εικαστικών εκθέσεων Art on Blue σε επιμέλεια του ιστορικού της τέχνης Σωτήρη Μπαχτσετζή. Πρόκειται για έργα ειδικά σχεδιασμένα για τους χώρους του ξενοδοχείου Minos Beach art hotel της bluegr Hotels & Resorts τα οποία συμπληρώνουν και επαυξάνουν την υπάρχουσα συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος. Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη υποστηρίζει νέους καλλιτέχνες με προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών καθώς και με περιοδικές ομαδικές εκθέσεις.

Το παρόν έδωσαν ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ κος Μανώλης Θραψανιώτης, η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κα Πελαγία Πετράκη, ο δήμαρχος του Αγίου Νικολάου κος Αντώνης Ζερβός, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων, καθώς και ένα πολυσυλλεκτικό κοινό απαρτιζόμενο από ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, κατοίκους της πόλης του Αγίου Νικολάου και ξένους επισκέπτες.

Στη συνέχεια, ο Πέτρος Κλαμπάνης παρουσίασε ζωντανά δίπλα στη θάλασσα το τελευταίο του project με τίτλο «Rooftop stories» όπου κοντραμπάσο, λούπες, κρουστά και φωνή συνέθεσαν ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι από την παραλία του Minos Beach art hotel στις ταράτσες των αγαπημένων πόλεων του καλλιτέχνη και μας ξανασύστησαν αγαπημένα τραγούδια μέσα από τη δική του ξεχωριστή ματιά. Tον φωτισμό της παράστασης επιμελήθηκε η Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου.

Η ημέρα έκλεισε με ένα cocktail party υπό τους ήχους μουσικών επιλογών του Σάκη Τσιτομενέα (En Lefko 87,7).

Η αυλαία του φεστιβάλ έπεσε τη Δευτέρα 2 Ιουλίου με την θεατρική παράσταση «Socrates Now»(Σωκράτης Τώρα) του Γιάννη Σιμωνίδη στο ξενοδοχείο Minos Beach art hotel και την ταυτόχρονη δεύτερη προβολή της ταινίας «Mamma Mia! The Movie» στο ξενοδοχείο Candia Park village.

Η δεύτερη προβολή της ταινίας “Mama Mia- The Movie” ξεκινάει στο Candia Park village

Ο βραβευμένος με ΕΜΜΥ ηθοποιός, σκηνοθέτης αλλά και δημιουργός της παράστασης, Γιάννης Σιμωνίδης παρουσίασε στο κοινό το κλασικό κείμενο της «Απολογίας του Σωκράτη» σε μια πολυεπίπεδη πολιτική, πολιτισμική και ψυχαγωγική εμπειρία, με μοναδική αμεσότητα που ανέδειξε την αιχμηρή λογική και τις αντιλήψεις του Σωκράτη. Τον 90λεπτο μονόλογο του Σωκράτη ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους θεατές, αναπόσπαστο κομμάτι της παράστασης του Σιμωνίδη.

Ο Γιάννης Σιμωνίδης μεταμορφώνεται στον Σωκράτη για την θεατρική παράσταση “Socrates Now” στο Minos Beach art hotel

Την ίδια ώρα μικροί και μεγάλοι επισκέπτες του Candia Park village απολάμβαναν τους καλοκαιρινούς ρυθμούς της ταινίας Mama Mia στην παραλία του ξενοδοχείου με ένα παγωτό χωνάκι όπως παλιά.

Η εγκατάσταση της Γεωργίας Κοτρέτσος «4 CENTS: ON SHOW FOR 500 YEARS» είναι πλέον κομμάτι της μόνιμης συλλογής του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη και θα είναι επισκέψιμη από το κοινό ως το τέλος Οκτωβρίου.