Δυο έργα του Βερονέζε που ήταν στο παρελθόν «κρυμμένα» σε μια απομακρυσμένη εκκλησία του Μουράνο, αποκαταστάθηκαν πρόσφατα αποκαλύπτοντας το μεγαλείο της ομορφιάς τους.

Τα δυο έργα του Βερονέζε, τα οποία είχαν αποκατασταθεί πρόχειρα στο παρελθόν, τα ανέλαβε η ομάδα των συντηρητών του Venetian Heritage και τώρα θα προβληθούν για πρώτη φορά από το 1566 που φιλοτεχνήθηκαν κατά τη διάρκεια της Μπιενάλε της Βενετίας και στη συνέχεια στη Frick Collection της Νέας Υόρκης.

Saint Agatha Visited in Prison by Saint Peter (1566)

Saint Agatha Visited in Prison by Saint Peter (1566)

Τα έργα «Saint Jerome in the Desert» και «Saint Agatha Visited in Prison by Saint Peter», ανατέθηκαν στον Βερονέζε από τον ηγούμενο του ναού της Παναγίας των Αγγέλων στο Μουράνο Francesco degli Alberi και δεν μετακινήθηκαν ποτέ από το νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται βόρεια της Βενετίας. Τον 19ο αιώνα όταν μεταφέρθηκαν στην εκκλησία San Pietro, απέκτησαν τις χρυσοποίκιλτες κορνίζες τους όπως πιστεύουν οι ειδικοί.

Saint Jerome in the Desert (1566)

Saint Jerome in the Desert (1566)

Με την πάροδο του χρόνου και εξαιτίας της κακής συντήρησης άρχισαν να οξειδώνονται τα χρώματά τους, κυρίως και εξαιτίας του ότι η εκκλησία του San Pietro ήταν και η ίδια σε κακή κατάσταση λόγω της υγρασίας. Με τη συντήρηση αποκαλύφθηκε η καταπληκτική ποιότητα των δυο έργων, τα οποία θεωρούνται αριστουργήματα.

Ενώ μέχρι σήμερα όλοι θεωρούσαν ότι τα δυο έργα έχουν γίνει από τους βοηθούς του Βερονέζε μετά την αποκατάσταση, ο Xavier Salomon, επικεφαλής επιμελητής  του Frick και ειδικός στον Βερονέζε δήλωσε ότι πρόκειται για έργα του μεγάλου ζωγράφου της Αναγέννησης. Η αποκατάσταση έγινε με τη χορηγία της ιταλικής εταιρείας Μπούλγκαρι, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί να ενισχύουν τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας.

Οι πίνακες θα εκτεθούν από τις 11 Μαΐου στην Gallerie dell’Accademia στη Βενετία ώστε να συμπέσει η έκθεσή τους με την Μπιενάλε.