Το 2017 σηματοδοτεί την ιστορική μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το νέο κτήριο θα παρέχει σύγχρονες υποδομές για τη συγκέντρωση, διαφύλαξη, συντήρηση, ψηφιοποίηση και ανάδειξη των θησαυρών της. Παράλληλα θα φιλοξενεί ποικίλα προγράμματα για την κατανόηση του Ελληνισμού και την ανοιχτή πρόσβαση στη γνώση.

Για τους επόμενους μήνες «μία ανθρώπινη αλυσίδα εκατό δημοσίων υπαλλήλων και διακοσίων εξωτερικών συνεργατών θα εργάζεται νυχθημερόν για την μετάβαση σε μία νέα εποχή», δηλώνει ο Γενικός Διευθυντής Δρ.Φίλιππος Τσιμπόγλου. Με αφορμή την μετεγκατάσταση αναπτύσσονται 40 έργα σε πέντε άξονες: την επεξεργασία και την ανάπτυξη των συλλογών, την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών, τη δημιουργία ενός νέου δανειστικού τμήματος, την ανάπτυξη κοινού και την εκπαίδευση του προσωπικού.

Ο Δρ.Φίλιππος Τσιμπόγλου μιλάει για τη μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης, τα νέα της εκπαιδευτικά προγράμματα και τους στόχους της για το 2017:

Από 1η Ιανουαρίου 2017 οι χώροι του Βαλλιανείου αξιοποιούνται αποκλειστικά για τον καθαρισμό, την επεξεργασία και τον εγκιβωτισμό 750.000 βιβλίων, αλλά και ως χώροι εργασίας και εκπαίδευσης για το προσωπικό της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Μακροπρόθεσμα, εφόσον υλοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης του διατηρητέου κτηρίου, το Βαλλιάνειο αναμένεται να φιλοξενήσει ξανά μέρος των συλλογών και να επαναλειτουργήσει ως αναγνωστήριο, εκθεσιακός χώρος και πύλη ενημέρωσης για της υπηρεσίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο κέντρο της πόλης.

Συντελεστές του παραπάνω βίντεο:
Σκηνοθεσία:
Κωνσταντίνος Φραγκόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Ντάνης
Παραγωγή: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το ελculture

Σχετικά άρθρα:

– Πώς θα λειτουργήσει η Εθνική Βιβλιοθήκη εν όψει της μετεγκατάστασής της στο Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ