Με το Εθνικό Θέατρο να κλείνει τη φετινή θεατρική περίοδο με θετικό πρόσημο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Στάθης Λιβαθινός έδωσε μια εικόνα της κατάστασης της πρώτης σκηνής της χώρας, στην άτυπη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους του πολιτιστικού ρεπορτάζ.

Στο σύντομο απολογισμό του υπογράμμισε ότι «Δεν παραλάβαμε καμένη γη από τους προκατόχους μας». Με μειωμένη την κρατική επιχορήγηση στα 6 εκ. ευρώ, μισή δηλαδή από παλιότερες εποχές και με το 90% έως 95% του ποσού να το απορροφούν οι μισθοί των περίπου 300 εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου και το 5% έως 10% οι καλλιτεχνικές παραγωγές, το Εθνικό έκλεισε λογιστικά το 2016 με ένα μικρό πλεόνασμα της τάξης των 150.000-200.000 ευρώ.

Στη συνέχεια τόνισε τη σημασία των συνεργιών που επιχείρησε το θέατρο δείχνοντας το εξωστρεφές του πρόσωπο όπως το «Θέατρο στο Μουσείο Μπενάκη», «Συνέβη στην Αθήνα», «Συγγραφέας του μήνα», «Θέατρο στις φυλακές».

Με την εκτίμηση ότι το Εθνικό Θέατρο διανύει την πρώτη του μεταβατική χρονιά, ο Στάθης Λιβαθινός είπε ακόμα ότι «Αυτό που μας ενδιαφέρει και οφείλει να κάνει ένα σύγχρονο Εθνικό Θέατρο είναι παραστάσεις-προτάσεις για το θεατή, εναλλασσόμενο ρεπερτόριο από ανσάμπλ σε πολλές διαφορετικές παραγωγές, κάτι που δεν είναι εύκολο θεσμικά, χρειάζεται δομικές αλλαγές».

Θέατρο στο Μουσείο Μπενάκη

Στο επίπεδο των χορηγιών επανέρχεται «αργά και σταθερά» η χορηγία του «Σχολείου» στην Πειραιώς από το Ίδρυμα Λάτση, ώστε να αναλάβει το έργο ανακατασκευής των εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Από την άλλη, το Ίδρυμα Ωνάση θα συμβάλει στη ριζική ανακατασκευή της παιδικής και εφηβικής σκηνής του Εθνικού στο ισόγειο του REX.

Νέα πρόσωπα στο Εθνικό Θέατρο είναι η Σοφία Βγενοπούλου, η οποία αναλαμβάνει καλλιτεχνική υπεύθυνη της παιδικής και εφηβικής σκηνής, ενώ η Σύλβια Λιούλιου αναλαμβάνει υπεύθυνη του Στούντιο Συγγραφής θεατρικού Έργου. Με δυο παραγωγές και τον Τζίμη Πανούση στο ρόλο του Τρυγαίου στην Ειρήνη του Αριστοφάνη, κατεβαίνει φέτος το Εθνικό στην Επίδαυρο. Η σκηνοθεσία είναι του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, ενώ το έργο θα ανέβει ως  μια σύγχρονη θεατρική όπερα σε μουσική Νίκου Κυπουργού, βασισμένη σε λιμπρέτο του βραβευμένου συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκου. Ερμηνεύει η Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, με την Ειρήνη Καράγιαννη και τον Τάση Χριστογιαννόπουλο. Η δεύτερη παραγωγή θα είναι η «Άλκηστις» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου με την Μαρία Κίτσου στον ομώνυμο ρόλο.

Ανακοινώθηκε επίσης η συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, καθώς οι παραστάσεις που θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι στη Μικρή Επίδαυρο, θα παιχτούν και στο Εθνικό τον Σεπτέμβριο του 2017.

Τέλος, όσον αφορά στη χειμερινή σεζόν ετοιμάζονται, μεταξύ άλλων τα έργα των Ερρίκου Ίψεν, «Πέερ Γκυντ» από τον Δημήτρη Λιγνάδη, το «Ψηλά από τη γέφυρα» του Άρθουρ Μίλερ σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη με τον Γιώργο Κιμούλη και «Τίμων ο Αθηναίος» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού με τον Δημήτρη Ήμελλο. Στις επαναλήψεις που θα ανοίξουν τη χειμερινή περίοδο θα είναι τα έργα «Στέλλα κοιμήσου» του Γιάννη Οικονομίδη και «Γενικός Γραμματέας» της Σοφίας Μαραθάκη, που ανέβηκε στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού.