Η Ελευσίνα, η πόλη που αποφασίστηκε ότι θα είναι  η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, είναι ένας τόπος ποτισμένος από μυστήρια και ιστορίες μέχρι σήμερα. Μια πόλη που μεταμορφώνεται, αλλάζει, διατηρεί τα παλιά και σήμερα προσπαθεί να τα συνδέσει με την καθημερινή ζωή.

Η Ελευσίνα είναι μια πόλη ταλαιπωρημένη, ανθεκτική, έχει περάσει πολλές φορές ακμή και παρακμή, αλλά οι προνομιούχοι κάτοικοί της, εκεί στην καρδιά της πόλης τους, δίπλα σε αστικά και βιομηχανικά ερείπια, παίρνουν μια ανάσα διαφορετική σ’ ένα περιβάλλον αναλλοίωτο και μυστηριακό μέσα στους αιώνες, στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Και κάθε φορά, σαν μικρά παιδιά, επιστρέφουμε στην αρχή στον περίφημο μύθο της πόλης και της ιερότητάς της.

Ελευσίνα

Σε ένα ποίημα του 600 π.Χ., η θεά Δήμητρα μεταμφιεσμένη σε γριά, πονεμένη από την αρπαγή της κόρης της Περσεφόνης που έκλεψε ο θεός του Άδη, Πλούτωνας, έφτασε στην Ελευσίνα. Εκεί βασίλευε ο Κελεός, οι κόρες του τη συνάντησαν στην κρήνη αποκαμωμένη και της πρόσφεραν φιλοξενία.

Ο γιος του Κελεού, ο Δημοφώντας μεγάλωσε στα χέρια της. Η Δήμητρα τον άλειφε τη νύχτα με αμβροσία και τον πέρναγε πάνω από τη φωτιά για να τον κάνει αθάνατο. Όταν την ανακάλυψαν, αποκάλυψε την ταυτότητά της και απαίτησε από το βασιλιά να χτιστεί ναός πάνω από την πόλη. Κλεισμένη στο ναό και σε απόγνωση τιμωρεί τους πάντες, προκαλώντας ξηρασία και λιμό, μέχρι να πετύχει την επιστροφή της κόρης της στη γη και την άνθισή της. Όταν η ευφορία επιστρέφει, η Δήμητρα διδάσκει στους Ελευσίνιους τα σεμνά όργια που τους εξύψωναν ηθικά.

Ελευσίνα

Όσα έβλεπαν, άκουγαν και διδάσκονταν, έμεναν μυστικά. Τα περίφημα «Ελευσίνια Μυστήρια» είχαν ξεκινήσει. Η λατρεία της Δήμητρας έγινε πανελλήνια. Τα Ελευσίνια ήταν οι μεγάλες γιορτές την άνοιξη, το μήνα των ανθεστηρίων και το φθινόπωρο. Στη μύηση αποκλείονταν οι ένοχοι φόνου, οι ιερόσυλοι και εκείνοι που δε μιλούσαν την ελληνική γλώσσα. Οι μύστες επέστρεφαν στους τόπους τους ηθικά βελτιωμένοι, ευτυχισμένοι, με μειωμένο φόβο για το θάνατο και αυξημένη ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Όπως και ο σημερινός επισκέπτης της Ελευσίνας. Μέσα στους ιστορικούς και κοινωνικούς τριγμούς, αναγνωρίζει μια αξία που την κάνει σθεναρή και ανθεκτική, σαν την επιστροφή της ευφορίας και της ανθοφορίας μετά από έναν παγωμένο χειμώνα, που δείχνει πάντα το θρίαμβο της ζωής επί του θανάτου.

Ελευσίνα

Ελευσίνα

Ελευσίνα

Ελευσίνα

Ελευσίνα

Ελευσίνα

Διαβάστε επίσης:

Η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021