Η πρώτη πρωτότυπη εκπομπή του OTE HISTORY, του νέου καναλιού του ΟΤΕ TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω», συνεχίζεται αυτήν την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου στις 21.00 με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο Βόλο.

Από δω ξεκίνησε κάποτε το ωραιότερο παραμύθι, άρρηκτα δεμένο με τη θαλασσινή μοίρα του Έλληνα: η Αργοναυτική Εκστρατεία. Το χαμένο σανδάλι του Ιάσωνα, οι πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στη Νέα Ιωνία, τα τσιπουράδικα και οι παραδοσιακές μουσικές, η πρωτοπορία στην επανάχρηση των βιομηχανικών μνημείων, η φημισμένη αρχιτεκτονική σχολή… είναι αναρίθμητα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το παλίμψηστο του Βόλου, μιας πόλης που μοιάζει διαρκώς να σαλπάρει…

Ο αρχιτέκτονας, μέλος της ομάδας μελέτης για τη διάσωση και μετάχρηση των παλιών βιομηχανικών κτιρίων, Κώστας Αδαμάκης μάς ξεναγεί στα παλιά εργοστάσια, όπου στεγάζεται σήμερα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Με τη Διευθύντρια του Κέντρου Ιστορίας, Αίγλη Δημόγλου, ανακαλύπτουμε τον «ολοκαίνουργιο θησαυρό» της πόλης, το «Νέο Μουσείο του Βόλου». Ο εικαστικός Αλέξανδρος Ψυχούλης μάς μυεί στην «τσιπουροκατάνυξη», αναλύοντας τη φιλοσοφία, την ιστορία και την τελετουργία της «τσιπουροποσίας» όπως τη ζουν και την εννοούν στο Βόλο. Ο ιδρυτής της ορχήστρας «Εστουδιαντίνα» Ανδρέας Κατσιγιάννης συνδέει το χθες με το σήμερα, μέσα από τις παραδοσιακές μουσικές και τα τραγούδια που έχουν, σαφώς, προσφυγικό άρωμα. Η ιστορικός τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου, ξεκινώντας από το σιδηροδρομικό σταθμό, αποκωδικοποιεί τη μυστική σχέση του κορυφαίου ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο με το Βόλο. Ο συγγραφέας Κώστας Ακρίβος υπογραμμίζει το λογοτεχνικό προφίλ της πόλης του. Και ο φιλόλογος-μουσικός Νίκος Παρθένης, αφηγείται μνήμες από την κοινωνική ζωή του Βόλου στη δεκαετία του ’60.

Η εκπομπή του OTE HISTORY, του νέου καναλιού του ΟΤΕ TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω» εγκαινιάστηκε στις 22 Ιανουαρίου με ένα ντοκιμαντέρ για τη Θεσσαλονίκη. Την υλοποίηση της παραγωγής έχει αναλάβει η πολιτιστική πλατφόρμα ελculture.