Επιμέλεια: Ελ.Γ.

Πρεμιέρα κάνουν απόψε το βράδυ οι Blitz στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Αβινιόν με την τελευταία τους παραγωγή, το «6 a.m. How to disappear completely» που έκανε πρεμιέρα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, τον Οκτώβριο του 2015. Η παράσταση των Γιώργου Βαλαή, Αγγελικής Παπούλια και Χρήστου Πασαλή θα παρουσιαστεί στην Opéra Grand Théâtre d’Avignon για τέσσερις μέρες, από 7 έως 10 Ιουλίου 2016.

Η παράσταση αυτή είναι η δεύτερη που καταφέρνει να ενταχθεί στον βασικό κορμό των εκδηλώσεων του σημαντικότερου Φεστιβάλ παραστατικών τεχνών διεθνώς. Η προηγούμενη ήταν το καλοκαίρι του 2013 με τον «Κυκλισμό του τετραγώνου» του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, πάλι σε παραγωγή της Στέγης. Γεγονός που μόνο τυχαίο δεν είναι.

Τουλάχιστον είκοσι παραγωγές της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση έχουν ταξιδέψει εκτός συνόρων στα πέντε χρόνια λειτουργίας της. «Η εξαγωγή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και η υποστήριξη Ελλήνων δημιουργών», είναι σε πρώτη προτεραιότητα για τον Οργανισμό, που κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, υποστηρίζοντας τις περιοδείες των παραγωγών του.

To Europium των Rootlessroot ©Mike-Rafail

To Europium των Rootlessroot ©Mike-Rafail

Για φέτος το καλοκαίρι έξι παραστάσεις της Στέγης ταξιδεύουν σε Φεστιβάλ του εξωτερικού, επιχειρώντας να κάνουν γνωστή στον κόσμο τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή της Ελλάδας στο πεδίο των παραστατικών τεχνών. Λίγο η έλλειψη χρημάτων, λίγο η απουσία πολιτιστικής πολιτικής από την οποία πάσχει διαχρονικά η χώρα μας, η εικόνα της σύγχρονης δημιουργίας, ειδικά στις παραστατικές τέχνες, είναι θολό τοπίο για τους ξένους φιλότεχνους, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που καλλιεργείται για την Ελλάδα σήμερα.

Αμέσως μετά την Αβινιόν, οι Blitz, που τα τελευταία χρόνια διαπρέπουν στην Ευρώπη, θα βρεθούν στις 13 και 14 Ιουλίου στην Νάπολη της Ιταλίας και συγκεκριμένα στο Napoli Teatro Festival, (Teatro Piccolo Bellini) για να παρουσιάσουν μια παλαιότερη παραγωγή τους, το «Late Night», που έπειτα από την αθηναϊκή της πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2012, συνεχίζει να ταξιδεύει σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Late Night- Blitz

Το Late Night των Blitz

Ο  – έτσι κι αλλιώς διεθνής – Δημήτρης Παπαϊωάννου με το «Still Life» συνεχίζει το ταξίδι του, που ξεκίνησε το Μάιο του 2014 από την Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Επόμενος σταθμός η Σιγκαπούρη και το Singapore Festival of the Arts (25- 27 Αυγούστου).

Διεθνή παρουσία έχουν και οι καλλιτεχνικοί διευθυντές της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού θεάτρου, Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης τα τελευταία χρόνια. Η πιο πρόσφατη δουλειά τους, που ανήκει, όπως και οι προηγούμενες, στο είδος του θεάτρου ντοκουμέντο, θα παρουσιαστεί τον προσεχή Αύγουστο σε δύο Φεστιβάλ: στο International Festival Mladi Levi (Τhe Bunker Institute) στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας στις 22 Αυγούστου και στο φεστιβάλ Zürcher Theater Spektakel στη Ζυρίχη της Ελβετίας στις 25, 26 και 27 Αυγούστου. Πρόκειται για την «Καθαρή Πόλη» που έκανε αίσθηση από την πρεμιέρα της τον περασμένο Φλεβάρη στη Μικρή Σκηνή της Στέγης και ήδη ταξίδεψε σε Γερμανία και Γαλλία, λαμβάνοντας συγκινητική υποδοχή.

Οι Vasistas της Αργυρώς Χιώτη με τα «Αίματα» του Ευθύμη Φιλίππου, σεναριογράφου του Γιώργου Λάνθιμου, ταξιδεύουν στις 29 Σεπτεμβρίου στο Teatr Polski in Bydgoszcz στο πλαίσιο του Festival of New Dramaturgies στην Πολωνία. Η παράσταση έχει σημειώσει ήδη μια σημαντική διαδρομή έπειτα από την πρεμιέρα της τον Οκτώβριο του 2014, παρουσιάστηκε στο Chantiers d’Europe Festival του Théâtre de la Ville στο Παρίσι τον Ιούνιο του 2015, στο Festival Parallèle στην Aix-en-Provence στις 29 Ιανουαρίου 2016 και στο Festival Reims Scènes d’Europe στη Reims στις 2 Φεβρουαρίου 2016.

Αίματα σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη

Αίματα σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη

Τέλος, και οι RootlessRoot υποστηρίζονται από τη Στέγη για την περιοδεία του «Europium». Στις 13 Ιουλίου θα βρεθεί στην Ισπανία στο Φεστιβάλ χορού Deltebre Dansa (Ντέλτεμπρε) λίγο πριν την παρουσίασή του στις 24 Ιουλίου, στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.