Από τα σπάνια γαμήλια ενδύματα του Μεγάλου Πέτρου μέχρι το νυφικό της τελευταίας γυναίκας του Τσάρου, Αλεξάνδρας, το διάσημο Ερμιτάζ ανοίγει τις πόρτες του με μια νέα συλλογή κοστουμιών η οποία θα εκτίθεται μόνιμα στη Βόρεια Αγία Πετρούπολη, στο κτίριο που στεγάζει το κέντρο συντήρησης και αποκατάστασης του μουσείου.

Μια μακρά αίθουσα με πανοραμικές προθήκες από γυαλί και 130 κούκλες παρουσιάζουν ρούχα που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα, τα περισσότερα από τα οποία ανήκαν στη δυναστεία των Ρομανόφ που κυριάρχησε μέχρι τη Ρώσικη Επανάσταση του 1917. Το τμήμα κοστουμιών είναι 600τ.μ., ενώ η συλλογή που κατέχει το μουσείο διαθέτει 24.000 κομμάτια. Αυτά που εκτίθενται αποτελούν μόνο το 3% της συλλογής.

Το μουσείο διαθέτει 280 προσωπικά αντικείμενα που ανήκαν στον Μεγάλο Πέτρο και αυτή είναι η πιο σημαντική συλλογή ανδρικών ενδυμάτων του 18ου αιώνα στον κόσμο. Ο τσάρος ήταν ιδιαιτέρως ψηλός και ήταν γνωστός για τα απλά του γούστα. Εκτός από τα ρούχα των Ρομανόφ, στην έκθεση μπορεί κανείς να έχει μια ευρύτερη εικόνα της ρώσικης κοινωνίας, από τα παραδοσιακά ρούχα που φορούσαν οι χωρικοί σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας μέχρι τις μπλούζες που φορούσαν οι αριστοκράτες στην Αγία Πετρούπολη.

Χάρη σε αυτά τα στοιχεία μπορούμε να δούμε όχι μόνο τις μόδες της εποχής, αλλά και πώς ήταν τα μέλη της οικογένειας των Ρομανόφ. Για παράδειγμα, μια ρόμπα που φορούσε ο τσάρος Αλέξανδρος Α’ (ο οποίος κυβέρνησε από το 1777 έως το 1825), δείχνει ότι ήταν ψηλός και λεπτός, ενώ ο Αλέξανδρος Γ ‘, (ο οποίος κυβέρνησε από το 1845 έως το 1894) αδιαφορούσε για τη μόδα και φορούσε ένα καρό κοστούμι. Τα βλέμματα κλέβει ένα εντυπωσιακό μπλε φόρεμα με ασημένιο μπροκάρ, που η Αικατερίνη η Μεγάλη, (η οποία κυβέρνησε μεταξύ 1729 και 1792), φορούσε για να επιθεωρήσει τα στρατεύματα.

Τα ρούχα χρειάστηκαν μήνες ολόκληρους προκειμένου να αποκατασταθούν, όπως ένα λευκό δαντελωτό φόρεμα διακοσμημένο με περίπλοκο κέντημα, το οποίο δημιουργήθηκε για το γάμο του τσάρου Νικολάου Β’ και της συζύγου του Αλεξάνδρας Φιοντόροβνα το 1894.

Παρόλο που όλα τα αντικείμενα της έκθεσης προέρχονται από το 18ο και 19ο αιώνα, μοιάζουν να είναι καινούρια και μερικές φορές είναι πολύ μοντέρνα. Για να διατηρηθούν τα πολύ εύθραυστα ρούχα σε άριστη κατάσταση, υπάρχει ένα αυστηρό καθεστώς θερμοκρασίας ακριβώς 21 βαθμών Κελσίου (περίπου 70 βαθμούς Φαρενάιτ) με υγρασία 46 τοις εκατό και δεν υπάρχουν παράθυρα για την πρόληψη της ζημιάς από τον ήλιο.

Εκτός από τα ρούχα, οι επισκέπτες μπορούν να δουν στο κέντρο αποκατάστασης των κοστουμιών Staraya Derevnya, αντικείμενα, έπιπλα, ακόμα και παιδικά καροτσάκια.