«Το Σάββατο βράδυ, ο βαθύς, σκοτεινός κόσμος του Έλληνα χορογράφου μετατράπηκε σε ένα υπέροχο αφιέρωμα στην Pina Bausch, με πινελιές νεωτερισμών, ωραία υποστηριγμένο από τους χορευτές. Το κοινό χαιρέτησε ενθουσιασμένο την παράσταση. Ο Παπαϊωάννου ανταποκρίθηκε με απόλυτη επιτυχία στην πρόκληση. Μια παράσταση σαν γλυκό ταξίδι στα βάθη, για να συναντήσεις χαρούμενη και ζωντανή, την ίδια την Pina Bausch.» Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Guy Duplat στην κριτική του στο Lalibre.be για την παγκόσμια πρεμιέρα του “Piece I – Since She”, ενώ ενθουσιώδεις είναι και οι πρώτες κριτικές των γερμανικών μέσων για το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο Tanztheater Wuppertal Pina Bausch.

«Η ζωή με έχει οδηγήσει μέχρι εδώ και με τιμά να συνεργάζομαι με καλλιτέχνες οι οποίοι όταν ήμουν 20 χρονών με έκαναν να δακρύζω. Καλλιτέχνες που ακολουθώ όλη μου τη ζωή. Η πρώτη γεύση που είχα από αριστούργημα, ήταν έργο της Πίνα Μπάους. Η ζωή μου έκτοτε άλλαξε για πάντα. Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν και θα δώσω τα πάντα για να ανταποκριθώ σ’ αυτήν την πρόκληση». Με αυτά τα λόγια ανακοίνωσε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, σχεδόν πριν από ένα χρόνο, τη συνεργασία του με το περίφημο Χοροθέατρο του Βούπερταλ και την πρόσκληση που του απηύθυνε η καλλιτεχνική διευθύντρια Adolphe Binder.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που δημιούργησε ένα νέο ολοκληρωμένο έργο στο Tanztheater Wuppertal Pina Bausch. Στην παγκόσμια πρεμιέρα του έργου που έγινε το Σάββατο 12 Μαΐου, το κοινό χειροκρότησε θερμά τη νέα δημιουργία του. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου δούλεψε για μήνες με το Εnsemble του χοροθεάτρου, που αποτελείται από 36 χορευτές, που αντιπροσωπεύουν 3 γενιές και 19 χώρες. Το “Since She” είναι το πρώτο έργο που δημιούργησε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου για λογαριασμό άλλου. Το σύμπαν που επιχειρεί να δημιουργήσει επί σκηνής μπορεί να περιγραφεί ως ένα ονειρικό, παράλογο τσίρκο. Τα ανθρώπινα σώματα γίνονται πεδίο μάχης, αλληλεπιδρώντας με την πρώτη ύλη, μετατρέπονται σε υβριδικά όντα και δημιουργούν οπτικές ψευδαισθήσεις. Ο ίδιος περιγράφει την παράσταση ως ένα «ερωτικό γράμμα προς την Pina. Ένα ευχαριστήριο σημείωμα για το πέρασμά της από την ύπαρξη, για το ανεξίτηλο σημάδι που άφησε στην ανθρώπινη ιστορία. Γεμάτο Αγάπη.»

Η παράσταση θα συνεχίσει το ταξίδι της στο Άμστερνταμ τον Ιούνιο, ενώ θα τη δούμε και στην Αθήνα. Είναι μια συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και των Théâtre de la Ville (Παρίσι), Sadler’s Wells (Λονδίνο), Holland Festival (Άμστερνταμ).

Η στιγμή της υπόκλισης, από την πρεμιέρα του "Since she" στο Βούπερταλ

«Η τιμή του να υποκλίνεσαι με αυτούς τους καλλιτέχνες, σε αυτό το πλαίσιο, σε αυτή την πόλη, σε αυτή τη σκηνή. Φωτογραφία από την πρεμιέρα μας. Το “Since she” άλλαξε τις ζωές μας.» – Δημήτρης Παπαϊωάννου

Πληροφορίες παράστασης: 

Σύλληψη και σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαϊωάννου

Σκηνικά: Τίνα Τζόκα
Κοστούμια: Θάνος Παπαστεργίου
Φωτισμοί: Fernando Jacon, Στέφανος Δρουσιώτης
Ήχος: Θανάσης Δεληγιάννης
Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Δεληγιάννης, Στέφανος Δρουσιώτης
Καλλιτεχνικοί Σύμβουλοι: Τίνα Παπανικολάου, Στέφανος Δρουσιώτης
Διευθύντρια προβών: Barbara Kaufmann
Γλύπτης: Νεκτάριος Διονυσάτος
Συνεργάτης ενδυματολόγος: Rike Zöllner
Φωτογραφίες: Julian Mommert

Με τους χορευτές: Ruth Amarante, Michael Carter, Silvia Farias Heredia, Ditta Miranda Jasjfi, Scott Jennings, Milan Nowoitnick Kampfer, Blanca Noguerol Ramírez, Breanna O’Mara, Franko Schmidt, Azusa Seyama, Ekaterina Shushakova, Julie-Anne Stanzak, Oleg Stepanov, Julian Stierle, Michael Strecker, Tsai-Wei Tien, Ophelia Young