Τον εντυπωσιακό αριθμό των εννιάμισι εκατομμυρίων επισκεπτών συμπλήρωσε πρόσφατα το Μουσείο της Ακρόπολης. Τόσοι είναι δηλαδή οι επισκέπτες του από την ημέρα των εγκαινίων του στις 21 Ιουνίου 2009 ως σήμερα. Αριθμός που αναμένεται να φτάσει τα δέκα εκατομμύρια ως το Φθινόπωρο.

«Μια από τις πολλές αντιρρήσεις που είχα ακούσει στην αρχή ήταν πως το Μουσείο θα συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον τον πρώτο καιρό και με το πέρασμα του χρόνου θα μειωνόταν η επισκεψιμότητα. Είχα θέσει προσωπικό στόχο το ένα εκατομμύριο. Κάτι που όπως φαίνεται έχει επιτευχθεί, όπως επίσης και μια σταθερότητα στον αριθμό των επισκεπτών. Νιώθω δικαιωμένος. Μπορεί να μην έχουμε ‘Φίλους του Μουσείου της Ακρόπολης’, φίλοι μας όμως είναι όλοι οι επισκέπτες μας» επεσήμανε ο Δημήτριος Παντερμαλής Πρόεδρος του Μουσείου σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 15 Ιουνίου, με αφορμή τα έβδομα γενέθλια αλλά και τα εγκαίνια της νέας περιοδικής του έκθεσης με τίτλο «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων».

Άλλωστε μέσα σε όσα χαρακτηρίζουν τον έβδομο χρόνο λειτουργίας του Μουσείου είναι και «η καθιέρωση ενός πρωτοπόρου προγράμματος περιοδικών εκθέσεων», πλάι «στην σταθερή διατήρηση του επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες και στην επαύξηση των ψηφιακών εφαρμογών στους εκθεσιακούς χώρους» όπως επισημαίνεται.

Τέσσερις χιλιάδες άτομα επισκέπτονται κατά μέσο όρο καθημερινά το Μουσείο που πρόσφατα έλαβε τιμητική διάκριση από τους χρήστες του TripAdvisor, του μεγαλύτερου ηλεκτρονικού δικτύου στον κόσμο για τον τουρισμό. Γι’ αυτό και ο Πρόεδρος του Μουσείου υπογράμμισε ιδιαίτερα «την συμβολή του προσωπικού στην επαγγελματική διαχείριση θεμάτων που προκύπτουν από την μαζική επισκεψιμότητα»

Πιο αναλυτικά το Μουσείο σε αριθμούς:

Για την περασμένη χρονιά ο αριθμός των συνολικών επισκεπτών έφτασε τους 1.425.100. Από αυτούς το 75%, ήτοι 1.075.215, αφορά μεμονωμένους επισκέπτες και το υπόλοιπο 25%, δηλαδή 349.885 μέλη ομαδικών επισκέψεων.

Τι γλώσσα μιλούν οι επισκέπτες;

Το 36% των επισκεπτών μιλά Ελληνικά, 26% Αγγλικά, 9% Γαλλικά, 6% Ισπανικά, 5% Ιταλικά, 4% Γερμανικά, 2% Κινέζικα, 1% Πορτογαλικά, 1% Ολλανδικά, 1% Ρωσικά και 9% άλλες γλώσσες.

Το σύνολο των μαθητών που επισκέφτηκαν σε ομάδες το σχολείο έφτασε τις 146.978. Το 67% αφορούσε Έλληνες μαθητές και το υπόλοιπο 33% μαθητές ξένων σχολείων.

Συνοψίζοντας τον σύντομο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε αξίζει κανείς να αναφέρει πως και αυτή την χρονιά το Μουσείο προχώρησε σε αλλαγές και βελτιώσεις στη μόνιμη έκθεσή του. Ενώ συντάχθηκε και η οριστική μελέτη για την διαμόρφωση της αρχαιολογικής ανασκαφής σε επισκέψιμο χώρο. Το Μουσείο, ακόμη, δάνεισε αντικείμενά του από την έκθεση και την αποθήκη γλυπτών του σε σημαντικές εκθέσεις του εξωτερικού.

Διαβάστε επίσης:

“Το Μουσείο της Ακρόπολης ρίχνει φως στο Μαντείο της Δωδώνης”

“Οι αγωνίες των αρχαίων, ίδιες με τις δικές μας”, από την Έλενα Γαλανοπούλου

“Αυξημένη κίνηση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους”

tags / ελc news