Οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι εργάζονται στην Πομπηία ήρθαν μπροστά σε μια νέα εντυπωσιακή ανακάλυψη, στην αίθουσα Enchanted Garden. Πρόκειται για ένα αρχαίο ιερό ή lararium, που καλύπτεται από εξαιρετικά διατηρημένες τοιχογραφίες, σε ένα δωμάτιο στο οποίο υπάρχει ένας βωμός, ένας κήπος και μια μικρή πισίνα.

Για περισσότερα από 250 χρόνια από την ανακάλυψη της αρχαίας πόλης της Πομπηίας, που είχε ταφεί κάτω από στρώματα ηφαιστειακής πέτρας, οι αρχαιολόγοι δε σταματούν να βρίσκονται μπροστά σε νέες εκπλήξεις.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ονόμασαν τα ευρήματα «Enchanted Garden». Στις τοιχογραφίες απεικονίζονται δυο φίδια, ένα αγριογούρουνο που αγωνίζεται με μυθικά πλάσματα, ένας μυστηριώδης άνθρωπος με κεφάλι σκύλου που πιθανώς είναι εμπνευσμένος από τον Αιγύπτιο θεό Anubis. Ένα παγόνι περπατά μπροστά σε φυτά ενώ γύρω υπάρχουν διακοσμητικά στοιχεία από τον φυτικό κόσμο και αυτά. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί αυτή είναι η πρώτη φορά που έχει βρεθεί σε σπίτι μια τόσο πολύπλοκη διακόσμηση. Μόνο τα πολύ πλούσια σπίτια μπορούσαν να έχουν ένα lararium, με κήπο και πισίνα.

Οι στάχτες του Βεζούβιου άφησαν την αρχαία πόλη που καταστράφηκε το 79μ. Χ. αξιοσημείωτα άθικτη. Με τη συνδρομή της σύγχρονης αρχαιολογίας έχουν έρθει πολλά έργα τέχνης στο φως που δε θα μπορούσε να φέρει στην επιφάνεια η αρχαιολογική σκαπάνη.

Από το 2011, η Ιταλία πραγματοποιεί τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης της Πομπηίας που έχει χαρακτηριστεί χώρος παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.