Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 68 ετών στο Νάσβιλ του Τενεσί, ο πρώην κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος της γνωστής ροκ μπάντας Lynyrd Skynyrd, Εντ Κινγκ, έπειτα από μια άνιση μάχη με τον καρκίνο των πνευμόνων.

Ο Κινγκ έγινε μέλος του συγκροτήματος το 1972 και συμμετείχε στα τρία πρώτα άλμπουμ τους (Pronounced ‘Lĕh-‘nérd ‘Skin-‘nérd, Second Helping, και Nuthin’ Fancy). Αποχώρησε το 1975, έπειτα από διαφωνίες με τον τραγουδιστή και συνθέτη Ρόνι βαν Ζαντ.

Φωτό: MCA Records

Φωτό: MCA Records

Τον καιρό της συνεργασίας τους κυκλοφόρησαν το «Sweet Home Alabama», ένα απ’ τα πιο γνωστά κομμάτια του συγκροτήματος, που περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Second Helping» (1974) . Ο Κινγκ, μάλιστα, είναι αυτός που ακούγεται να μετρά «one, two, three» στην αρχή του κομματιού και αυτός που παίζει το ριφ στην εισαγωγή.

Ο Γκάρι Ρόσινγκτον, ένας από τους ιδρυτές και κιθαρίστας του συγκροτήματος, έγραψε στο Twitter: «Ο Εντ ήταν αδελφός μας, μεγάλος στιχουργός και κιθαρίστας. Ξέρω ότι θα συναντηθεί με τους υπόλοιπους στον παράδεισο του Rock and Roll». Το 1977, τρία από τα μέλη του συγκροτήματος σκοτώθηκαν σ’ ένα αεροπορικό δυστύχημα στο Μισισίπι, γεγονός που τους οδήγησε μοιραία στη διάλυση.

Στην συνέχεια, δέκα χρόνια αργότερα, ανασυγκροτήθηκε, με τον Εντ Κινγκ και ο αδελφός του Βαν Ζαντ Τζόνι στο μικρόφωνο. Ο Εντ Κινγκ αποχώρησε οριστικά εννέα χρόνια μετά, εξαιτίας σειράς προβλημάτων υγείας.

O Εντ Κινγκ παίζει το «Sweet home Alabama» στο Αμβούργο το 1974: