Ένα πανίσχυρο ζευγάρι επιβλητικών γλυπτών δεσπόζει αυτό το καλοκαίρι στην ταράτσα του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης.

Σαν μια σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας ο τίτλος του έργου είναι «We come in peace» και θεωρείται από τις καλύτερες εγκαταστάσεις που έχουν κοσμήσει την ταράτσα του μεγαλύτερου μουσείου του κόσμου. Το έργο της εικαστικού, από το Πακιστάν, Huma Bhabha, αποτελεί μια υπενθύμιση για τα ζητήματα της αποικιοκρατίας, του πολέμου, του εκτοπισμού και των αναμνήσεων. Οι μνημειακές μορφές της Bhabha επεκτείνουν το διάλογο σε ένα μουσείο με 5.000 χρόνια ιστορίας στις αίθουσές του.

Ο τίτλος της εγκατάστασης και η καταγωγή της Ούμα Μπάμπα από το Πακιστάν υποδηλώνουν και τη σχέση των μεταναστών με τους κατοίκους της Νέας Υόρκης και κατ΄ επέκταση με τους κατοίκους κάθε μεγαλούπολης στον κόσμο που υποδέχεται μετανάστες.

«Οι ξένοι εισβολείς έχουν ήδη προσγειωθεί. Ένας από αυτούς είναι στην ταράτσα του ΜΕΤ», έγραψε η New York Post. Το γεγονός ότι έχουν κάπως τρομακτική μορφή μοιάζει κάπως με ειδικό κινηματογραφικό εφέ, με γίγαντες που περπατούν στη γη και δεν έχουν πρόθεση καταστροφής.

Μπροστά στον τεράστιο ορίζοντα της Νέας Υόρκης, τα δυο γλυπτά σχετίζονται με το υπόβαθρο των κτιρίων που διακρίνονται πίσω τους, αλλά εκφράζουν και την κοινωνική ανησυχία σχετικά με την αλλαγή των συνθηκών ανάμεσα στους κατοίκους του πλανήτη. Γι’ αυτό στην επιφάνειά τους μπορεί να δει κάποιος ευτελή υλικά φελλό και αφρολέξ που αναφέρονται στον πόνο, την ταλαιπωρία και την επισφάλεια της ζωής.

Η εγκατάσταση στην ταράτσα του ΜΕΤ θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Οκτωβρίου 2018.