Η αλήθεια είναι πως η χώρα μας έχει την τιμή να φιλοξενεί στα εδάφη της κάποιες από τις καλύτερες ποικιλίες οίνου διεθνώς. Με αφορμή την Ευρωπαική ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 11 Νοεμβρίου σας παρουσιάζουμε τις 10 ελληνικές ποικιλίες κρασιού που, κατά τη γνώμη μας, αξίζει να γνωρίζετε.

Σαββατιανό:

Ίσως η πιο διαδεδομένη λευκή ελληνική ποικιλία με καλλιέργειες στην Αττική από την εποχή της αρχαιότητας, αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας από την Πελοπόννησο μέχρι την Κρήτη και από τις Κυκλάδες μέχρι τη Μακεδονία. Βγάζει κρασιά με επίγευση φρούτων, όπως πράσινο μήλο και ροδάκινο ενώ στη μύτη συναντάς και αρώματα λουλουδιών. Από την μίξη Σαββατιανού και Ροδίτη προκύπτει η ρετσίνα. Ταιριάζει με ορεκτικά και σαλάτες.

Μαλαγουζιά:

Μια ξεχασμένη ποικιλία που έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς τα τελευταία χρόνια, της οποίας η προέλευση παραμένει άγνωστη. Πιθανολογείται ότι προέρχεται από την Ισπανία και βρέθηκε στην χώρα μας και συγκεκριμένα στο Μεσολόγγι στα τέλη του 19ου αιώνα. Πλέον καλλιεργείται σε μικρές εκτάσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως στη Μακεδονία και την Πελοπόννησο. Πολύ αρωματική ποικιλία με νότες ροδάκινου, βασιλικού και μπουκέτο λουλουδιών και γεμάτο στόμα με έντονη φρεσκάδα. Ταιριάζει εξαιρετικά με τυριά και σαλάτες.

Η Μαλαγουζιά ξαναβρήκε τη θέση της τα τελευταία 40 χρόνια.

Μοσχοφίλερο:

Ερυθρή ομάδα ποικιλιών με πολλά διαφορετικά υβρίδια όπως το Ασπροφίλερο και το Ξανθοφίλερο που καλλιεργείται κυρίως στην Αρκαδία. Στην περιοχή της Μαντινείας το Μοσχοφίλερο είναι Προϊόν με Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Είναι η μοναδική ελληνική μοσχάτη ερυθρή ποικιλία οινοποιίας. Δίνει ξηρά κρασιά με έντονο χαρακτήρα και παιχνιδιάρικο στόμα που ταιριάζουν πολύ με τυριά αλλά και θαλασσινά.

Ασύρτικο:

Η κορυφαία ελληνική ποικίλια – ορόσημο με κέντρο καλλιέργειας τη Σαντορίνη. Προϊόν ΠΟΠ για τη Θήρα με επωνυμία Ασύρτικο Σαντορίνης, η ποικιλία αυτή δίνει ξεχωριστά λευκά κρασιά με έντονο χαρακτήρα. Ξηρά κρασιά με μεγάλη οξύτητα και νότες εσπεριδοειδών που ταιριάζουν αρμονικά με το φαγητό και ιδιαίτερα με τα ψάρια.

Το Ασύρτικο στο χαρακτηριστικό terroir της Σαντορίνης.

Ροδίτης:

Διαδεδομένη ποικιλία της Ελλάδας με παρουσία εκατοντάδων ετών και πολλές συγγενείς ποικιλίες. Καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση σχεδόν σε όλη τη χώρα. Συμμετέχει με επιτυχία συχνά σε μείξεις από τις οποίες προκύπτουν πολλά αξιόλογα λευκά κρασιά τόσο ΠΟΠ όσο και ΠΓΕ. Μια ποικιλία που για τους οινόφιλους έχει μεγάλη αξία αφού έχει ακόμα πολλά να δείξει. Ο ροδίτης δίνει κρασιά με επιγεύση λεμονιού και μια ευχάριστη οξύτητα που τα κάνει πρωταγονιστές στο τραπέζι καθώς ταιριάζουν εύκολα με μια ευρεία γκάμα φαγητού.

Ξινόμαυρο: 

Ο «βασιλιάς» της Μακεδονίας κυριαρχεί στη Βόρεια Ελλάδα και αποτελεί μια από τις γνωστότερες ελληνικές ερυθρές ποικιλίες. Από αυτή προκύπτουν τα ονομαστά ΠΟΠ κρασιά της Νάουσας, του Αμύνταιου και της Γουμένισσας. Ένα πολύπλοκο κρασί που έχει χαρίσει από βαρελίσια κόκκινα, ξεχωριστά ροζέ έως φρέσκα αφρώδη, από την πρώτη γουλιά σε πείθει για τον χαρακτήρα του. Με αρώματα κόκκινων φρούτων και καπνού δίνει κόκκινα κρασιά ιδανικά να συνοδεύσουν ένα καλό γεύμα με κρέας.

Ο ερυθρός βασιλιάς του ελληνικού κρασιού.

Αγιωργίτικο:

Σε αντίθεση με το Ξινόμαυρο το Αγιωργίτικο είναι μια ευκολότερη ερυθρή ποικιλία. Κυριαρχεί στην Νεμέα, όπου δίνει οίνους Ονομασίας Προελεύσης Ανωτέρας Ποιότητας (ΟΠΑΠ) και μπορείς να το καταναλώσεις και πιο νέο. Δεν χρειάζεται βαρέλι για να αναδείξει τον χαρακτήρα του και αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για το καθημερινό τραπέζι.

Λημνιό: 

Αρχαία ελληνική ποικιλία (Λημνία άμπελος) με την οποία μέθυσε ο κύκλωπας Πολύφημος από τον Οδυσσέα. Καλλιεργείται σε διάφορα αμπελουργικά διαμερίσματα της χώρας και έχει καταγωγή από την Λήμνο. Δίνει κρασιά με μέτρια οξύτητα και διακριτικές ταννίνες ενώ δεν έχουν υψηλό αλκοολικό βαθμό. Ταιριάζει αρμονικά με τυριά, ζυμαρικά και κρέατα.

Το Λημνιό μια από τις αρχαιότερες ελληνικές ποικιλίες.

Vinsanto Σαντορίνης:

Το ιδανικό κρασί να κλείσεις κάτι, ειδικά ένα καλό γεύμα. Είναι παραδοσιακό προϊόν ΟΠΑΠ από τη Σαντορίνη, με σκούρο χρώμα με αποχρώσεις μπρούντζου. Προέρχεται από την μίξη Ασύρτικου με Αθήρι και Αηδάνι. Είναι ένα γλυκό κρασί που ανήκει στην κατηγορία των λιαστών οίνων. Επίσης ωριμάζει τουλάχιστον δύο χρόνια σε βαρέλι. Ταιριάζει με γλυκά και φρούτα και κλείνει αρμονικά τα γεύματα μας.

Μοσχάτο Σάμου: 

Ένας ακόμα επιδόρπιος οίνος που προέρχεται από την ποικιλία Άσπρο Μοσχάτο Σάμου. Η ποικιλία αυτή καλύπτει σχεδόν ολόκληρη τη Σάμο και ανήκει στην ίδια ομάδα με το Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Δίνει και λευκά κρασιά αλλά είναι γνωστή για το ημίξηρο κρασί με Ονομασία Προέλευσης με τη γλυκιά γεύση. Φίλος με τα ώριμα φρούτα και τυριά το Μοσχάτο Σάμου με το χρυσό χρώμα και τη φρουτένια γεύση σας υπόσχεται το ιδανικό κλείσιμο του δείπνου σας.

Το Μοσχάτο Σάμου δίνει τόσο ξηρά όσο και γλυκά κρασιά.