Στο «Κilling Them Softly», μια ταινία του 2012 του Άντριου Ντόμινικ, ο Μπραντ Πιτ και ο Ρίτσαρντ Τζένκινς είναι σε ένα μπαρ και η τηλεόραση πίσω τους δείχνει την ομιλία του Ομπάμα το βράδυ που κέρδισε τις πρώτες εκλογές. Μολονότι και οι δύο υποδύονται τους κακοποιούς, ο Τζένκινς μοιάζει να ακούει με προσοχή και να τον αγγίζουν κάπως όσα ακούει. Ο Μπραντ Πιτ θυμώνει και του λέει ότι η Αμερική δεν είναι χώρα, είναι μόνο μια επιχείρηση, είναι μόνο μπίζνες.

Η Αμερική όμως εκτός από μπίζνες είναι κατεξοχήν και φαντασίωση. Μια φαντασίωση που περνάμε τη ζωή μας καταναλώνοντας, καθώς καταναλώνουμε τις ταινίες της και τις σειρές της, ταινίες και σειρές που γυρίζονται ακριβώς επειδή είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρος επιχειρηματικός κλάδος: η βιομηχανία της φαντασίωσης.

Κι επειδή είναι φαντασίωση, ίσως μια λύση είναι να κλείσουμε τα μάτια και τα αυτιά σε όσα έχει ήδη αρχίσει να κάνει ως ταύρος σε υαλοπωλείο ο νέος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, να αρνηθούμε αυτή την Αμερική της τρέχουσας πολιτικής πραγματικότητας και να ξαναπεράσουμε ώρες ατέλειωτες με το Λευκό Οίκο του «West Wing», της εμβληματικής σειράς του Άαρον Σόρκιν.

Παρακολουθώντας την, δε θα παρηγορηθούμε μόνο με την ιδέα ενός Προέδρου που για να περάσει μισή δική του αλλαγή στον πραγματικό κόσμο πρέπει να προηγηθούν πολύμηνες ή και πολυετείς διαπραγματεύσεις, πάρε-δώσε και συμβιβασμοί (κι όχι ας πούμε με την απλή υπογραφή ένα ωραίο πρωινό μιας Εκτελεστικής Εντολής), θα παρηγορηθούμε κυρίως βλέποντας τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τους πιο στενούς του επιτελείς στην πιο ιδεαλιστική εκδοχή τους.

Για να λαμβάνετε κι εσείς το editorial μαζί με τις προτάσεις της εβδομάδας, δεν έχετε παρά να εγγραφείτε στο ελcmag.

Κεντρική φωτογραφία άρθρου: “Dancing for You”, του Erlend E. Mo | “KinderDocs” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη | 1 Φεβρουαρίου – 5 Απριλίου