Στις 14 Φεβρουαρίου 2017, συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από το θάνατο του Καρόλου Κουν, του ανθρώπου που σηματοδότησε όσο λίγοι τον ρου της θεατρικής μας ιστορίας. Του ανθρώπου που έσκυψε πάνω από τα κείμενα με απαράμιλλη αφοσίωση, αλλά που, κυρίως, σύναψε ερωτικούς δεσμούς με τους ανθρώπους γύρω του, τους ηθοποιούς, τους συνεργάτες του, το κοινό, το οποίο εκπαίδευσε επί σαραντακονταετίας.

Ως γνήσια ερωτική, η σχέση τους μαζί του πέρασε από όλα τα προβλεπόμενα στάδια: από την τυφλή αφοσίωση και την άνευ όρων παραδοχή, μέχρι την αμφισβήτηση, κάποιες φορές και την απόρριψη, χωρίς ποτέ να χάσει την αλήθεια που κουβαλάει ένας πραγματικός έρωτας. Άλλωστε, το θέατρο συνόλου που οραματίστηκε ο Κουν ήταν ένα θέατρο «από και για την ψυχή», τη δική του και τη δική μας.

Τριάντα χρόνια μετά, στη σκηνή της Φρυνίχου, ένας από τους απογόνους του Θεάτρου Τέχνης, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, μας κάνει συνένοχους σε μια απολύτως προσωπική εκμυστήρευση· με πρόσχημα τη θεατρική προσωπικότητα του Αλέξη Μινωτή ανοίγει ένα παράθυρο στην ψυχοσύνθεση των ηθοποιών, των ανθρώπων που «πουλώντας αέρα κοπανιστό, ανοίγουν τις ψυχές μας» και «μέσα από το ψέμα, καταστρέφουν το ψέμα μας».

Για να λαμβάνετε κι εσείς το editorial μαζί με τις προτάσεις της εβδομάδας, δεν έχετε παρά να εγγραφείτε στο ελcmag.

Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Η Ελλάδα του ’80 στη Στέγη | 17 Φεβρουαρίου – 12 Απριλίου 2017 | Στο πλαίσιο της έκθεσης «GR80s: η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη»