Γράφει η Άννα Σταυροπούλου

Μετά από πολλές εβδομάδες διεργασιών για την εκλογή επικεφαλής του υπό διαμόρφωση φορέα της κεντροαριστεράς, αρκετές συζητήσεις, δημοσιεύματα και 2-3 ντιμπέιτ, και παρά το ότι ήταν ένα ενδιαφέρον εγχείρημα το να κινητοποιηθεί ο κόσμος για να συμμετέχει… είναι κάπως σαν να έγινε ένας μεγάλος κύκλος και να ξαναβρεθήκαμε στην αφετηρία, κάπως σαν τη μέρα της μαρμότας.

Και πάνω που, όπως μου συμβαίνει με πολλές αφορμές, σκεφτόμουν τη συμβουλή της γιαγιάς προς την εγγονή στο «Περσέπολις» για το πόσο σημαντικό είναι να διατηρείς την αξιοπρέπειά σου, πέφτω σ’ ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Χρήστου Γιανναρά «Να επαναστατήσει η αξιοπρέπεια»:

«Τα κοινωνικά κινήματα που τελεσφορούν, έχουν πρώτο στόχο την αξιοπρέπεια, όχι την ευπορία. Γι’ αυτό και τέτοια «κινήματα» δεν σχεδιάζονται «επί χάρτου», γεννιώνται από την κοινή ανάγκη. Ανάγκη να διασωθεί η ελευθερία, ο αυτοσεβασμός, η κοινωνία των σχέσεων – δηλαδή να περισώσουμε την πολιτική από τις ολοκληρωτικές αξιώσεις της οικονομίας […]. Για να σωθεί η αξιοπρέπεια των Ελλήνων, δεν χρειαζόμαστε χρήμα, δάνειο ή ελεημοσύνες. Χρειαζόμαστε άλλα, διαφορετικά σχολειά, άλλον, διαφορετικό συνδικαλισμό, άλλη δημοσιοϋπαλληλία, άλλα «μίντια». Να ξαναγίνει κοινή συνείδηση ότι η ζωή χωρίς αξιοπρέπεια είναι ο πιο μακάβριος θάνατος».

Για να λαμβάνετε κι εσείς το editorial μαζί με τις προτάσεις της εβδομάδας, δεν έχετε παρά να εγγραφείτε στο ελcmag.

Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Open Walk στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 18 & 19 Νοεμβρίου | Open House Thessaloniki 2017