«Θα το τολμούσες;». Η Θεσσαλονίκη έχει την τιμητική της μιας και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ αρχίζει, θέτοντας ερωτήματα αλλά και γιορτάζοντας, αφού κλείνει 20 χρόνια παρουσίας. Ανάμεσα στα 180 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που προβάλλει το επετειακό φεστιβάλ φιλοξενεί το ντοκιμαντέρ: «Εθνική Λυρική Σκηνή: Η ιστορία της όπερας στην Ελλάδα», σε παραγωγή ελculture, συμπαραγωγή Cosmote TV και σε συνεργασία με την ΕΛΣ.

Πότε πρωτοεμφανίστηκε η όπερα στην Ελλάδα; Πού στεγάστηκε κατά καιρούς η Λυρική Σκηνή; Ποια τα εμβληματικά της έργα; Τι είναι το Ηρώδειο για τη Λυρική; Ποιο το πέρασμα της Κάλλας από την Εθνική Λυρική Σκηνή και πώς οργανώθηκε η παρουσία της στην Επίδαυρο; Είναι κάποια από τα ερωτήματα που απαντά το ντοκιμαντέρ που ζωντανεύει και ξεδιπλώνει, για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη την ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε σκηνοθεσία Κώστα Αυγέρη.

Ένα ντοκιμαντέρ-ιστορική μαρτυρία που υπόσχεται συγκινητικές αφηγήσεις, ιστορικά στοιχεία και σπάνιο αρχειακό υλικό από παραστάσεις. Σημειώστε ημερομηνία και αίθουσα, καθίστε αναπαυτικά στη θέση σας κι αφεθείτε στο μουσικό ταξίδι του μοναδικού λυρικού θεάτρου της Ελλάδας.

Για να λαμβάνετε κι εσείς το editorial μαζί με τις προτάσεις της εβδομάδας, δεν έχετε παρά να εγγραφείτε στο ελcmag.

Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Το πρώτο ιστορικό ντοκιμαντέρ για την ΕΛΣ στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης | 4 & 6 Μαρτίου 2018 | Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης