Η πρώτη πρωτότυπη εκπομπή του OTE HISTORY, του νέου καναλιού του ΟΤΕ TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω», συνεχίζεται αυτήν την Παρασκευή 1η Απριλίου στις 21.00 με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στα Ζαγοροχώρια.

«Ζαγόρι», ο τόπος «πίσω από το βουνό» των Ιωαννίνων, κρύβει 46 παραδοσιακά χωριά εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και ένα μοναδικό φυσικό τοπίο που καθιστούν τη συγκεκριμένη περιοχή μοναδική στην Ευρώπη.

Στην ιστορία και τον πολιτισμό του Ζαγορίου θα μας ταξιδέψουν δύο αρχιτέκτονες -ο Μιχάλης Αράπογλου και ο Δημήτρης Κουνάβος – οι οποίοι θα μας ξεναγήσουν στους καλοδιατηρημένους οικισμούς, στα πετρόχτιστα γεφύρια, στα περίτεχνα καλντερίμια και στις περίφημες πέτρινες σκάλες που ένωναν τα χωριά μεταξύ τους. Το αρχιτεκτονικό αυτό ταξίδι έχει εμπλουτιστεί με τις μοναδικές τοιχογραφίες της περιοχής που κοσμούσαν τα μεγάλα αρχοντικά σπίτια, αλλά και τις σπουδαίες εκκλησίες και τις μονές της περιοχής. «Μια αρχιτεκτονική της πέτρας» που παραπέμπει στους πρωτομάστορες του 18ου και 19ου αιώνα, σε τεχνίτες πολυταξιδεμένους και εξειδικευμένους, οι οποίοι κατάφεραν να «χτίσουν» έναν πολιτισμό ο οποίος παραμένει αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου.

Το Ζαγόρι αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο, όχι μόνο της ανθρώπινης δημιουργίας, αλλά και της φύσης. Η χαράδρα του Βίκου – η πιο βαθιά σε όλο τον κόσμο – ο πεντακάθαρος ποταμός Βοϊδομάτης, τα άγρια βουνά και τα παρθένα δάση, χαρίζουν στο σημερινό επισκέπτη μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Ο Πάρις Ζωγράφος, θερμός υποστηριχτής του περιπατητικού τουρισμού, θα μας ξεναγήσει σε μοναδικές διαδρομές και θα μας αποκαλύψει τις σύγχρονες δράσεις που γίνονται στην περιοχή: αναρρίχηση, ποδήλατο, ορεινό τρέξιμο, rafting. Μια περιήγηση που θα κάνει τον θεατή να καταλάβει γιατί η περιοχή έχει χαρακτηριστεί γεωπάρκο της UNESCO.

Το ταξίδι στο Ζαγόρι αποκαλύπτει πολλά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σήμερα στην περιοχή δίνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον. Θα συναντήσουμε μαθήτριες υφαντικής στο Μονοδένδρι, τη Λένα Γεροθανάση που θα μας μάθει τα μυστικά του μαλλιού, τον παπά Ηλία που θα μυήσει στα μυστικά της αγιογραφίας, τον Γιώργο Πουλόπουλο που θα μας βάλει στη βάρκα του rafting και πολλούς άλλους που θα μας δείξουν ότι το Ζαγόρι συνομιλεί με το χτες, αλλά υπάρχει ενεργά και στο σήμερα.

Το άγριο φυσικό τοπίο, αλλά και ο ιδιαίτερος πολιτισμός, έφτιαξαν πολλούς θρύλους και ιστορίες της λαϊκής μας παράδοσης. Η ηθοποιός Ρηνιώ Κυριαζή θα μας μιλήσει για τα περίφημα μοιρολόγια, τα παραμύθια των γεφυριών, τις ιστορίες της ξενιτιάς και θα μας αποκαλύψει τους θρύλους γύρω από τη δικιά της προγιαγιά. Πλάι στις λέξεις θα σταθεί με ήχους ο εκπαιδευτικός Νίκος Καμπέρης που θα μας μιλήσει για τη Ζαγορίτικη μουσική και τους χορούς που τη συνοδεύουν. Τέλος, ο εκπαιδευτικός Θουκυδίδης Παπαγεωργίου και η αρχαιολόγος Ανθή Φιλίδου θα μας μεταφέρουν στο δικό τους χωριό, το Καπέσοβο, ένα τόπο που κρύβει όλη την ιστορία των προηγούμενων ετών. Εκεί θα σταθούμε για να μάθουμε τα μυστικά της αγροτικής οικονομίας, πίσω από τα οποία κρύβονται οι δυναμικές ζαγορίσιες γυναίκες.

IMG_7539

Η εκπομπή «Ελλάδα από το Α ως το Ω» ξεκίνησε στις 22 Ιανουαρίου με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα του νέου καναλιού του ΟΤΕ TV, OTE HISTORY. Την ανάπτυξη του περιεχομένου έχει αναλάβει η πολιτιστική πλατφόρμα ελculture.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρίτος
Ιδέα-ανάπτυξη: Ντίνα Κάσσου
Διεύθυνση περιεχομένου: Καλλιόπη Αλπίτση
Έρευνα-σενάριο: Σοφία Ευτυχιάδου
Αρχισυνταξία: Μαρία Παναγιωτοπούλου
Μοντάζ: Λύδια Αντόνοβα
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης
Οργάνωση παραγωγής: Δημήτρης Αποστολίδης
Σε συνεργασία με την πλατφόρμα πολιτισμού elculture.gr