Με τίτλο “May You Live in Interesting Times” και συμμετοχή 83 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο ο φετινός διευθυντής της Μπιενάλε της Βενετίας Ralph Rugoff, διευθυντής της Hayward Gallery στο Λονδίνο, ανακοίνωσε τη φετινή  κεντρική έκθεση της διοργάνωσης στο Αρσενάλε.

Ο νεότερος από τους συμμετέχοντες είναι ο Λιθουανός καλλιτέχνης Augustus Serapinas, γεννημένος το 1990, ενώ ο παλαιότερος είναι ο Αμερικανός καλλιτέχνης Jimmie Durham, που γεννήθηκε το 1940. Ο Rugoff, είναι ο πρώτος Βρετανός στο τιμόνι της Μπιενάλε που διοργανώνεται από τις 11 Μαΐου έως τις 24 Νοεμβρίου στη Βενετία.

Ο τίτλος προέρχεται από μια ομιλία που δόθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1930 από το Βρετανό βουλευτή Austen Chamberlain, ο οποίος μίλησε για μια αρχαία κινεζική κατάρα: «Να ζείτε σε ενδιαφέρουσες εποχές». Με τις εντάσεις που τελικά οδήγησαν στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάρα έπιασε», είπε ο Chamberlain.

«Κινούμαστε από μια κρίση σε μια άλλη». Η τέχνη είναι ένα είδος οδηγού για το πώς να ζούμε και να σκεφτόμαστε σε «ενδιαφέρουσες εποχές», είπε ο Rugoff.

Ralph Rugoff

Στη διοργάνωση συμμετέχουν για πρώτη φορά, η Αλγερία, η Μαδαγασκάρη, η Γκάνα και το Πακιστάν, ενώ το Καζακστάν θα έχει φέτος και δικό του περίπτερο. Στην κεντρική έκθεση παίρνει μέρος και ο Ανδρέας Λόλης. 

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ όλους τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν φέτος, με τα ονόματά τους και τον τόπο εργασίας τους.