Κείμενο: Άννα Σταυροπούλου

Κάθε χρόνος που περνάει είναι ένας χρόνος κερδισμένος. Αυτό ένιωθα πάντα. Στα γενέθλια, στις γιορτές, στις επετείους, στις Πρωτοχρονιές… Και κάθε ένας που έρχεται, μια ακόμα ευκαιρία και μια διαδρομή αχαρτογράφητη. Κι όμως επιχειρώ μια πρώτη χαρτογράφηση μέσα από τις σελίδες ημερολογίων του 2018 που συγκέντρωσα και μοιράζομαι εδώ μαζί σας. Καλές μας διαδρομές!

Διαβάζοντας στην Αθήνα

«Διαβάζοντας στην Αθήνα» είναι ο τίτλος του ημερολογίου της Εταιρείας Συγγραφέων σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη. Ενενήντα συγγραφείς, ενενήντα διαφορετικές αναγνώσεις της πόλης. Ο Κώστας Ακρίβος για τις απρόοπτες συναντήσεις στην πόλη, ο Κωστής Γκιμοσούλης για το ρολόι και τη Μέριλιν, ο Θοδωρής Γρηγοριάδης για το τραμ, ο Νίκος Δήμου και η Κική Δημουλά, ο Δημήτρης Καλοκύρης (που έκανε και το σχεδιασμό της έκδοσης), η Λίλα Κονομάρα για τις μυρωδιές της πόλης, ο Μάνος Κοντολέων για τη Λεωφόρο Συγγρού, ο Θωμάς Κοροβίνης για την Αθήνα ενός Θεσσαλονικιού, ο Γιάννης Μπασκόζος για το Μετς κι ο Αχιλλέας Κυριακίδης για το… υστερικό κέντρο της Αθήνας.

Λογοτεχνικές διαδρομές στην Αθήνα

Η Αθήνα είναι η αναφορά και στο ημερολόγιο «Λογοτεχνικές διαδρομές στην Αθήνα» των εκδόσεων Μεταίχμιο. Ωραίες, αλλά όχι ωραιοποιημένες φωτογραφίες της πόλης μέσα από το φακό του Νίκου Βατόπουλου με κείμενα και στίχους μεταξύ άλλων των Άλκη Ζέη, Νίκου Θέμελη, Αύγουστου Κορτώ, Μάνου Ελευθερίου, Σώτης Τριανταφύλλου, Μένη Κουμανταρέα, Χένρι Μίλερ, Βιρτζίνια Γουλφ, Χ. Χωμενίδη, Κώστα Ταχτσή, Πέτρου Μάρκαρη, Γιώργου Σεφέρη, και πολλών άλλων. Το Μεταίχμιο κυκλοφορεί παράλληλα και τις «Λογοτεχνικές διαδρομές στη Θεσσαλονίκη», με φωτογραφίες του Άρι Γεωργίου και κείμενα και στίχους των Μ. Καραγάτση, Κ. Μοσκώφ, Ν. Παπάζογλου, Κ. Λειβαδά, Γ. Σκαμπαρδώνη, Στ. Τσίρκα, Σ. Νικολαΐδου, Σ. Σερέφα, Ξύλινων Σπαθιών, Γ. Ξανθούλη, Π. Τατσόπουλου, κ.ά.

Ο τοίχος είχε τη δική του υστερία

Σε άλλο εντελώς κλίμα, υπεράνω πόλεων αλλά και τόσο χαρακτηριστικό τους, είναι το ημερολόγιο «Ο τοίχος είχε τη δική του υστερία» από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Η κάθε εβδομάδα με τα τετραγωνάκια και το υστερόγραφό της (‘τι κρατάς και τι αφήνεις’) και τα γνωστά μας αποφθέγματα, όπως «Αν δεν είστε κακή επιρροή, έχετε αποτύχει σαν φίλοι», «Μάνα είναι αυτή που τη ρωτάς πού είναι το τέτοιο και σου λέει στο δεύτερο συρτάρι στην ντουλάπα σου» ή το «Ξέρετε τι μου έχει λείψει; Να πίνω χλιαρό εβαπορέ το πρωί πριν το σχολείο, όλοι να είμαστε καλά και το μόνο πρόβλημα αν είναι ότι είμαι αδιάβαστη».

Περί αξιοπρέπειας

«Περί αξιοπρέπειας» ονομάζεται το φετινό ημερολόγιο των εκδόσεων Ιανός. «Είμαι εναντίον των βραβείων γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Βραβεύω σημαίνει αναγνωρίζω την αξία κάποιου κατωτέρου μου…» γράφει ο Ντίνος Χριστιανόπουλος ενώ κατά Κρισναμούρτι «Αληθινή αξιοπρέπεια υπάρχει όταν δεν ανήκεις ή βρίσκεσαι σε κάποια ξεχωριστή θέση». «Να φτιαχτεί μια κοινωνία που να είναι εύκολο να ζει κανείς μέσα της» ζητούν οι Φτωχοί άνθρωποι του Γουίλιαμ Βόλμαν, ενώ ο Ίρβιν Γιάλομ ερμηνεύει Νίτσε λέγοντας «Δημιούργησε το πεπρωμένο που μπορείς ν’ αγαπήσεις».

Ελευθερία

Άλλη θεμελιώδη αρχή, την «Ελευθερία» έχει ως τίτλο και θέμα του το ημερολόγιο των εκδόσεων Λιβάνη, με την πολύχρωμη εικονογράφηση της Καταλίνα Εστράντα και με επιλεγμένα αποφθέγματα του Πάουλο Κοέλο, όπως «Όταν δεν ξέρουμε πού μας πηγαίνει η ζωή, δε χανόμαστε ποτέ», «Οι παλιές λύσεις χρησιμεύουν μόνο για παλιά προβλήματα. Αν θέλετε να είστε δημιουργικοί, ξεχάστε για λίγο ότι είστε έμπειροι», «Οι δειλοί δε χάνουν, ούτε κερδίζουν ποτέ» ή «Πόσα πράγματα έχασα απ’ το φόβο μου μη χάσω».

Ημερολόγιο αισιοδοξίας

Η αισιοδοξία είναι εδώ, στο «Ημερολόγιο αισιοδοξίας» των εκδόσεων Μίνωα από την ψυχοθεραπεύτρια Σμαρούλα Παντελή. «Οι αισιόδοξοι άνθρωποι αισθάνονται τον φόβο όπως και οι απαισιόδοξοι. Οι αισιόδοξοι όμως ξέρουν πως αυτό είναι προσωρινό» ή «Κάνε φίλους που θέλουν να σε βλέπουν να χαμογελάς», δυο μόνο απ’ τις φράσεις που υπάρχουν σε κάθε φύλλο του ημερολογίου.

Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2018: «Όσα λένε οι άντρες για τις γυναίκες»

Στο Λογοτεχνικό Ημερολόγιο των εκδόσεων Πατάκη «Όσα λένε οι άντρες για τις γυναίκες» ο Κώστας Σταμάτης κάνει το σχεδιασμό έκδοσης και την ανθολόγηση κειμένων. Φωτογραφίες, σκίτσα, χαρακτικά, ζωγραφική ανάμεσα σε κείμενα των Ελύτη, Βάρναλη, Ρίτσου, Ουράνη, Σεφέρη, Καβάφη. Ανάμεσά τους κι ένα κείμενο του Εμμανουήλ Ροΐδη που λέει ότι σε μια φυλή της Αμερικής η γυναίκα καταδικάζεται σε θάνατο, αν απιστήσει το σύζυγο ή τον εραστή της παρά την άδειά του. Ωστόσο ο άνδρας δεν μπορεί να της αρνηθεί την άδεια αυτή. Ο νόμος αυτός μου φαίνεται ορθός και δίκαιος, γράφει ο Ροΐδης. Το μόνο που δικαιούται κανείς να απαιτήσει από τη γυναίκα είναι η καλή πίστη στην απιστία.

Γένους θηλυκού

«Γένους θηλυκού» είναι και το ημερολόγιο των εκδόσεων Παπαδόπουλου, όπου σε εντελώς άλλο ύφος περιέχονται αποσπάσματα της ζωής τεσσάρων γυναικών από την Αναστασία Καμβύση.

Κι έχει ο καιρός το γιατρικό, τον πόνο σου να γιάνει

Μελωδικά κλείνουμε την περιήγησή μας στις σελίδες του 2018 με το ημερολόγιο των εκδόσεων Άγκυρα «Κι έχει ο καιρός το γιατρικό, τον πόνο σου να γιάνει». Δώδεκα μήνες με ρεμπέτικα λόγια και ρεμπέτικα πάθη με την εξωτική ζωγραφική του Γιώργου Κουτσονάσιου και πρόλογο του Γιώργου Τσάμπρα, με στίχους των Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Καλδάρα, Μητσάκη, Μπαγιαντέρα κ.ά. «Σ’ αυτή την ψεύτικη ζωή, που μια φορά τη ζούμε, δεν έχουμ’ άλλο πιο καλό, παρά να τη γλεντούμε» λέει ο Τσιτσάνης.

Μια καλή, νέα χρονιά, λοιπόν!

Φωτογραφίες εντός άρθρου: Μάρω Σταυροπούλου

Διαγωνισμός

Κερδίστε ένα από τα ημερολόγια που ξεχωρίσαμε!

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο διαγωνισμό στέλνετε e-mail με θέμα «Διαγωνισμός – Ημερολόγια για το 2018» στο info@elculture.gr γράφοντας το ονοματεπώνυμό σας και ποιο ημερολόγιο από τα παρακάτω θα θέλατε να κερδίσετε:

«Διαβάζοντας στην Αθήνα» της Εταιρείας Συγγραφέων σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη

«Λογοτεχνικές διαδρομές στην Αθήνα» των εκδόσεων Μεταίχμιο

«Ο τοίχος είχε τη δική του υστερία» από τις εκδόσεις Καστανιώτη

«Περί αξιοπρέπειας» των εκδόσεων Ιανός

«Ελευθερία» των εκδόσεων Λιβάνη

«Ημερολόγιο αισιοδοξίας» των εκδόσεων Μίνωα

Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2018: «Όσα λένε οι άντρες για τις γυναίκες» των εκδόσεων Πατάκη

«Γένους θηλυκού» των εκδόσεων Παπαδόπουλου

«Κι έχει ο καιρός το γιατρικό, τον πόνο σου να γιάνει» των εκδόσεων Άγκυρα

Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, στις 12:00. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν με προσωπικό μήνυμα με τις απαραίτητες πληροφορίες για την παραλαβή των ημερολογίων.