Το βραβείο του Καλύτερου Δασκάλου Παγκοσμίως (Global Teacher Award), από το Varkey Foundation, κατέχει πλέον η Ελληνοκύπρια Άντρια Ζαφειράκου. Η 39χρονη δασκάλα καλλιτεχνικών, που διδάσκει στο κοινοτικό γυμνάσιο του Άλπερτον στο βορειοδυτικό Λονδίνο, ξεχώρισε ανάμεσα σε 30.000 υποψήφιους δασκάλους από 173 χώρες, αφού προκειμένου να επικοινωνεί με τους μαθητές της, κατάφερε να μάθει αρκετές φράσεις και χαιρετισμούς σε πολλές από τις 35 γλώσσες, οι οποίες μιλούνται στο σχολείο που διδάσκει, από πορτογαλικά και χίντι, μέχρι ταμίλ και γκουτζαράτι.

Γεννημένη και μεγαλωμένη στο Βόρειο Λονδίνου, με πατέρα Έλληνα και μητέρα Κύπρια, η Άντρια Ζαφειράκου κέρδισε μαζί με το βραβείο και το χρηματικό έπαθλο του 1 εκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο θα της καταβληθεί σε μια περίοδο δέκα ετών, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίζει να διδάσκει για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

«Το να είσαι καλός δάσκαλος απαιτεί αντοχή, εφευρετικότητα και γενναιόδωρη καρδιά. Αυτά τα χαρακτηριστικά μοιράζεστε καθημερινά με τους μαθητές σας. Οπότε, σας ευχαριστούμε για όλα όσα έχετε κάνει και συνεχίζετε να κάνετε», δήλωσε η η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι, δίνοντάς της συγχαρητήρια.

Η περιοχή στην οποία η Άντρια εργάζεται ως δασκάλα, είναι μια φτωχή γειτονιά του Βόρειου Λονδίνου, στην οποία ζουν πολλοί μετανάστες. Η ίδια επισκέπτεται συχνά πολλές από τις 130 διαφορετικές εθνότητες της περιοχής, προκειμένου να καταλάβει τις ζωές των μαθητών εκτός του σχολικού χώρου, παραδίδοντας μάλιστα και μαθήματα σε μαθητές που δεν έχουν χώρο για να μελετήσουν.

«Είναι μια κοινότητα όπου δυστυχώς πολλοί μαθητές μας ζουν σε δύσκολες συνθήκες. Έχουν δύσκολη ζωή. Το σπουδαίο είναι ότι όσα προβλήματα κι αν έχουν στο σπίτι, οτιδήποτε κι αν τους λείπει από τη ζωή τους ή τους πονάει, το σχολείο μας τους ανήκει. Αν το σχολείο μας μπορούσε να ανοίξει στις 6 το πρωί, τότε σίγουρα θα υπήρχε μια ουρά παιδιών να περιμένουν απ’ έξω από τις 5. Είναι φαινόμενο», δήλωσε η Άντρια παραλαμβάνοντας το βραβείο της.

Άντρια Ζαφειράκου

«Συχνά παραμελούμε τη δύναμη που έχει η τέχνη να μεταμορφώσει πραγματικά τις ζωές, ιδιαίτερα όσων ζουν σε φτωχότερες κοινότητες», πρόσθεσε, καλώντας να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις τέχνες σε όλα τα σχολεία.