Το 2016 είναι χρονιά ορόσημο για την επιστροφή της καλλιέργειας ήμερης κάνναβης στη χώρα, μετά από 60 χρόνια απαγόρευσης. Ένα φυτό που ενώ χρησιμοποιήθηκε για χιλιετίες, είναι ίσως το πιο παρεξηγημένο στην παγκόσμια ιστορία παρότι έχει πολλές παραδοσιακές και σύγχρονες χρήσεις (διατροφή, ναυσιπλοΐα, κατασκευές, οικολογική δόμηση, αυτοκινητοβιομηχανία, καλλυντικά) με σαφή περιβαλλοντικά οφέλη.

Το «Καννάβι» ξεκίνησε ως ένα σχήμα 7 Συνεργαζόμενων Επιχειρήσεων, που καλύπτει κάθετα όλους τους τομείς της οικονομίας και συνδέει στην ουσία την καλλιέργεια της ήμερης κάνναβης με την έρευνα, την μεταποίηση και την τελική διάθεση. Κύριος σκοπός του είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση της ήμερης κάνναβης για την παραγωγή πλήθους φιλικών στο περιβάλλον προϊόντων και με σταθερό προσανατολισμό στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που βασίζεται στη γνώση, στο ανθρώπινο δυναμικό, στην έρευνα και στην καινοτομία.

Στις 27 Απριλίου το «Καννάβι», με τη σπορά που έκανε σε πιστοποιημένο βιολογικό χωράφι 8 στρεμμάτων στο Ύπατο της Βοιωτίας, εγκαινίασε την επιστροφή της καλλιέργειας της ήμερης κάνναβης στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία πιλοτική / διερευνητική φάση με στόχο την εξαγωγή των πρώτων συμπερασμάτων από την καλλιέργεια, την μεταποίηση και διάθεση της παραγωγής του (λάδι, αλεύρι, πρωτεΐνη). Από την πρώτη αυτή χρονιά ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις που θέτει η νομοθεσία αλλά και στις δυσκολίες που έχει μια νέα καλλιέργεια, έχοντας την κατάλληλη εμπειρία, επιστημονική επάρκεια και τεχνογνωσία.

14560137_1300531286648246_944770877541303606_o

Παράλληλα, για το 2017 σχεδιάζει την αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης καθώς και την ανάπτυξη νέων συνεργασιών με φορείς, επιχειρήσεις, ομάδες και άτομα που δραστηριοποιούνται ήδη ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στο πεδίο αυτό.

Το «Καννάβι» καλεί όσους ενδιαφέρονται να γίνουν μέρος αυτής της γιορτής, να δουν το «πράσινο» χωράφι του, να παρακολουθήσουν τη συγκομιδή, να πάρουν μια γεύση κάνναβης από την κουζίνα του, να γνωρίσουν όσες και όσους συμμετέχουν στο «Καννάβι» και να μιλήσουν για το μέλλον της ήμερης κάνναβης στην Ελλάδα.

Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 14:00, το μεσημέρι, στο Ύπατο Βοιωτίας.

Τα μέλη του «Κανναβιού» είναι:
– Mystic Pizza
– Kannabishop
– Πράσινος Πλανήτης
– Real Farm
– Apipharm
– Medi Oils
– Κτήμα Σαγματά