Οι νεαροί φίλοι ετοιμάζονται να πάρουν θέσεις καθώς έχουν να αποφασίσουν αν η Αντιγόνη, -ναι αυτή που κάνουν στο σχολείο και πολλές φορές βαριούνται- είναι αθώα ή ένοχη. Η δικαιοσύνη και η ελευθερία είναι οι έννοιες που θα κληθούν να επεξεργαστούν οι μικροί ένορκοι της εικονικής δίκης της και να βγάλουν ψηφίζοντας την ετυμηγορία τους.

Έτσι περίπου, με αυτό τον παιγνιώδη τρόπο αντιλαμβάνονται οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος Ωνάση τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία μας ανακοίνωσαν. Ευχάριστα, υψηλού επιπέδου, διασκεδαστικά, με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό και οδηγό τη γνώση και το εύρημα. Στις καινοτόμες προσεγγίσεις αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι αυτά τα προγράμματα, οι εκπαιδευτικές δράσεις και οι καινοτόμες προσεγγίσεις απευθύνονται και σε οικογένειες, μαθητές, ερευνητές και ενήλικες. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση πραγματοποιούνται με δωρεάν είσοδο και είναι για όλους.

Ανάμεσα στα πιο ελκυστικά είναι και τα επόμενα: Με «όχημα» την ψηφιακή τεχνολογία και μια κάσκα Virtual Reality (VR), μικροί «προγραμματιστές» ανιχνεύουν τη Χάρτα του Ρήγα και σχεδιάζουν τα δικά τους, κινούμενα τρισδιάστατα γραφικά, με έμπνευση το ιστορικό αυτό τεκμήριο. Με «οδηγό» την ποίηση του Κ.Π. Καβάφη, μαθητές σε σχολεία εντός και εκτός Αττικής απελευθερώνουν τη φαντασία τους και μετατρέπουν το καβαφικό έργο σε ηλεκτρονική μουσική, graffiti και μικρής κλίμακας έργα τέχνης. Αλλά και με προορισμό τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», παιδιά με αυτισμό και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές, μαζί με τους γονείς τους, επιχειρούν μια προσομοίωση αεροπορικού ταξιδιού και εξοικειώνονται με τις απρόβλεπτα αγχώδεις διαδικασίες που περιλαμβάνει μια πτήση.

Αθώα ή ένοχη η Αντιγόνη;

Αθώα ή ένοχη η Αντιγόνη;

Η φιλοδοξία των ανθρώπων του Ιδρύματος είναι να προσφέρουν μεταξύ άλλων, έμπνευση, με τον πνευματικό πλούτο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, δημιουργικότητα, με τις καινοτόμες προσεγγίσεις του Αρχείου Καβάφη, και μουσικό αυτοσχεδιασμό, με τα ευρηματικά εργαστήρια Ειδικής Αγωγής, τους τρεις πυλώνες δράσης του.

Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, επισήμανε τον βαθύτερο ρόλο υλοποίησης των εκπαιδευτικών δράσεων του Ιδρύματος λέγοντας πως «μέσα από τις εκπαιδευτικές μας δράσεις, στο Ίδρυμα Ωνάση θέλουμε να μιλήσουμε για αγαθά, αλλά και για δικαιώματα. Θέλουμε να μιλήσουμε και για τις υποχρεώσεις των πολιτών, αλλά και για την ευθύνη που βαρύνει όλους μας, ώστε να αντιλαμβανόμαστε ότι η παιδεία είναι δικαίωμα των πολλών και να ενεργούμε προς αυτό τον στόχο. Για αυτό και εμείς υλοποιούμε εκπαιδευτικά προγράμματα που ξεκινούν από τον Καβάφη, προγράμματα για παιδιά που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις με επίκεντρο την Ιστορία της Ελλάδας, ώστε τελικά να γίνει αντιληπτό το γεγονός ότι η ελληνική παιδεία είναι σημαντική, ακριβώς γιατί μπορεί να μας ενώνει όλους».

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση πραγματοποιούνται με δωρεάν είσοδο και είναι για όλους

Τα παιδιά θα έχουν τη μοναδική εμπειρία να μεταμορφωθούν σε μικρούς αλχημιστές, θα γίνουν ναύτες αλλά και κοσμοναύτες, θα γίνουν περιηγητές, γραφείς, τυπογράφοι, χαράκτες, σχεδιαστές, σταχωτές, αγιογράφοι, αλλά και ένορκοι.

Στις σημαντικές δράσεις σχετικά με τον Κ. Καβάφη το Ίδρυμα Ωνάση ανακοίνωσε την έκδοση του 2ου τόμου των ποιημάτων του Κ.Π. Καβάφη σε γραφή braille για άτομα με προβλήματα όρασης, η οποία ετοιμάζεται σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών. Ο τόμος αυτός θα περιέχει 48 ποιήματα και θα διατίθεται δωρεάν από τον Φάρο Τυφλών ή από το Ίδρυμα Ωνάση, κατόπιν σχετικού αιτήματος. Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά στη θέσπιση υποτροφίας «Κ.Π. Καβάφης», για διδακτορική διατριβή σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, η οποία θα προστεθεί στο Πρόγραμμα Υποτροφιών του Ιδρύματος Ωνάση. Η προκήρυξη της υποτροφίας θα γίνει τον προσεχή Δεκέμβριο και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία αίτησης και τα προαπαιτούμενα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα www.onassis.org. Με τη συνδρομή παραπάνω από 80 συντελεστών (πανεπιστημιακών, ερευνητών, εικαστικών καλλιτεχνών και ποιητών), από το 2013 μέχρι και σήμερα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Αρχείου Καβάφη προσεγγίζουν τον Αλεξανδρινό ποιητή από πολλαπλές οπτικές γωνίες και μας δείχνουν πόσο το έργο του συνεχίζει να αφορά όλους μας, ειδικούς και μη. Παράλληλα, ανακοινώθηκε το επόμενο International Cavafy Summer School που  θα πραγματοποιηθεί από 9 έως 15 Ιουλίου 2018 με θέμα «Καβάφης και Αρχαιότητα». Στόχος του είναι να ενθαρρύνει την έρευνα πάνω στην προσέγγιση της αρχαιότητας από τον ίδιο τον Καβάφη και να θέσει νέα ερωτήματα σε σχέση με τη γνώση της αρχαιότητας, όπως και τις θέσεις και τις πρακτικές που μπορεί να περιλαμβάνει αυτή η γνώση.

Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ μιλά για αγαθά και δικαιώματα

Το Ίδρυμα Ωνάση έχει οικοδομήσει εδώ και πέντε χρόνια τα προγράμματα Ειδικής Αγωγής του Ιδρύματος τα οποία εμπλουτίζονται, εξελίσσονται και διαμορφώνουν νέο περιεχόμενο και νέες καινοτόμες προσεγγίσεις, πάντα με στόχο την απελευθέρωση των δυνάμεων των παιδιών με αναπηρία. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η συνεργασία που ανακοινώθηκε μεταξύ του Ιδρύματος Ωνάση και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Πετάω κι εγώ! Πετάω ψηλά», το οποίο θα υλοποιηθεί υπό την επιστημονική αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς μέσα από τη συγκεκριμένη δράση θα επιχειρηθεί μια προσομοίωση αεροπορικού ταξιδιού για παιδιά με ΔΑΦ ή και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές. Ένα ταξίδι με το αεροπλάνο για κάποιους μπορεί να είναι μια απλή ρουτίνα ή μια απολαυστική εμπειρία, ωστόσο για ορισμένα παιδιά και τους γονείς τους μπορεί να αποτελέσει μια διαδικασία που προκαλεί ιδιαίτερο άγχος. Με την προσομοίωση αεροπορικού ταξιδιού θα βοηθήσουμε παιδιά και εφήβους με αυτισμό ή άλλες νοητικές διαταραχές, καθώς και τις οικογένειές τους, να εξοικειωθούν, αλλά και να προετοιμαστούν για τις διαδικασίες που περιλαμβάνει μια πτήση.

Προγραμματισμός Ωνασείου Βιβλιοθήκης – Αρχείου Καβάφη – Ειδικής Αγωγής: Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2017

Εκπαιδευτικά προγράμματα Ωνασείου Βιβλιοθήκης (Λ. Αμαλίας 56):

ΖΩΓΡΑΦΗΓΗΣΕΙΣ!
Διαδραστικές αφηγήσεις μυθικών ιστοριών

Τα παιδιά ταξιδεύουν σε ένα οπτικοακουστικό και διαδραστικό πρόγραμμα Ζωγραφήγησης που περιλαμβάνει γνωστικά παιχνίδια μνήμης και φαντασίας. Παραμύθια εμπνευσμένα από τη μυθολογία ζωντανεύουν μπροστά στους μικρούς μας φίλους, που συμμετέχουν και εκφράζουν τις ιδέες και τα συναισθήματά τους. Με αυτόν τον τρόπο, μέσα από την έμπνευση, επινοούν τη δική τους εκδοχή στην ιστορία.

Ημερομηνίες – θεματικές
Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017: Τα συναισθήματα των Θεών του Ολύμπου
Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017: Οι άθλοι του Ηρακλή

Συντελεστής: Λήδα Βαρβαρούση, Συγγραφέας – Εικονογράφος
Απευθύνεται: Σε παιδιά 6-9 ετών

ΜΙΚΡΟΙ ΕΝΟΡΚΟΙ: ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΑΘΩΑ Ή ΕΝΟΧΗ;
Βιωματική αναπαράσταση μιας δίκης που δεν έγινε ποτέ

Η Αντιγόνη έχει παραβεί τον νόμο του άρχοντα της πόλης, έχει παρακούσει τον Κρέοντα θάβοντας τον αδερφό της και κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Οι κατηγορίες που αποδίδονται στην Αντιγόνη επιφέρουν μέχρι και τη θανατική ποινή. Οι μικροί ένορκοι καλούνται όχι μόνο να παρακολουθήσουν τη δίκη, αλλά να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν εάν η Αντιγόνη είναι αθώα ή ένοχη. Ελευθερία και Δικαιοσύνη. Δύο αξίες που είναι σύμφυτες ή αντίθετες; Τα παιδιά αποφασίζουν.

Ημερομηνία: Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Συντελεστής: Αλέξανδρος Παπανδρέου, Υποψήφιος Διδάκτορας στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Εργαστήριο Υπολογιστικής Ευφυΐας, Ιδρυτής του οργανισμού Χαρισμάθεια

Ηθοποιοί:
Γιούλικα Σκαφιδά
Λάζαρος Γεωργακόπουλος
Απευθύνεται: Σε παιδιά άνω των 10 ετών

ΚΥΚΛΟΣ: ΔΙΑΜΑΧΕΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ
Ένας κύκλος με 4 διαφορετικές και πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις για τις πνευματικές διαμάχες της εποχής του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

Από την τυπογραφία και τον επιστημονικό λόγο μέχρι την παιδεία και το γλωσσικό ζήτημα, οι ριζοσπαστικές δυνάμεις της εποχής δίνουν τη δική τους μάχη απέναντι σε πανίσχυρα παραδοσιακά ρεύματα.

Ημερομηνίες – θεματικές: Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017: «Τυπογραφία και ιδεολογία»

Ομιλητής: Κωνσταντίνος Στάικος, Ιστορικός Βιβλίου – Αρχιτέκτονας
Απευθύνεται: Σε ενήλικες

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017: «Νεοελληνικός Διαφωτισμός – Παιδεία: Οι Σχολές των Ιωαννίνων μέσω των Διαθηκών (17ος αιώνας – αρχές 19ου αιώνα)»

Ομιλήτρια: Ελένη Κουρμαντζή, Επισκέπτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο «Άγ. Κύριλλος & Άγ. Μεθόδιος», Βελίκο Τίρνοβο, Βουλγαρία
Απευθύνεται: Σε ενήλικες

Ολόκληρος ο προγραμματισμός της Ωνασείου Βιβλιοθήκης για το 2017-18: https://issuu.com/onassisfoundation/docs/brochure-library-2017-18

Εκπαιδευτικά προγράμματα Αρχείου Καβάφη:

Ο ΚΑΒΑΦΗΣ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ
Όταν η καβαφική ποίηση «κάθεται» στα θρανία η δημιουργικότητα των μαθητών απογειώνεται

Το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση, για μία ακόμη χρονιά, μπαίνει στις σχολικές τάξεις για να παρασύρει, να εμπνεύσει και να «ταξιδέψει» τους μαθητές, με «πυξίδα» το σπουδαίο έργο του Αλεξανδρινού ποιητή. Οι στίχοι του γίνονται μαγικές εικόνες σε τοίχους, εγκαταστάσεις που θυμίζουν καράβια με προορισμό την Ιθάκη, κόμικ με πρωταγωνιστές υπερήρωες ποιητές. Με στόχο τη μεγαλύτερη εξοικείωση των μαθητών με την ποίηση του Κ.Π. Καβάφη, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση πραγματοποιείται για 5η συνεχή χρονιά στην Αθήνα, σε σχολεία που δήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στη δράση.

Ημερομηνίες – θεματικές: Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2017

1. Ένα σχολείο γεμάτο Καβάφη | 2ο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας
2. Φτιάχνοντας τη δική μας καβαφική έκδοση | 1ο Γυμνάσιο Καισαριανής
3. Ένα ποίημα γίνεται graffiti | 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα
4. Οι στίχοι του Καβάφη σε ηλεκτρονικό ήχο | 7ο Γυμνάσιο Αθηνών
5. Ο Καβάφης ως performance | 6ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας

Συντελεστές: Μαρία Τοπάλη (ποιήτρια) – Πάκυ Βλασσοπούλου (εικαστικός)
Παναγιώτης Ιωαννίδης (ποιητής) – Παναγιώτης Πανταζής (εικονογράφος, δημιουργός αυτοεκδόσεων)
Θωμάς Τσαλαπάτης (ποιητής) – Cacao Rocks (εικαστικός)
Χρήστος Χρυσόπουλος (συγγραφέας) – Δημήτρης Πατσαρός (μουσικός παραγωγός)
Κατερίνα Ηλιοπούλου (ποιήτρια) – Γιώτα Αργυροπούλου (ηθοποιός)

Απευθύνεται: Σε μαθητές Γυμνασίων & Λυκείων

Ολόκληρος ο προγραμματισμός του Αρχείου Καβάφη για το 2017-18:

Εκπαιδευτικά προγράμματα Ειδικής Αγωγής:

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ
Νότες και μουσικά όργανα παρασύρουν τα παιδιά σε ένα ρυθμικό ταξίδι

Για τα παιδιά που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, η μουσική αποτελεί κίνητρο προκειμένου να αλληλεπιδράσουν με το περιβάλλον τους, να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και να αποκτήσουν θετικές εμπειρίες σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο. Σε αυτή την κατεύθυνση, το εργαστήριο «Η Μουσική Αγαπάει τον Αυτισμό» περιλαμβάνει μουσικές δραστηριότητες, ειδικά μελετημένες, οι οποίες προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών. Μέσα από μια σειρά νέων μουσικών συνθέσεων, δουλεύουμε τις έννοιες της σωματογνωσίας, του χώρου, αλλά και καθημερινές δραστηριότητες και ρουτίνες της ζωής τους.

Ημερομηνίες: Ο Α΄ Κύκλος έχει ήδη συμπληρωθεί από συμμετοχές και διοργανώνεται την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2017. Για τον Β΄ Κύκλο, που θα πραγματοποιηθεί το 2018, οι συμμετοχές έχουν ανοίξει!

Απευθύνεται: Σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών

Συντελεστές:
Τζίνα Παπαμιχαήλ, Ειδική Παιδαγωγός
Χριστίνα Παπανδρέου, πιάνο
Δήμητρα Τόκα, Ειδική Παιδαγωγός
Δημήτρης Τσάκας, σαξόφωνο

ΕΛΑ ΚΙ ΕΣΥ, ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΜΟΥΣΙΚΗ
Εκπαιδευτικό μουσικό / εικαστικό εργαστήριο για παιδιά με νοητική υστέρηση

Για τρίτη συνεχή χρονιά, το Ίδρυμα Ωνάση δίνει την ευκαιρία σε παιδιά με νοητική υστέρηση και τους γονείς τους να πειραματιστούν με ήχους και χρώματα μέσα από εξειδικευμένα ατομικά και ομαδικά παιχνίδια. Τα παιδιά αναπτύσσουν τις γλωσσικές, ακουστικές και κινητικές τους ικανότητες, ενώ παράλληλα βελτιώνουν την προσωπική τους οργάνωση, σε ένα ασφαλές για τις ανάγκες τους εκπαιδευτικό περιβάλλον, με την καθοδήγηση εξειδικευμένων παιδαγωγών και έμπειρων μουσικών.

Ημερομηνίες:: Ο Α΄ Κύκλος έχει ήδη συμπληρωθεί από συμμετοχές και διοργανώνεται την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2017. Για τον Β΄ Κύκλο, που θα πραγματοποιηθεί το 2018 οι συμμετοχές έχουν ανοίξει!

Απευθύνεται: Σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών

Συντελεστές:
Στέφανος Νάσος, πιάνο
Ελένη Παλλέ, Εικαστική Θεραπεύτρια
Βάντα Παναγιώτου, Ειδική Παιδαγωγός
Guido De Flaviis, σαξόφωνο

Όλος ο προγραμματισμός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ειδικής Αγωγής: https://issuu.com/onassisfoundation/docs/brochure-eidiki_agogi-2017-8

Το πλήρες πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση για την περίοδο 2017-18 μπορείτε να το βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα www.onassis.org, ενώ προβλέπεται ενημέρωση με newsletter κατόπιν σχετικής εγγραφής. Η είσοδος στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν (τηρείται σειρά προτεραιότητας). Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο [email protected]

Πληροφορίες: +30 210 3713001 (Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 09:00-17:00).