Η πρώτη πρωτότυπη εκπομπή του OTE HISTORY, του νέου καναλιού του ΟΤΕ TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω», συνεχίζεται αυτήν την Παρασκευή 11 Μαρτίου στις 21.00 με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη Βέροια.

Η «Μικρή Ιερουσαλήμ» όπως την έλεγαν κάποτε, λόγω των αμέτρητων εκκλησιών της. Η Αγγελική Κοτταρίδη, μας εξηγεί τον στόχο της: «Να διασώσω και να αναδείξω το παρελθόν της Βέροιας, τις εκκλησίες και τα μνημεία, μιας πολύ σημαντικής κάποτε πόλης…». Με την ομάδα «Arive», περιηγούμαστε στην εβραϊκή Μπαρμπούτα και στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου. Στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά, συναντάμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων. Μιλώντας για τη βυζαντινή και την παραδοσιακή μουσική, συναντάμε τον Ματθαίο και τον Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη. Μας τραγουδούν, ανιχνεύοντας εικόνες από τη δική τους Βέροια και το «Πασακιόσκι» όπου μεγάλωσαν.

Τις σχολικές του μνήμες από τη Βέροια και τα πρώτα μουσικά ξυπνήματα θυμάται (και τραγουδάει) ο Νίκος Ζιώγαλας, ο οποίος πήγαινε σχολείο στο σημερινό Δημαρχείο. Σχολιάζουμε την περίφημη «παραλία» της Βέροιας. Ρεμβάζουμε στο «μπαλκόνι της Βέροιας» με θέα τον κάμπο, παρέα με την Μαίρη Ναζλίδου και τον Θωμά Λιόλιο. Οι δυο τους, περπατώντας στην Κυριώτισσα, μας μιλούν για το θαύμα του «Εκκοκιστηρίου» και το θαύμα του ροδάκινου. Σ’ ένα άλλο, παγκόσμιο πλέον θαύμα, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, μας «ξεναγεί» ο Γιάννης Τροχόπουλος. Μαζί του ανιχνεύουμε το πολυδιάστατο προφίλ της γενέθλιας πόλης του- από το γήπεδο της «Βασίλισσας του Βορρά» ως την παλιά πόλη. Με την Αγγελική Κοτταρίδη ταξιδεύουμε στον χρόνο, φτάνουμε ως το «Βασίλειο των Αιγών». Το νέο πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών είναι ο επόμενος στόχος της αρχαιολόγου, η οποία σφραγίζει με το έργο της τη μνήμη και το αύριο της περιοχής.

DSC01289

Η εκπομπή «Ελλάδα από το Α ως το Ω» ξεκίνησε στις 22 Ιανουαρίου με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα του νέου καναλιού του ΟΤΕ TV, OTE HISTORY. Την ανάπτυξη του περιεχομένου έχει αναλάβει η πολιτιστική πλατφόρμα ελculture.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης
Ιδέα-ανάπτυξη: Ντίνα Κάσσου
Διεύθυνση περιεχομένου: Καλλιόπη Αλπίτση
Αρχισυνταξία-σενάριο: Κωστής Ζαφειράκης
Οργάνωση παραγωγής: Γιούλη Παπαοικονόμου
Εκτέλεση Παραγωγής: Frog On The Road A.E.
Σε συνεργασία με την πλατφόρμα πολιτισμού elculture.gr