Μ9 είναι το όνομα του έργου αστικής ανάπλασης που κατασκευάστηκε από το Fondazione di Venezia στην ηπειρωτική Βενετία και σχεδιάστηκε από το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο Sauerbruch Hutton. Θα αποκαλυφθεί στην Μπιενάλε αρχιτεκτονικής της Βενετίας, που ξεκινά στις 26 Μαΐου.

Η νέα περιοχή που δημιουργείται προβλέπει τη δημιουργία τριών νέων κτιρίων. Το κυρίως κτίριο θα λειτουργήσει ως μουσείο, ενώ ανακαινίζονται  ένα πρώην μοναστήρι από τα τέλη του 16ου αιώνα και ένα κτίριο γραφείων του 1970.

Το Μ9 προτίθεται να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, να σφυρηλατήσει έναν διάλογο μεταξύ υπάρχουσας και νέας αρχιτεκτονικής και θα δώσει νέα ζωή και προοπτικές σε μια υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης.

Το νέο μουσείο βρίσκεται στο κέντρο του Mestre, της πιο πυκνοκατοικημένης αστικής περιοχής της Βενετίας και η ταυτότητά του έχει στενή σχέση με το υπάρχον αστικό πλαίσιο με το οποίο συνδυάζεται όχι μόνο αρχιτεκτονικά αλλά και σε επίπεδο πολεοδομικού σχεδιασμού. Βρίσκεται μέσα στην καρδιά του παλιού κέντρου της πόλης σε ένα τμήμα λιγότερο επισκέψιμο σήμερα από τους χιλιάδες επισκέπτες της Γαληνοτάτης. Το βερολινέζικο γραφείο που ανέλαβε τη διαμόρφωση της περιοχής είχε σαν στόχο την επανασύνδεσή της με την υπόλοιπη πόλη.

Αποτέλεσμα των παρεμβάσεων και της ανακαίνισης είναι να δημιουργηθεί ένα πολυλειτουργικό κέντρο, κάτι περισσότερο από ένα παραδοσιακό μουσείο. Η λειτουργία του είναι εμπνευσμένη από τις διεθνείς εμπειρίες αστικής αναγέννησης και θα προσφέρει μια καινοτόμο μορφή μιας μικρής πολιτιστικής νησίδας στον περιβάλλοντα αστικό ιστό.