Το κτίριο της βιβλιοθήκης Morgan στη Νέα Υόρκη θα επεκταθεί δίνοντας χώρο σε δημόσιες δράσεις και δημιουργώντας υπαίθριους χώρους για το κοινό.

Τα σχέδια θα επεκταθούν πέρα από την εξαιρετική νεοκλασική εξωτερική όψη της βιβλιοθήκης που ο Pierpont Morgan ίδρυσε το 1906 στη Madison Avenue. Η ανακαίνιση θα στοιχίσει 12,5 εκατομμύρια δολάρια και θα είναι η πρώτη από την κατασκευή του κτιρίου και πρώτη στην ιστορία των 112 ετών του μουσείου. Κρίθηκε απαραίτητη καθώς η ασβεστολιθική τοιχοποιία της έχει υποστεί μέσα στα χρόνια σοβαρές ρωγμές. Θα γίνει αντικατάσταση της οροφής και συντήρηση της γλυπτικής διακόσμησης.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν αυτό το μήνα και πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2019. Το έργο θα ολοκληρωθεί συνολικά το 2020 και μέχρι τώρα έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι του 74% του κόστους. Είναι μια από τις σοβαρότερες επενδύσεις που αφορούν το μέλλον για ένα από τα ωραιότερα παραδείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όταν ολοκληρωθεί και το έργο στον εξωτερικό χώρο, οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν τις εξωτερικές λεπτομέρειες του κτιρίου από νέα μονοπάτια και πεζόδρομους. Στη Morgan έγινε μια επέκταση το 2006 που έφερε την υπογραφή του Ρέντσο Πιάνο και η οποία ενσωματώνει τα κτίρια με τρία περίπτερα κατασκευασμένα από χάλυβα και γυαλί.

Η Morgan από ιδιωτική βιβλιοθήκη έγινε δημόσιο ίδρυμα το 1924, μετά από επιθυμία του κληρονόμου του Pierpont Morgan, J.P. Morgan Jr., ο οποίος έδωσε στο κοινό πρόσβαση στην πλούσια συλλογή του πατέρα του, που συγκροτήθηκε με σπάνια βιβλία, χειρόγραφα, σχέδια, εκτυπώσεις και αρχαία αντικείμενα.