Τον Δεκέμβριο του 2017 περίπου 80 χορευτές, χορογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι του Εθνικού Μπαλέτου της Αργεντινής έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας. Δυο μήνες αργότερα έκαναν «κατάληψη» στους δρόμους του Μπουένος Άιρες προκειμένου να κάνουν μια ανοιχτή διαμαρτυρία για τις περικοπές της κυβέρνησης που πλήττουν κάθε μέρα την τέχνη.

Οι διαδηλωτές εμπόδισαν την κυκλοφορία με τον πιο πρωτότυπο τρόπο, κάνοντας πιρουέτες και χορεύοντας τη «Λίμνη των Κύκνων», ενώ το κοινό που τους παρακολουθούσε ξεσπούσε σε ξέφρενα χειροκροτήματα. Ο πρόεδρος της χώρας Μαουρίτσιο Μάκρι προσπαθεί να  μειώσει το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα περικόπτοντας τις επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, διατάζοντας απολύσεις και μειώνοντας τις δαπάνες για ορισμένα κοινωνικά και πολιτιστικά προγράμματα.

Ένα μακρύ σκοινί έκοβε την κυκλοφορία στο οποίο κρέμασαν τις πουεντ στον πιο κεντρικό δρόμο της πόλης. «Ο πολιτισμός, η παιδεία και η υγεία αποτελούν πυλώνες ενός έθνους και μιας κοινωνίας», δήλωσε η Manuela Bruno, 28 ετών, χορεύτρια των μπαλέτων. «Συνεπώς, οι περικοπές δεν πρέπει να αρχίσουν εκεί, ή ίσως δεν πρέπει να συμβούν καθόλου».

Όπως υποστηρίζουν οι οικονομικοί υπεύθυνοι του κρατικού μπαλέτου «Με την περικοπή στα μπαλέτα, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εξοικονομήσει πολλά χρήματα», απλώς προσπαθεί να περικόψει από ότι έχει μικρότερη προτεραιότητα.

Κεντρική φωτογραφία άρθρου: ©Natacha Pisarenko AP Photo