Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώθηκε ότι η πόλη που θα έχει την τιμή να είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 , μαζί με το Νόβισαντ της Σερβίας και την Τιμιοσοάρα της Ρουμανίας, είναι η Ελευσίνα. «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 – Υποψήφια Πόλη». Αυτός είναι ο τίτλος του φακέλου που παρουσίασε η πόλη, διεκδικώντας με αξιώσεις να είναι η πρώτη πόλη της Ευρώπης για τον πολιτισμό το 2021.

Στην παρουσίαση είχε επισημανθεί  ότι η διεκδίκηση του τίτλου στοχεύει στη δυναμική ανάπτυξη της πόλης και στην ένταξή της στο χάρτη των δημιουργικών πόλεων της Ευρώπης. Ως μία από τις πέντε ιερές πόλεις της αρχαιότητας, αλλά και ως κατεξοχήν βιομηχανικό κέντρο στη σύγχρονη εποχή, η φυσιογνωμία της Ελευσίνας διαμορφώνεται μέσα από μία διαρκή διαδικασία σύνθεσης των αντιθέτων. Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης, στην ίδια διαδικασία βρίσκεται σήμερα και η Ευρώπη στο σύνολό της, στην προσπάθειά της να υπάρξει ως ενιαία οντότητα και ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπό αυτή την προοπτική, η Ελευσίνα βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού προβληματισμού. Αν στα παραπάνω προστεθεί και η σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα που έχει αναπτύξει η πόλη τις τελευταίες δεκαετίες, η Ελευσίνα εμφανίζει μία σειρά ισχυρά επιχειρήματα για την ανάδειξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

egkainia-eleysina-2021

Με τίτλο «Μετάβαση στην EUphoria», η πρόταση της Ελευσίνας εστίασε στην ποιοτική αναβάθμιση που μπορούν να παράγουν οι τέχνες και ο πολιτισμός, εφόσον τεθούν στο επίκεντρο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας. Η “EUphoria” αποτελεί μια προσπάθεια να συνδεθούν όλοι οι τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας με την τέχνη και τον πολιτισμό, αντιμετωπίζοντας υπό ένα νέο πρίσμα τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας· περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές. Η “EUphoria” δεν είναι απλώς μία ιδέα: είναι τρόπος σκέψης και δράσης, νοοτροπία και λειτουργία. Γι’ αυτό τρέφεται και δυναμώνει από την ουσιαστική συμβολή των ανθρώπων, γίνεται ρεύμα και κίνημα”, σύμφωνα με το φάκελο της υποψηφιότητας.

Η επιλογή της Ελευσίνας μπορεί να σηματοδοτήσει ότι ο άνθρωπος δεν σταμάτησε να εκτιμά την πολιτιστική του κληρονομιά, αλλά πολύ περισσότερο αυτή να βρει την έκφρασή της στον σύγχρονο κόσμο. Η πρωτότυπη και σημαντική προσπάθεια της Ελευσίνας στον τομέα του πολιτισμού, έρχεται να επιβραβευτεί.

Διαβάστε επίσης: 

Επόμενο ραντεβού: 2021, της Άννας Ρούτση

Ο θεσμός που ενώνει;, της Άννας Ρούτση