Ο αρχιμουσικός της Κρατικής Όπερας του Βερολίνου Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, φέρνει την Ελλάδα και το έργο του Νίκου Σκαλκώτα στο επίκεντρο του φετινού προγραμματισμού της Κρατικής όπερας του Βερολίνου, με μια απόφαση την οποία ο ίδιος θεωρεί πολιτική σε σχέση με την τέχνη.

Ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ επέλεξε την Ελλάδα για να καταδείξει πως η σημερινή κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να ξεπεραστεί μόνο με την επιστροφή στις κοινές πνευματικές αξίες, καθώς σε κανένα άλλο τόσο μικρό κομμάτι της γης δεν υπάρχει επί αιώνες μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση μουσικής, λογοτεχνίας και εικαστικών τεχνών. Μιλώντας για την Ελλάδα του πνεύματος και την Ελλάδα της κρίσης, ο Μπάρενμποϊμ προετοιμάζει μια θεματική ενότητα με επίκεντρο την Ελλάδα. Τρεις όπερες με θέματα επηρεασμένα από την Αρχαία Ελλάδα θα παιχτούν στην Κρατική Όπερα Unter der Linden υπό την μπαγκέτα του ίδιου του Μπάρενμποϊμ. Τη διεύθυνση της «Ηλέκτρας» του Ρίχαρντ Στράους, της «Μήδειας» του Λουίτζι Χερουμπίνι σε νέα σκηνοθεσία της Αντρέα Μπρέτ και τη νέα παραγωγή της Σάσα Βαλτς, τον «Ορφέα» του Κλαούντιο Μοντεβέρντι αναλαμβάνει ο Λεονάρντο Γκαρσία Αλαρκόν.

Επίσης ανακοίνωσε ένα αφιέρωμα στη μουσική του Νίκου Σκαλκώτα ο οποίος έζησε και δημιούργησε στο Βερολίνο. Το 1921, ο Σκαλκώτας, ως σπουδαστής βιολιού, έφυγε από την Αθήνα για το Βερολίνο, όπου πολύ σύντομα στράφηκε στη σύνθεση, στην αρχή με τον Κουρτ Βάιλ και τον Φίλιπ Γιάρναχ. Από το 1927 εντάχθηκε στην τάξη του Άρνολντ Σένμπεργκ, του λεγόμενου «πάπα της πρωτοπορίας». Στο Βερολίνο γράφτηκαν οι πιο σημαντικές του συνθέσεις, σονάτες βιολιού και πιάνου και το πρώτο κοντσέρτο του για πιάνο καθώς και ένα οκτέτο.

Ο μαέστρος Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο του Σκαλκώτα σε ηλικία 11 ετών στο Σάλτσμουργκ μελετώντας  τη «Μικρή Σουίτα» του. Έτσι, έχει προγραμματίσει μια ολόκληρη βραδιά με ελληνικά θέματα. Μαζί με τη συμφωνία του Σκαλκώτα «Η Επιστροφή του Οδυσσέα» θα παιχτούν η εισαγωγή  «Προμηθέας» του Μπετόβεν και η σουίτα αρ. 2 του Μορίς Ραβέλ «Δάφνις και Χλόη». Τον Οκτώβριο η Κρατική Όπερα του Βερολίνου θα παρουσιάσει με το ανσάμπλ Μπουλέζ και στην αίθουσα Μπουλέζ το οκτέτο του Σκαλκώτα για 4 έγχορδα και 4 πνευστά, όπου ο ακροατής μπορεί να ακούσει στιλιστικά δείγματα μουσικής γραφής που θυμίζουν Κουρτ Βάιλ και Άλμπαν Μπεργκ, κυρίως όμως τον «αυθάδη τόνο» της δεκαετίες του 20. Την ερχόμενη σεζόν θα γίνουν ακόμη πέντε κοντσέρτα έργων του Σκαλκώτα. Ανάμεσα στους σολίστες θα είναι και ο κορυφαίος Έλληνας βιολιστής ο Λεωνίδας Καβάκος.