Άλλη μια πρόσφατη ανακάλυψη ήρθε να προσθέσει ένα ακόμα κομμάτι στο μυστηριώδες παζλ της αυτοκρατορικής οικογένειας των Ρομανόφ. Οι φωτογραφίες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και παρουσιάζονται στο Μουσείο Επιστημών στο Λονδίνο. Μια βόλτα με έλκηθρο στο χιόνι, μια οικογενειακή εκδρομή στη λίμνη όπου όλοι είναι ντυμένοι με δροσερά λευκά ρούχα και φαρδιά καπέλα. Μοιάζουν με αναμνηστικές φωτογραφίες μιας τυπικής αστικής οικογένειας των αρχών του 20ού αιώνα που κοιτάζουν το μέλλον να απλώνεται αισιόδοξα μπροστά τους. Στην πραγματικότητα είναι οι οικογενειακές στιγμές της οικογένειας Ρομανόφ, που κυβέρνησε τη Ρωσία μέχρι το 1917, οπότε και εκθρονίστηκαν για να εκτελεστούν τον επόμενο χρόνο από τους Μπολσεβίκους.

Οι σπάνιες αυτές φωτογραφίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά και αποτελούν μέρος μιας τεράστιας συλλογής που αποτελείται από 22 λευκώματα και καταγράφηκε από τον Herbert Galloway Stuart, έναν Άγγλο δάσκαλο των ανιψιών του Τσάρου Νικόλαου Β’, μεταξύ του 1908 και του 1916.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Natalia Sidlina ανακάλυψε τα άλμπουμ τυχαία ψάχνοντας για υλικά από τη Ρωσία για μια άλλη έκθεση που είχε πραγματοποιηθεί το 2015. Μέσα σε ένα ξύλινο κιβώτιο σαμπάνιας από το Harrods ήταν ο φωτογραφικός θησαυρός των Ρομανόφ.

Παρόλο που οι εικόνες δείχνουν μια ανέμελη ευτυχισμένη οικογένεια, την εποχή που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες, οι Ρομανόφ είχαν έρθει αντιμέτωποι με προσωπικά και πολιτικά προβλήματα. Ο μικρός πρίγκιπας Αλεξέι Ρομανόφ και διάδοχος του αυτοκρατορικού οίκου που έπασχε εκ γενετής από την ασθένεια της αιμορροφιλίας, ασθένεια που είχε αποβεί μοιραία για αρκετά μέλη της οικογένειας. Αλλά δεν υπέφερε μόνο ο νεαρός Αλεξέι. Η μητέρα του Αλεξάνδρα, τελευταία Τσαρίνα της Ρωσίας και απόγονος της Βασίλισσας Βικτώριας της Αγγλίας ήταν και αυτή φορέας της νόσου. Ήταν γνωστή για την εύθραυστη ψυχική της κατάσταση αλλά και την πίστη της στον Ρώσο μυστικιστή, Γκριγκόρι Ρασπούτιν, κάτι που κατέστρεψε τόσο τη δική της όσο και τη δημοτικότητα των Ρομανόφ στα τελευταία χρόνια της εξουσίας.

Και ενώ η δολοφονία του Τσάρου και της οικογένειάς του πριν από 100 χρόνια γοητεύει πάντα το κοινό, η έκθεση στοχεύει να προσφέρει μια νέα προοπτική. Οι επιμελητές συνέλεξαν αντικείμενα από το σπίτι στο οποίο εκτελέστηκαν ακόμα και έναν πολυέλαιο που κρεμόταν στο υπνοδωμάτιο των νεαρών πριγκιπισσών. Ακόμα υπάρχουν εγκληματολογικές αναλύσεις από τα ευρήματα ενός τάφου που είχε ανασκαφεί προκειμένου να διαπιστωθεί αν ήταν αυτός στον οποίο είχε ταφεί η αυτοκρατορική οικογένεια. Οι έρευνες έγιναν το 1991, μάλιστα ζητήθηκε και δείγμα αίματος από τον Δούκα του Εδιμβούργου, συγγενή της τσαρίνας, που απέδειξε μέσω της ανάλυσης του μιτοχονδριακού DNA, που κληρονομείται από τη μητρική γραμμή, ότι τα οστά στον τάφο ανήκαν στην αυτοκρατορική οικογένεια.

Ακτινογραφία του χεριού της τσαρίνας.

The Last Tsar: Blood And Revolution | 21 Σεπτεμβρίου 2018 – 24 Μαρτίου 2019 | Science Museum, Exhibition Road, South Kensington, London SW7 2DD