Η Γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός, βραβευμένη στα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά φεστιβάλ, είναι η Πρόεδρος της επιτροπής της 69ης Μπερλινάλε, του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου, της πρώτης μεγάλης ευρωπαϊκής κινηματογραφικής διοργάνωσης του 2019.

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 17 Φεβρουαρίου. Η Χρυσή Άρκτος, το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ, θα δοθεί στις 16 Φεβρουαρίου. Η Ζιλιέτ Μπινός στα 54 της χρόνια αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δυνάμεις του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου και διαδέχεται στη θέση αυτή τον σκηνοθέτη Τομ Τίκβερ. Η ίδια δήλωσε ότι νιώθει τιμή για την επιλογή της και ανυπομονεί να γνωρίσει τα μέλη της επιτροπής.

Η Ζιλιέτ Μπινός γεννήθηκε σε καλλιτεχνική οικογένεια και ξεκίνησε πολύ νωρίς τις σπουδές της στην υποκριτική. Το 1998 η συμμετοχή της στην ταινία Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι, της χάρισε διεθνή φήμη. Πρωταγωνίστησε στην ταινία του Κριστόφ Κισλόφσκι, Μπλε, η οποία την καταξίωσε και της χάρισε αρκετά βραβεία, όπως στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, το Καλύτερης Ηθοποιού, και το Βραβεία Σεζάρ Καλύτερης Ηθοποιού.

Το 1996, συμμετείχε στην ταινία Ο Άγγλος ασθενής, η οποία της χάρισε Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου, στην ίδια κατηγορία τιμήθηκε και στα BAFTA, με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, να την τιμά με το βραβείο της Καλύτερης Ηθοποιού. Ενώ, για την ταινία Chocolat, του 2000, υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Το 2010, τιμήθηκε με βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού, στο Φεστιβάλ Καννών, για την ταινία Γνήσιο αντίγραφο, του Αμπάς Κιαροστάμι. Αυτή η βράβευση, την κατέστησε τη μοναδική Ευρωπαία ηθοποιό, που βραβεύθηκε στην ίδια κατηγορία από τα τρία μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ (Βενετίας, Βερολίνου, Καννών). Αξιόλογη πορεία σημείωσε και στον χώρο του θεάτρου, με την πιο μεγάλη της επιτυχία να είναι το 1998, στο Naked και το Betrayal του 2000, στο Μπρόντγουεϊ, ρόλος που της χάρισε μία υποψηφιότητα για βραβείο Tony.