Η σύντομη τραγική ζωή και η καριέρα του Jean-Michel Basquiat (1960-1988) θα γίνουν πολύ σύντομα μιούζικαλ. Το ίδρυμα που διαχειρίζεται την κληρονομιά του, έδωσε το πράσινο φως για ένα πρωτότυπο μιούζικαλ που υπογράφουν οι βετεράνοι παραγωγοί του Μπρόντγουεϊ, Άλαν και Μπάρμπαρα Μαρκς.

Η ιλιγγιώδης, αστραφτερή πορεία του Μπασκιά από καλλιτέχνη του δρόμου που άφηνε τα σημάδια του με σπρέι γκράφιτι στο μετρό της Νέας Υόρκης, στα 17 του χρόνια υπογράφοντας ως SAMO στην καλλιτεχνική σκηνή της Νέας Υόρκης του ’80, αποτελεί μέχρι σήμερα έναν από τους πιο ελκυστικούς μύθους του κόσμου της τέχνης.

Ο νεαρός διάσημος Μπασκιά που έφυγε από τη ζωή στα 28 του χρόνια από υπερβολική δόση ηρωίνης, εξέφραζε ένα πρωτόγονο νεο-εξπρεσιονισμό, ενώ ακόμα και σήμερα κάθε πώληση έργου του δημιουργεί ένα νέο ρεκόρ στις αίθουσες δημοπρασιών. Πριν λίγους μήνες η πρώτη αναδρομική έκθεση έργων του στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Μπάρμπικαν Σέντερ του Λονδίνου σημείωσε ρεκόρ προσέλευσης ενώ όλα τα αναμνηστικά του κέντρου τέχνης εξαφανίστηκαν κυριολεκτικά σε χρόνο ρεκόρ.

Η προκλητική προβοκατόρικη τέχνη ενός νεαρού που εκτός από καλλιτέχνης γκράφιτι, υπήρξε ζωγράφος, ποιητής, φιλόσοφος, dj, μουσικός και κυριάρχησε σε όλα με τα οποία ασχολήθηκε, ενώ άλλαξε με τη ματιά του μια ολόκληρη εποχή θα πρωταγωνιστήσει κάτω από τα φώτα του Μπρόντγουεϊ.

Τριάντα χρόνια έχουν περάσει από το θάνατό του και οι δυο αδερφές και κληρονόμοι του Λιζάν και Ζανίν Μπασκιά θεώρησαν ότι έφτασε ο καιρός να μοιραστούν την ιστορία του αδερφού τους. «Η αφήγηση της ιστορίας του αδερφού μας αντιμετωπίζει τη ζωή, την τέχνη και την κληρονομιά του με σεβασμό και πάθος», είπαν.

Η παραγωγή θα έχει πρόσβαση τόσο στα έργα τέχνης όσο και στα αρχεία του Μπασκιά, ενώ τη μουσική και τους στίχους των τραγουδιών θα γράψει ο μουσικός Jon Batiste, γνωστός από το The Late Show με τον Stephen Colbert, ενώ το μιούζικαλ θα σκηνοθετήσει ο βραβευμένος με Tony, John Doyle.

Η δραματική ιστορία της ζωής του Μπασκιά, έγινε ταινία από τον Julian Schnabel (1996), με πρωταγωνιστή τον Jeffrey Wright και τώρα όλοι περιμένουν ανυπόμονα τη θεατρική εκδοχή του καλλιτέχνη που εργάστηκε μόνο για μια δεκαετία αλλά κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, χάρη στο μοναδικό ύφος και τις τολμηρές πολύχρωμες συνθέσεις του.