Με έναν αξιοθαύµαστο συνδυασµό γνώσης, αποστασιοποίησης και συγκινητικής προσήλωσης ο Ρίτσαρντ Χόλλογουεϋ εξιστορεί την ιστορία της θρησκείας. Σε µια εποχή που χαρακτηρίζεται από σκλήρυνση των θρησκευτικών αντιλήψεων και έξαρση της θρησκευτικής βίας, το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα ευπρόσδεκτο αντίδοτο. Ο Ρίτσαρντ Χόλλογουεϋ εξιστορεί ολόκληρη την ιστορία της θρησκείας –από τις απαρχές της θρησκευτικής πίστης µέχρι τον 21ο αιώνα– με ένα αίσθηµα βαθύτατου σεβασµού και µε απόλυτη προσήλωση στην ακρίβεια.

Απευθυνόµενος σε πιστούς και µη, και ιδίως στους νέους, ενθαρρύνει την περιέργεια και την ανοχή, αναδεικνύει τις λεπτές εννοιολογικές αποχρώσεις, διερευνά τον χώρο του µυστηρίου και αποκαθιστά µε ψυχραιµία το αίσθηµα περί της αξίας της πίστης. Ο συγγραφέας εξετάζει επίσης την προέλευση της θρησκευτικής πίστης, την αναζήτηση νοήµατος σε όλη την πορεία της ιστορίας, τη γοητεία που ασκούν σήµερα η σαϊεντολογία και ο δηµιουργισµός, τα κίνητρα της θρησκευτικής βίας, το εχθρικό κλίµα ανάµεσα σε θρησκευόµενους και κοσµικούς και άλλα πολλά.

Ο Χόλλογουεϋ αποδεικνύεται ένας πολύτιµος οδηγός, γεµάτος ανθρωπισµό και ενσυναίσθηση, οξυδερκής και διεισδυτικός, στο ταξίδι µας µέσα από τη διαχρονική σηµασία της πίστης και την επίδραση που έχει ασκήσει στην ανθρωπότητα από την αρχαιότητα µέχρι σήµερα. Ο Ρίτσαρντ Χόλλογουεϋ, πρώην επίσκοπος Εδιµβούργου και προκαθήµενος της Επισκοπικής Εκκλησίας της Σκοτίας, είναι διεθνώς αναγνωρισµένος συγγραφέας και παρουσιαστής εκποµπών στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Ανάµεσα στα είκοσι και πλέον βιβλία του περιλαµβάνεται και το µπεστ σέλερ Leaving Alexandria: A Memoir of Faith and Doubt. Ζει στο Εδιµβούργο.

Η «Μικρή ιστορία της θρησκείας» του Ρίτσαρντ Χόλλογουεϋ σε μετάφραση Ουρανίας Παπακωνσταντοπούλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Η κεντρική φωτογραφία είναι από θρησκευτική συγκέντρωση στη Ζιμπάμπουε.