Επιμέλεια: Ελ.Γ.

«Η Αθήνα από κάτω», η ταινία του Τάκη Μπαρδάκου που χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από την συνεισφορά απλών πολιτών και προβλήθηκε σχεδόν αθόρυβα την περασμένη άνοιξη στην Αθήνα, απέσπασε το βραβείο του καλύτερου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βαρκελώνης.

POSTER-1000X1400-2--1140x1597

Φέροντας τον εύγλωττο υπότιτλο «το ντοκιμαντέρ των νεόπτωχων» το φιλμ,  διάρκειας 62 λεπτών, ακολουθεί τις ιστορίες πολιτών της Αθήνας, προβάλλοντας  την κοινωνική ανισότητα και την αδικία. Το φαινόμενο των αστέγων, τα συσσίτια, τα συγκλονιστικά ποσοστά ανεργίας βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

«Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι σκληρό και αποδομημένο», σχολιάζουν οι δημιουργοί του, «όσο σκληρή και αδιέξοδη είναι πολλές φορές η ίδια ζωή – επίκαιρο όμως και αναγκαίο για την κοινωνική αλληλεγγύη, την πολιτισμική συνείδηση και την ανάγκη για διάλογο». Όσο για τον στόχο του φιλμ; Όπως σημειώνουν, «σκοπός της προσπάθειάς μας είναι να συνεισφέρουμε στην οικοδόμηση μιας μεγάλης και ποικιλόμορφης κοινότητας ανθρώπων, που να νοιάζονται βαθιά για τα θέματα ανθρωπισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα ενωθούν μαζί μας και θα είναι η αρχή μιας πλατιάς ανθρωπιστικής κίνησης».

 Λίγα λόγια για τον Τάκη Μπαρδάκο

 Ο Τάκης Μπαρδάκος γεννήθηκε στην Ερμιόνη Αργολίδας, σπούδασε κάμερα και Διεύθυνση Φωτογραφίας στη σχολή Λ. Σταυράκου και άρχισε να εργάζεται στον χώρο το 1982. Από το 1989 είναι Διευθυντής Φωτογραφίας στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, συμμετέχει δραστήρια σε κινήσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. Παράλληλα συγκροτεί την ομάδα ντοκιμαντέρ Square Films και την περίοδο 2012 – 2016 δημιουργεί  την ταινία «Η Αθήνα από κάτω»: το Nτοκιμαντέρ των Nεόπτωχων, που είναι και η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους ως σκηνοθέτης.