Μετά από επτά χρόνια η Κέιτ Μπλάνσετ επιστρέφει στο Λονδίνο αυτό το χειμώνα για να πρωταγωνιστήσει στο Εθνικό Θέατρο σε ένα νέο έργο του Μάρτιν Κριμπ.

Η Μπλάνσετ και η οικογένειά της έχουν ήδη μετακομίσει στο Ανατολικό Σάσεξ και η ίδια έχει αρχίσει πρόβες. Το έργο του Κριμπ θα σκηνοθετήσει η Κέιτ Μίτσελ, μια οραματίστρια του θεάτρου όπως την αποκαλούν και μια από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της σύγχρονης βρετανικής σκηνής. Το έργο του Κριμπ που έχει τίτλο «When We Have Sufficiently Tortured Each Other – Twelve Variations on Samuel Richardson’s Pamela», είναι εμπνευσμένο από το έργο του συγγραφέα του 18ου αιώνα Σάμουελ Ρίτσαρντσον, ο οποίος είχε ξεκινήσει την καριέρα του γράφοντας ερωτικές επιστολές δεσποινίδων που δεν είχαν την απαιτούμενη μόρφωση ή το ταλέντο, ενασχόληση που αποδείχθηκε καθοριστική για τη λογοτεχνική του σταδιοδρομία.

Ο Ρίτσαρντσον έγραψε το 1740 την «Παμέλα ή Η ανταμειφθείσα αρετή» ένα επιστολικό έργο, στο οποίο εξιστορείται η αντίσταση μιας όμορφης υπηρέτριας κατά των ερωτικών επιθέσεων του κυρίου της. Η Πάμελα ήταν το πιο δημοφιλές ανάγνωσμα στην εποχή της, καθώς συγκίνησε χιλιάδες αναγνώστες, της μεσαίας τάξης ιδιαίτερα, και υπήρξε το πρώτο αγγλικό ψυχολογικό μυθιστόρημα, ωστόσο οι διανοούμενοι δεν το αποδέχτηκαν ποτέ. Η Πάμελα απέκτησε φανατικούς θαυμαστές και πολέμιους με τον Ντιντερό να δηλώνει πως «αν ήταν υποχρεωμένος να πουλήσει όλα του τα βιβλία, θα κρατούσε μόνο τον Όμηρο, τον Σοφοκλή, τον Ευριπίδη και τον Ρίτσαρντσον».

Ο Μάρτιν Κριμπ εμπνέεται από την Πάμελα για να γράψει ένα έργο με πέντε χαρακτήρες που παίζουν «ένα επικίνδυνο παιχνίδι σεξουαλικής κυριαρχίας και αντίστασης, διερευνώντας τη βρώμικη, συχνά βίαιη φύση της επιθυμίας, και τους ρευστούς, περίπλοκους ρόλους που παίζουν οι άντρες και οι γυναίκες».

Το έργο του Μάρτιν Κριμπ θα κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2019.