Η πρώτη πρωτότυπη εκπομπή του OTE HISTORY, του νέου καναλιού του ΟΤΕ TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω», συνεχίζεται αυτή την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στις 21:00, εγκαινιάζοντας τον Β’ κύκλο της με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην Κέρκυρα.

Από τα χρόνια του Οδυσσέα και του βασιλιά Αλκίνοου (κι ας μην έχει ακόμα βρεθεί το παλάτι του) ως την περίοδο των Ιταλών και το σήμερα, η Κέρκυρα φημίζεται για το απαράμιλλο φυσικό της κάλλος, τον αναγεννησιακό της χαρακτήρα, τις μουσικές της, τις τέχνες, και φυσικά τα αμέτρητα σύμβολα της.

Κέρκυρα

Με την αρωγή του ιστορικού Δημήτρη Μάμαλου και της αρχαιολόγου- ξεναγού Ροζαλίας Αδαμοπούλου, διερευνούμε τις γνωστές, αλλά κυρίως, τις άγνωστες ιστορίες πίσω από το Ποντικονήσι, την εξοχική έπαυλη του Mon Repos και το Αχίλλειο της θλιμμένης πριγκίπισσας Σίσυ και του Κάιζερ. Η μουσική είναι διάχυτη παντού, ακόμα και στον τρόπο που εκφράζονται οι Κερκυραίοι. Η Έλσα Καρύδη, υπεύθυνη ξεναγήσεων του Μουσείου της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, μας μιλά για τις θρυλικές φιλαρμονικές ορχήστρες, τους βάρδους, τους κανταδόρους, την ξεχωριστή εκκλησιαστική μουσική του νησιού και φυσικά την όπερα.

Διαβάστε τι είπε ο σκηνοθέτης του επεισοδίου, Κώστας Αυγέρης στην Αργυρώ Μποζώνη

«Η παρουσία Ενετών, Ιταλών και Γάλλων δημιουργεί μια ξεχωριστή παρακαταθήκη» διατείνεται  η εκπαιδευτικός εικαστικής παιδείας, Μαρίλυ Αργυροκαστρίτη. «Η Κέρκυρα είναι διάσπαρτη από έργα τέχνης, θρύλους και ιστορίες» υπογραμμίζει η αρχειονόμος-βιβλιοθηκονόμος Αλίκη Κατσαρού, η οποία μας «ξεναγεί» στη γοητεία και τα μυστικά της παλιάς πόλης. «Μου αρέσουν οι βόλτες στο Λιστόν, στο Μποσκέτο, στα Μουράγια, στην Πλακάδα τ’ Αγιού, στο Μαντούκι και στη Γαρίτσα», υπογραμμίζει ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης. Μαζί του ανακαλύπτουμε μια αλλιώτικη Κέρκυρα.

Κέρκυρα

Είναι πολλές οι προσωπικότητες που έχουν σφραγίσει το νησί. Ο Καποδίστριας, ο Διονύσιος Σολωμός, ο Νικόλαος Μάντζαρος-  ο συνθέτης του Εθνικού μας Ύμνου, ο Λορέντσος Μαβίλης και ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης. Διερευνούμε το αρχιτεκτονικό προφίλ στο αστικό αλλά και στο αγροτικό περιβάλλον, μέσα από τη συγκλονιστική αφήγηση του αρχιτέκτονα  Περικλής Λάσκαρι, ο οποίος κατάγεται από μια θρυλική οικογένεια του νησιού. Για την επιμονή του να διασώσει τα παλιά κτίρια και τον πολιτισμό της Κέρκυρας μιλά ο Σπύρος Φλαμπουριάρης, Συνιδρυτής του ιδρύματος «The Corfu Heritage foundation». Μνήμες από τα παιδικά της χρόνια και την Πασχαλιάτικη Κέρκυρα μας μεταφέρει η ηθοποιός Φαίη Ξυλά.

«Θεωρώ την πόλη της Κέρκυρας ένα ζωντανό δείγμα για το πώς θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα εάν είχε βιώσει αναγέννηση και διαφωτισμό» καταλήγει ο Χρήστος Χωμενίδης.

Φαίη Ξυλά

Φαίη Ξυλά

Η εκπομπή του OTE HISTORY, του νέου καναλιού του ΟΤΕ TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω» εγκαινιάστηκε στις 22 Ιανουαρίου με ένα ντοκιμαντέρ για τη Θεσσαλονίκη. Την υλοποίηση της παραγωγής έχει αναλάβει η πολιτιστική πλατφόρμα ελculture.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης
Ιδέα-ανάπτυξη: Ντίνα Κάσσου
Διεύθυνση περιεχομένου: Καλλιόπη Αλπίτση
Αρχισυνταξία-σενάριο: Κωστής Ζαφειράκης
Οργάνωση παραγωγής: Γιούλη Παπαοικονόμου
Εκτέλεση Παραγωγής: Frog On The Road A.E.
Σε συνεργασία με την πλατφόρμα πολιτισμού elculture.gr