Η μαγεια του γιαπωνεζικου βιβλιου στην Πινακοθηκη του Δημου Αθηναιων
68 έργα του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης, πρωτότυπες έγχρωμες ξυλογραφίες των μεγάλων εκπροσώπων του Ukiyo-e, του σημαντικότερου ιστορικά καλλιτεχνικού ρεύματος της Ιαπωνίας
Από τη Δευτέρα 4 Μαρτίου έως τις 3 Μαΐου 2019 «Η Ιαπωνία και το Βιβλίο» έρχονται στην Πινακοθήκη δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο. Την έκθεση διοργανώνουν η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Μουσείο Ασιατικής Τέχνης. Πρόκειται για μία μοναδικής σπουδαιότητας έκθεση, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, που παρουσιάζει έργα από μια από τις πλουσιότερες και σημαντικές παγκοσμιώς συλλογές ιαπωνικής τέχνης του Μουσείου Ασιατικών Τεχνών της Κερκύρας, όπως τα εξαιρετικά εικαστικά έργα του 19ου αιώνα, τις σπάνιες εκδόσεις του Λευκάδιου Χερν και τις εικονογραφήσεις στις φανταστικές ιστορίες, καθώς και manga του Hokusai.

Ο πολεμιστής Watanabe-no-Tsuna και η μεταμόρφωση της μάγισσας-δαίμονα Καλλιτέχνης: Utagawa Kunisada (1786-1865) Ōban, έγχρωμη ξυλογραφία, δίπτυχο Συλλογή Μάνου [ΑΕ 7381-2]
Θα παρουσιαστούν 68 έργα του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης, πρωτότυπες έγχρωμες ξυλογραφίες των μεγάλων εκπροσώπων του Ukiyo-e, του σημαντικότερου ιστορικά καλλιτεχνικού ρεύματος της Ιαπωνίας, με προεξέχουσα βαρύτητα στο εικαστικό έργο του θρυλικού Katsushika Hokusai (1760-1849), «πατέρα» των σημερινών manga, καθώς και η ιδιαίτερη συνομιλία των δύο πολιτισμών, μέσα από την παρουσίαση του έργου του Έλληνα Λευκάδιου Χερν (Patrick Lafcadio Hearn, 1850-1904), που έζησε στην Ιαπωνία τον 19ο αιώνα και είχε τόσο κρίσιμη επιρροή στην διάδοση της ιαπωνικής λογοτεχνίας και τέχνης, που αναγνωρίστηκε ως «εθνικός συγγραφέας» της Ιαπωνίας.
Τα έργα των εκπροσώπων της Ιαπωνικής σχολής Ukiyo-e, προέρχονται από τη Συλλογή Γρηγορίου Μάνου, ο οποίος ίδρυσε το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας, το 1928. Η συλλογή, που συγκροτήθηκε μεταξύ Βιέννης και Παρισιού, στα τέλη του 19ου αιώνα, είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο σε πλούτο, ποιότητα και αριθμό.

Διάσημα μέρη του Έντο σε μια ματιά, τομ. I. Katsushika Hokusai (1760-1849) Ιαπωνία 1800 Συλλογή Μάνου [ΑΕ 7694]
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα μεγάλων, κλασσικών σήμερα, δασκάλων του είδους, όπως του Utamaro (1753-1806), με την αισθαντικότητα και την ολοζώντανη κίνηση των διάσημων «καλλονών» του, του Hiroshige (1797-1858), που ξαφνιάζει ακόμα και σήμερα με την απροσδόκητη προοπτική των τοπίων του, του Kunisada (1786-1864), με την αποκαλυπτική ένταση του ρόλου στους ηθοποιούς Kabuki που εξέχουν στην προτίμησή του, του Kiyonaga (1752-1815), με τη μοναδική φυσικότητα των «παλλακίδων» του, του Kuniyoshi (1798-1861), διάσημου για τις «γάτες» του και ενός από τους τελευταίους μεγάλους δασκάλους του είδους, κ.α. Ανάμεσά τους, βαρύνουσας σημασίας και προβολής, το έργο του Katsushika Hokusai (1760-1849), εμπνευστή των σημερινών manga, που με τη συνάρθρωση λόγου και εικόνας ανανέωσε ριζικά τις διαστάσεις έκφρασης των δύο μέσων.

Διάσημα μέρη του Έντο σε μια ματιά, τομ. II. Katsushika Hokusai (1760-1849) Ιαπωνία 1800 Συλλογή Μάνου [ΑΕ 7695]
Ως φυσικό ακόλουθο στην έκθεση έρχεται η παρουσίαση του έργου του ελληνικής καταγωγής Ιάπωνα συγγραφέα, Λευκάδιου Χερν (Patrick Lafcadio Hearn, 1850-1904), που κεντρίζει έντονα το ενδιαφέρον τόσο με την απίστευτη πορεία της ζωής του, όσο και με την απόκοσμη, ιδιαίτερη αίσθηση της γραφής του. Γνωστό στους κινηματογραφόφιλους το κλασσικό αριστούργημα “Kwaidan”, του Ιάπωνα σκηνοθέτη Masaki Kobayashi, βασισμένο στο βιβλίο του Χέρν, που είχε βραβευτεί το 1965 στις Κάννες. Η εξαιρετική συλλογή των έργων του Χερν ήταν του Τάκη Ευσταθίου, που τη δώρισε στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας, συμβάλλοντας σημαντικά στο σημερινό πλούτο των εκθεμάτων του. Η έκθεση, εκτός από τη σπουδαιότητά της σε διεθνές επίπεδο και το εξαιρετικό ενδιαφέρον για γνώστες και ειδικούς, μπορεί να γίνει πόλος έλξης για τη μοναδική επαφή με έναν κόσμο ασυνήθιστο και βαθιά γοητευτικό.

Χάνια από τη σειρά «Εκατό ιστορίες φαντασμάτων» (Hyakumonogatari) Καλλιτέχνης: Katsushika Hokusai (1760-1849) Chuban, έγχρωμη ξυλογραφία (nishiki-e), 1831 Συλλογή Μάνου [ΑΕ 7658]

Το φάντασμα Κοχάντα Κοχέιτζι από τη σειρά «Εκατό ιστορίες φαντασμάτων» (Hyakumonogatari) Καλλιτέχνης: Katsushika Hokusai (1760-1849) Chuban, έγχρωμη ξυλογραφία (nishiki-e), 1831 Συλλογή Μάνου [ΑΕ 7657]

Το φάντασμα της έπαυλης Σαραγιασίκι (το φάντασμα Οκίκου) από τη σειρά «Εκατό ιστορίες φαντασμάτων» (Hyakumonogatari) Chuban, έγχρωμη ξυλογραφία Χρονολόγηση: 1831 Καλλιτέχνης: Katsushika Hokusai (1760-1849) Συλλογή Μάνου (ΑΕ 7656)

«Γεράκι και Φθινοπωρινή Σελήνη», από τη σειρά «Οκτώ όψεις θαυμαστών πουλιών και δωματίων Zashiki» Καλλιτέχνης: Isoda Koryūsai (1735–1790) Chūban, έγχρωμη ξυλογραφία Εποχή Meiwa 7 (1770) με An’ei 1 (1772) Εκδότης: Άγνωστος Συλλογή Γ. Μάνου [ΑΕ 6496]

«Κρυφή αγάπη», από τη σειρά «Ανθολογία ποιημάτων: Αγάπη» Καλλιτέχνης: Kitagawa Utamaro (περ. 1753–1806) Ōban, έγχρωμη ξυλογραφία Εποχή Kansei 5-6 (1793-94) Εκδότης: Tsutaya Jūzaburō Συλλογή Γ. Μάνου [ΑΕ 6878]