Οι «επτά θάνατοι», το πρότζεκτ που συνέλαβε η Μαρίνα Αμπράμοβιτς πριν από 30 χρόνια πραγματοποιείται με το ανέβασμά του ως όπερα στο Μόναχο το 2020, ενώ υπάρχουν σχέδια και για τη μεταφορά του στο Κόβεν Γκάρντεν του Λονδίνου. Στο έργο της η Αμπράμοβιτς θα υποδυθεί τη Μαρία Κάλλας, που πεθαίνει σε επτά όπερες, μεταξύ των οποίων και στη Madame Butterfly και την Τόσκα.

H Μαρίνα Αμπράμοβιτς είχε βρεθεί με αφορμή την κινηματογράφηση της ιδέας της προκειμένου να γίνει ντοκιμαντέρ με τίτλο «Seven deaths – the documentary» στην Επίδαυρο, για τα γυρίσματα τον Μάρτιο του 2016, όταν βρισκόταν στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μουσείο Μπενάκη, όπου παρουσίασε το πρότζεκτ «As One», προσκεκλημένη του Πολιτιστικού Οργανισμού ΝΕΟΝ. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων η Αμπράμοβιτς περπατούσε μέσα στο μνημείο, πολύ πιθανόν σε ανάμνηση της αξέχαστης ερμηνείας που έκανε η ντίβα τον Αύγουστο του 1961 όταν αποθεώθηκε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στο ρόλο της «Μήδειας», από την ομώνυμη όπερα του Λουίτζι Κερουμπίνι.

 Bob Wilson's Life & Death of Marina Abramovic


Bob Wilson’s Life & Death of Marina Abramovic

Οι παραστάσεις της Αμπράμοβιτς θα κινηματογραφηθούν και θα προβληθούν ως μέρος της νέας παραγωγής. «Έχω σκεφτεί αυτή τη ρομαντική ιδέα να πεθάνω για την αγάπη εδώ και  πολύ καιρό», λέει, προσθέτοντας ότι η Κάλλας «πέθανε από μια σπασμένη καρδιά».

Το αρχικό σχέδιό της ήταν να απασχολήσει επτά από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του κόσμου για κάθε μία από τις σκηνές θανάτου και να δημιουργήσει μια σειρά δεκάλεπτων βίντεο. Μέχρι το τέλος του 2014, είχαν συμφωνήσει ο Roman Polanski, ο Alejandro González Iñárritu, ο Marco Brambilla, ο Giada Colagrande και ο Γιώργος Λάνθιμος. Αργότερα αποσύρθηκαν  ο Polanski και ο Iñárritu, ενώ το σενάριο το έχει γράψει ο Νορβηγός συγγραφέας Petter Skavlan που ετοιμάζει και την προσαρμογή του στην όπερα.

Το ζήτημα του θανάτου απασχολεί επί μακρόν την Αμπράμοβιτς και διατρέχει το έργο της, αλώστε το θεατρικό της έργο «Η ζωή και ο θάνατος της Μαρίνας Αμπράμοβιτς», έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μάντσεστερ το 2011. Σήμερα, 71 ετών, η Αμπράμοβιτς λέει ότι σκέφτεται συνεχώς τη θνητότητά της. «Είμαι πολύ συνειδητοποιημένη ότι αυτό είναι το τελευταίο κομμάτι της ζωής μου. Αυτό που με απασχολεί είναι το πόσο χρόνο έχω και με ποιο τρόπο μεταφράζεται αυτό που έκανα στη ζωή μου για τις επόμενες γενιές».