Στα εγκαίνια του 47ου φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο επέλεξε η νέα Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, πρόσωπο συνδεδεμένο με την υπόθεση του βιβλίου και της ανάγνωσης να ανακοινώσει την επανίδρυση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, ενός θεσμού που καταργήθηκε το 2013 και θεωρήθηκε από όλους οπισθοδρόμηση στο χώρο του βιβλίου.

«Η κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου επέφερε ισχυρό πλήγμα τόσο στην γενικότερη διαρθρωτική υποστήριξη του βιβλίου στον τόπο μας, όπως τουλάχιστον ήταν οι προδιαγραφές και οι στόχοι του ΕΚΕΒΙ, αλλά και στον ιδιαίτερο και σημαντικό τομέα της έρευνας και της μελέτης του κόσμου του βιβλίου. Σήμερα γνωρίζουμε λιγότερα απ’ όσα μας είναι αναγκαία προκειμένου να κάνουμε συγκρίσεις για την πορεία της παραγωγής και της κατανάλωσης, να κάνουμε συγκρίσεις, να πάρουμε αποφάσεις», είπε η Υπουργός.

Η κ. Ζορμπά τόνισε την ανάγκη να συζητήσουμε τη συμπεριφορά του αναγνωστικού κοινού τα χρόνια της κρίσης καθώς και την επίπτωσή της σε όλους τους κλάδους του βιβλίου, από τους συγγραφείς και τους μεταφραστές, ως τους βιβλιοπώλες και τους τεχνικούς της παραγωγής.

Αναφερόμενη στην ευθύνη της Πολιτείας απέναντι στο βιβλίο, αναγνωρίζοντάς το ως πρωταρχικό πολιτιστικό αγαθό, η Υπουργός ανήγγειλε την επίσπευση της επανίδρυσης του θεσμού πάνω σε στέρεες βάσεις που θα ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες και προοπτικές που αξίζει τόσο ο κόσμος του βιβλίου, όσο και το δυνάμει αναγνωστικό κοινό.

«Έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε τώρα που οι συνθήκες άρχισαν να είναι πιο ευνοϊκές και γυρίζουμε σελίδα. Κι αυτό, μέσα από σοβαρό και τεκμηριωμένο δημόσιο διάλογο και προσβλέποντας στο μέλλον των μικρών και μεγάλων αναγνωστών που κατάφεραν να διατηρήσουν ζωντανή την επιθυμία της ανάγνωσης σε μια χώρα που ποτέ στο παρελθόν δεν φρόντισε να επενδύσει  στις  βιβλιοθήκες, στερώντας από τους πολίτες το δικαίωμα στη δωρεάν πρόσβαση στην ανάγνωση. Ο νέος θεσμός βιβλίου δεν είναι παρά το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και οφείλουμε να το κάνουμε αποφασιστικά και γρήγορα, όλοι μαζί, με σύμπνοια και  το όραμα ζωντανό», κατέληξε.

Το ΕΚΕΒΙ δημιουργήθηκε το 1994 από το Υπουργείο  Πολιτισμού και Αθλητισμού, με σκοπό την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής για την προώθηση του βιβλίου, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στόχος του Οργανισμού ήταν «μέσα από πολλές πρωτοβουλίες, θεσμικές παρεμβάσεις και ειδικά προγράμματα, να ενισχύσει συνολικά το βιβλίο και ειδικότερα όλους εκείνους τους απαραίτητους κρίκους της αλυσίδας που συμβάλλουν στη δημιουργία του: συγγραφείς, μεταφραστές, εικονογράφους, επιμελητές, εκδότες, τυπογράφους, βιβλιοπώλες, βιβλιοθηκονόμους, λογοτεχνικούς πράκτορες, κριτικούς και βεβαίως, τους αναγνώστες». Η ενίσχυση της ανάγνωσης, ο ρόλος του στην προβολή και προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό και η καταγραφή των φαινομένων του χώρου (Παρατηρητήριο του Βιβλίου), σταμάτησαν με την κατάργησή του το 2013, με μια απόφαση του τότε Υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα, ενώ η ενσωμάτωσή του με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού το 2014 αποδυνάμωσε το ρόλο του.