Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε τις παραστάσεις της στο Μικρό Εθνικό, την παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με καλλιτεχνική υπεύθυνη τη Σοφία Βγενοπούλου, η «Μόμο» του Μίχαελ Έντε, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου. Πρόκειται για ένα αλληγορικό παραμύθι για τον χρόνο που μετριέται με τους χτύπους της καρδιάς μας. Ένας ύμνος στην αλήθεια, την αγάπη και τη φιλία που ζωντανεύει σε μια μουσικοθεατρική παράσταση, γεμάτη χιούμορ, χορό και σασπένς μέχρι την τελευταία στιγμή.

Είναι κάπως περίεργο να βλέπεις τη «Μόμο» με τα παιδιά σου και να σου ρίχνουν πλάγιες ματιές για τον κλεμμένο χρόνο. Δεν μπορείς να μην συμπάσχεις με την ηρωίδα, να μην προβληματιστείς για το πώς χάνουμε τις ομορφότερες στιγμές μας τρέχοντας να προλάβουμε – τι; Για το χρόνο που φεύγει μέσα απ’ τα χέρια μας. Με ισορροπημένη σκηνοθεσία, καλές ερμηνείες, ευφάνταστα σκηνικά, κοστούμια κι εντυπωσιακούς φωτισμούς , η «Μόμο» είναι μια παράσταση χωρίς “προδιαγραφές” ηλικίας.

Η ιστορία ξεκινά στα ερείπια ενός παλιού θεάτρου έξω από μια μεγάλη πόλη. Εκεί κατοικεί ένα μικρό, παράξενο κορίτσι, η Μόμο, που έχει ένα καταπληκτικό χάρισμα: είναι υπέροχη ακροάτρια. Όταν οι Γκρίζοι Κύριοι εισβάλλουν στη ζωή των κατοίκων της μεγάλης πόλης, οι άνθρωποι αλλάζουν σαν να έχουν μια απροσδιόριστη αρρώστια…

Το βιβλίο-ορόσημο του Έντε, πρωτοκυκλοφόρησε στη Γερμανία το 1973, μεταφράστηκε σε περισσότερες από 40 γλώσσες και χαρακτηρίστηκε από κριτικούς αλλά και φιλοσόφους ως «ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του 20ού αιώνα». Η ιστορία της Μόμο, παρότι γραμμένη στη δύση του προηγούμενου αιώνα, είναι η ιστορία των σημερινών παιδιών: αυτών που μεγαλώνουν σ’ έναν κόσμο που μοιάζει να βρίσκεται διαρκώς σε αντίστροφη μέτρηση, σ’ έναν κόσμο που δεν έχει χρόνο για παιδιάστικα καμώματα, για άσκοπες περιπλανήσεις, για παιχνίδια και φανταστικές εξερευνήσεις, για οτιδήποτε με λίγα λόγια δεν μετριέται, δεν ζυγίζεται και δεν ορίζεται.

Πληροφορίες παράστασης: «Μόμο» | Εθνικό Θέατρο – κτίριο Τσίλλερ | κάθε Σάββατο στις 16:00 και Κυριακή στις 11:00