Το 11χρονο κορίτσι που έζησε στην αρχαία Αθήνα το 430 π.X. και πέθανε κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου από επιδημία τυφοειδούς πυρετού, γνωρίσαμε καλύτερα μέσα από την ανάπλαση του προσώπου της, από την ομάδα του καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη.

Αφού έκανε τον γύρο της σε μεγάλα Μουσεία της Ελλάδας, η Μύρτις ετοιμάζεται να ταξιδέψει στη γειτονική μας Αλβανία (για δεύτερη φορά ταξιδεύει στο εξωτερικό) και συγκεκριμένα θα φιλοξενηθεί στο πρωθυπουργικό μέγαρο των Τιράνων. Στην έκθεση «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» θα εκτεθούν συμπληρωματικά και έργα τέχνης από την πινακοθήκη της, μέρος της συλλογής που δημιουργήθηκε από δωρεές καλλιτεχνών.

«Η σημασία της έκθεσης έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά, ύστερα από παρέλευση 24 αιώνων, έχουμε μπροστά μας ένα πρόσωπο ακριβώς όπως ήταν την εποχή εκείνη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Μανώλης Παπαγρηγοράκης.

«Επιπλέον, ακόμη και σήμερα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως παιδιά, πεθαίνουν από τυφοειδή πυρετό. Για το λόγο αυτό, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) κήρυξε τη Μύρτιδα φίλη των σκοπών της χιλιετίας (Millennium Goals Friend)», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Όλγα – Μαρία Αγγελίδου, Πασχάλης Αγγελίδης, Φανή Αϊνανζή, Βασίλης Αποστόλου, Στέλλα Βαμβακάρη, Θεάνώ Γκίκα, Μαρίνα Καλοπαστά, Ανδρέας Καλακαλλάς, Γιώργος Καλακαλλας, Μιχάλης Μαδένης, Ιβάν Μαστερόπουλος, Γιάννης Μητράκας, Δημήτρης Παπαγρηγοράκης, Εμμανουέλα Πλατανιώτη, Βασιλική Σαρρή, Μάρη Σερφώτη, Ευανθία Σούτογλου, Γιάννης Σταύρου, Πραξιτέλης Τζανουλίνος και Lisette Tardy.

Η πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα προσκαλεί τους νέους της Αλβανίας να επισκεφθούν μια συνομήλική τους, που είχε την ατυχία να πεθάνει νωρίς αλλά και την «τύχη» να ταξιδεύει μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια στον κόσμο.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 14 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 2018.