Η πρώτη πρωτότυπη εκπομπή του Cosmote History, του καναλιού της Cosmote TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω», συνεχίζεται αυτήν την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στις 21.00 με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη Νάουσα.

Τη φυσική της διαχρονική υπεροχή επιβεβαιώνει ο Ηρόδοτος, ο οποίος υποστηρίζει ότι γύρω από τη Νάουσα βρίσκονταν κάποτε οι κήποι του Μίδα. Σήμερα, τα ροδάκινα και το ξινόμαυρο κρασί της, αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση του ξεχωριστού μικροκλίματος και της πολύτιμης γης. Η Νάουσα, η πόλη του οίνου και της ευφορίας, αλλά πάνω απ’ όλα, μια ηρωική πόλη.

Νάουσα

Ο ιστορικός – ξεναγός Γιώργος Μάλλιος, μας μεταφέρει με την αφήγηση του στη σκοτεινή εκείνη ημέρα του ολοκαυτώματος, στις 13 Απριλίου του 1822, όταν οι Τούρκοι εισβάλλουν στην πόλη. Στην αρχαία Μίεζα μάς «ταξιδεύουν» οι αρχαιολόγοι Αλέξανδρος Χατζηιωαννίδης και Νεκτάριος Πουλακάκης.

Νεκτάριος Πουλακάκης

Νεκτάριος Πουλακάκης

Την περιοχή σημαδεύουν με την παρουσία τους δυο ισχυρές προσωπικότητες: ο Αριστοτέλης και ο Μέγας Αλέξανδρος, ο δάσκαλος και ο μαθητής. Η σχολή του Αριστοτέλη, «το πρώτο Πανεπιστήμιο», όπως υπογραμμίζει ο Αλέξανδρος Χατζηιωαννίδης, αποτελεί παγκόσμιο τοπόσημο. Για τον «Τάφος της Κρίσεως» και τους άλλους Μακεδονικούς Τάφους που υπάρχουν στην περιοχή, μας δίνει στοιχεία ο Νεκτάριος Πουλακάκης.

Νάουσα

Στη σύγχρονη ιστορία της πόλης, η φήμη της, ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας, χάρη στις σπουδαίες κλωστοϋφαντουργικές μονάδες που λειτουργούσαν κάποτε εδώ, αντλώντας ενέργεια από το «χρυσάφι» της πόλης, τον ποταμό Αράπιτσα. «Ποιος δε θυμάται τις περίφημες κουβέρτες Βέτλανς – Νάουσα», υπογραμμίζει ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Οικονόμου, εξηγώντας μας, την ακμή και παρακμή της τοπικής οικονομίας.

Νάουσα

Ουσιαστικές πληροφορίες για τη βιομηχανική κληρονομιά και τα ίχνη της στην πόλη, μας δίνει η αρχιτέκτονας Κυριακή Τουμανίδου. Κάποια από τα παλιά εργοστάσια, έχουν αναπαλαιωθεί κι έχουν μετατραπεί σε εστίες πολιτισμού. Στο κτίριο «Βέτλανς -Έρια» φιλοξενείται το Διεθνές Φεστιβάλ ψηφιακού κινηματογράφου, «κάτι που αποτελεί έναν ακόμα λόγο να επισκεφθεί κάποιος την πόλη μας», υπογραμμίζει η καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Άννα Γκαρνέτα.

Άννα Γκαρνέτα

Άννα Γκαρνέτα

Κοιτάζοντας στο μέλλον, ο σύμβουλος σε θέματα ενέργειας Σπύρος Βλάχος, μας αναλύει ένα πρωτοποριακό σχέδιο που θα κάνει τη Νάουσα, την πιο «ενεργειακά αυτάρκη» πόλη της Ευρώπης. Η «ενέργεια» της Νάουσας, βρίσκεται όμως και αλλού: στον τρόπο που διαχειρίζεται την παράδοση της. «Οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες» δεν είναι απλώς ένα έθιμο, είναι η «αναβίωση μιας τελετουργίας, που για μας αποτελεί θεμέλιο λίθο» επισημαίνει ο πρόεδρος του Ομίλου «Γενίτσαροι και Μπούλες», Άρης Τόσιος. Μακραίωνη είναι και η οινική παράδοση της περιοχής. Με τον Στέλιο Μπουτάρη ανακαλύπτουμε τη σημασία καθώς και την υπεραξία του ντόπιου αμπελώνα και φυσικά του θρυλικού «ξινόμαυρου».

Νάουσα

Η εκπομπή του Cosmote History, του νέου καναλιού της Cosmote TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω» εγκαινιάστηκε στις 22 Ιανουαρίου με ένα ντοκιμαντέρ για τη Θεσσαλονίκη. Την υλοποίηση της παραγωγής έχει αναλάβει η πολιτιστική πλατφόρμα ελculture.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης
Ιδέα-ανάπτυξη: Ντίνα Κάσσου
Διεύθυνση περιεχομένου: Καλλιόπη Αλπίτση
Αρχισυνταξία-σενάριο: Κωστής Ζαφειράκης
Οργάνωση παραγωγής: Γιούλη Παπαοικονόμου
Εκτέλεση Παραγωγής: Frog On The Road A.E.
Σε συνεργασία με την πλατφόρμα πολιτισμού elculture.gr