Ενώ οι χώρες του κόσμου στρέφουν τα νώτα τους στη Σαουδική Αραβία μετά την υπόθεση της απαγωγής και της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη, η Ρωσία αποφάσισε να σπάσει το άτυπο εμπάργκο των πολιτιστικών ιδρυμάτων δανείζοντας πίνακες του Ρώσου πρωτοπόρου της ζωγραφικής Βασίλι Καντίνσκι σε μια έκθεση προπομπό μιας επόμενης που θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη σε έναν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους του 20ου αιώνα.

Έτσι, στο «Νταβός στην έρημο» του πρίγκιπα-διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο Ριάντ, εκτέθηκαν έργα του μεγάλου Ρώσου ζωγράφου Βασίλι Καντίνσκι, δάνεια του Κρατικού Ρωσικού Μουσείου της Αγίας Πετρούπολης.

Ο κόσμος της τέχνης σχολιάζει τη στιγμή κατά την οποία η Ρωσία θέλει να δείξει την υποστήριξή της στην ποθούμενη ανάπτυξη της πολιτιστικής πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας, τη στιγμή μάλιστα που λόγω της υπόθεσης Κασόγκι, σημαίνοντες παράγοντες του πολιτισμού από όλο τον κόσμο αποχωρούν ακόμα και από προαναγγελθείσες κοινές δραστηριότητες με τη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, ο διευθύνων σύμβουλος του οίκου Sotheby’s Ταντ Σμιθ, ακύρωσε τη συμμετοχή του σε πάνελ, όπου θα μιλούσε μαζί με τον διευθυντή του Μουσείου Ερμιτάζ, Μιχαΐλ Πιοτρόβσκι.

Μαζί με τα έργα του Καντίνσκι ταξίδεψαν στο Ριάντ για την έκθεση και άλλα έργα κλασικών καλλιτεχνών της Ρωσικής πρωτοπορίας.