Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους συλλέκτες φωτογραφίας σε όλο τον κόσμο. Μερικά από τα σπουδαιότερα έργα σύγχρονης φωτογραφίας βρίσκονται κρεμασμένα στους τοίχους των σπιτιών του στο Λονδίνο, το Μπέβερλι Χιλς και τη Βενετία εδώ και 25 χρόνια. Ο σερ Έλτον Τζον δανείζει τη συλλογή του, μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου στην Tate Modern. Ο τραγουδιστής άρχισε να συγκροτεί τη συλλογή του το 1991, η οποία αποτελείται από περισσότερα από 8.000 έργα. Στην έκθεση θα εμφανιστούν 200 έργα της περιόδου 1917-1950 καλλιτεχνών όπως ο Μαν Ρέι και πορτρέτων των Ματίς, Πικάσο, Τζόρτζια Ο Κίφι, που αποτελούν σημαντικά δείγματα του φωτογραφικού μοντερνισμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Η συνεργασία ανάμεσα στον Έλτον Τζον και την Tate Modern έχει ξεκινήσει εδώ και δυο χρόνια. Η έκθεση άνοιξε πριν λίγες ημέρες και ο επιμελητής της Shoair Mavlian δήλωσε ότι ο τραγουδιστής είναι ενθουσιασμένος με το άνοιγμα αυτού του μεγάλου μέρους της συλλογής του στο κοινό.

Tower, 1920, Alexandr Rodchenko

Tower, 1920, Alexandr Rodchenko

Ο Έλτον Τζον έχει επανειλημμένα δηλώσει πόσο ενθουσιώδης συλλέκτης είναι και πόσο αυτή η συλλογή έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης στη ζωή του. Θεωρεί τις φωτογραφίες στους τοίχους των σπιτιών του πολύτιμα πετράδια και ελπίζει ότι και το κοινό θα αντλήσει από την έκθεση τόση χαρά όσο εκείνος όταν τις συνέλεγε. Στην έκθεση θα υπάρχει και ένα σπάνιο τμήμα με φωτογραφίες που θα δείχνουν το σημείο καμπής της βρετανικής φωτογραφικής τέχνης, όπως επίσης και μια σπάνια ομάδα πορτρέτων του Mαν Ρέι που θα εκτεθούν για πρώτη φορά μαζί και έχουν αγοραστεί από τον Έλτον Τζον κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων δεκαετιών.

Kiki with African mask 1926. Man Ray

Kiki with African mask 1926. Man Ray

Πρόκειται για μια έκθεση από αυτές που δεν έχουν γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και πολύ καιρό και οι οργανωτές περιμένουν με ανυπομονησία τη στιγμή που θα μπορέσει το μεγάλο ακροατήριο να την απολαύσει. Ένα ιδιαίτερα σπάνιο έκθεμα είναι η φωτογραφία του Ούγγρου André Kertész, με διάσταση 3 μόλις εκατοστά που χρονολογείται από το 1917, ονομάζεται «Υποβρύχιος κολυμβητής», και την οποία ο επιμελητής της έκθεσης περιέγραψε ως «μικρό διαμάντι».

Underwater Swimmer,1917, André Kertész

Underwater Swimmer,1917, André Kertész

Ο Έλτον Τζον δανείζει συχνά φωτογραφίες σε εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ με τον σύζυγό του David Furnish έχουν χτίσει μια γκαλερί τέχνης το 2009, η οποία βρίσκεται δίπλα στο σπίτι τους, στο Berkshire, και εκθέτουν πολλά έργα από τη μεγάλη και ανεκτίμητη συλλογή που κατέχουν.

Man Ray: Glass Tears

Man Ray: Glass Tears

Ιnfo: The Radical Eye: Modernist Photography από τη συλλογή του Sir Elton John | 10 Νοεμβρίου – 7 Mαΐου | Switch House, Tate Modern