Είναι ίσως η πιο διάσημη ταπετσαρία του κόσμου. Η ταπισερί Μπαγιέ, ένα εμβληματικό τεχνούργημα ένα κεντημένο ύφασμα μήκους 70 μέτρων και ύψους 50 εκατοστών, το οποίο απεικονίζει τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάκτηση της Νορμανδίας και κορυφώθηκαν με τη μάχη του Χέιστινγκς, το 1066.

Η μάχη του Χέιστινγκς θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες μάχες όλων των εποχών. Χαρακτηρίστηκε από την αποφασιστική νίκη των Νορμανδών που είχαν αρχηγό τον Γουλιέλμο τον κατακτητή, ενώ αρχηγός των Αγγλοσαξώνων ήταν ο Χάρολντ Γκόντουϊνσον που έχασε τη ζωή του στη μάχη. Στη μάχη πήραν μέρος 12.000 πεζοί, 1.700 τοξότες, 2.200 ιππείς, ενώ στις απώλειες καταγράφηκαν 8.000 νεκροί και από τα δυο στρατόπεδα.

Η ταπετσαρία δημιουργήθηκε λίγα χρόνια μετά τη μάχη και αφηγείται τα γεγονότα από τη μεριά των Νορμανδών, ενώ το ύφος της τέχνης είναι αγγλοσαξωνικό. Είναι αξιοσημείωτο το ότι αντιμετωπίζει τους στρατιώτες της ηττημένης πλευράς με σεβασμό. Είναι ένα από τα κορυφαία δείγματα Norman Romanesque τέχνης και υπάρχει άθικτη σχεδόν μέχρι σήμερα. Το εξαιρετικό της μήκος, η αρμονία και η φρεσκάδα των χρωμάτων της, η εξαίρετη εργασία της και η ιδιοφυΐα σε ότι αφορά την περιγραφή των γεγονότων συνδυάζεται για να την κάνει ατελείωτα συναρπαστική.

Η ταπετσαρία αποτελείται από πενήντα σκηνές με λατινικούς τίτλους, κεντημένες σε λινό με χρωματιστά μάλλινα νήματα. Είναι πιθανό ότι ανατέθηκε από τον επίσκοπο Odo, στον αδερφό του William, και κατασκευάστηκε στην Αγγλία. Το 1729 ανακαλύφθηκε ξανά από τους μελετητές και εκτέθηκε στον καθεδρικό ναό Bayeux. Η ταπετσαρία παρουσιάζεται σήμερα στο μουσείο de la Tapisserie de Bayeux στο Bayeux της Νορμανδίας. Η πρώτη γραπτή καταγραφή του είναι το 1476 όταν καταγράφηκε στο θησαυροφυλάκιο του καθεδρικού ναού Bayeux ως «πολύ μακρύ και στενό ύφασμα πάνω στο οποίο είναι κεντημένες μορφές και επιγραφές που περιλαμβάνουν μια αναπαράσταση της κατάκτησης της Αγγλίας».

Τα σχέδια για την ταπετσαρία Μπαγιέ είναι κεντημένα και όχι υφασμένα, έτσι τεχνικά, δε θεωρείται μια ταπετσαρία παρόλο που οι ιστορικοί τέχνης αποφάσισαν να την ονομάσουν έτσι. Θεωρείται ακόμα πιο γνωστό έργο της αγγλοσαξονικής τέχνης. Τέτοιες ταπετσαρίες κοσμούσαν τόσο τις εκκλησίες όσο και τα πλούσια σπίτια στην Αγγλία, αν και στα 0.5 με 68,38 μέτρα η Bayeux Tapestry είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησε να επιτρέψει το δανεισμό του έργου στη Βρετανία και τη μετακίνησή του από τη Νορμανδία στο Ηνωμένο βασίλειο προκειμένου να εκτεθεί για πέντε χρόνια. Ακόμα δεν είναι γνωστό σε ποιο μέρος θα εκτεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουν υπάρξει δυο ακόμα ανεπιτυχείς απόπειρες να ταξιδέψει το έργο στο εξωτερικό. Μία φορά για τη στέψη της Βασίλισσας το 1953 και το 1966 για την 900χρονη επέτειο της μάχης του Χέιστινγκς. Ωστόσο, το κέντημα σπάνια μεταφέρθηκε από το Μπαγιέ ακόμη και στη Γαλλία. Το 1803 ο Ναπολέων Βοναπάρτης το έθεσε σε επίδειξη στο Παρίσι και το 1945 παρουσιάστηκε για λίγο στο Λούβρο.

Η παρουσίαση του έργου πιθανώς να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα στις συνομιλίες μεταξύ Τερέζα Μέι και Εμανουέλ Μακρόν, που θα γίνουν στη στρατιωτική ακαδημία Sandhurst και θα αφορούν τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στο Καλαί και τη συμφωνία για μια στενότερη συνεργασία για την καταπολέμηση των μαχητών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα «στην πηγή» στη βόρεια Αφρική.