Η Αρλ, λουσμένη στο μαγικό της φως, μια πόλη πριγκίπισσα της Προβηγκίας, υποδέχεται και φέτος την παγκοσμίως διάσημη έκθεση φωτογραφίας και μετατρέπεται σε ένα απέραντο διεθνές καλλιτεχνικό φόρουμ, κέντρο εικαστικών γεγονότων και εκδηλώσεων.

Η Αρλ είναι η πρωτεύουσα της φωτογραφίας στη Γαλλία και το Διεθνές φεστιβάλ της αποτελεί ένα μεγάλο γεγονός για τους απανταχού φωτογράφους.

Carlos Somonte, Untitled (Sara Hernández Franco), Internos series, Mexico, (1997). Image: ©Carlos Somonte, courtesy Toluca Fine Art.

Οι φωτογραφικές συναντήσεις της Αρλ είναι το σπουδαιότερο φωτογραφικό φεστιβάλ και το μόνο πραγματικά διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας στον κόσμο. Γίνεται κάθε καλοκαίρι, τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου. Η ιστορία του φεστιβάλ ξεκινά όταν τρεις φίλοι, ο φωτογράφος Lucien Clergue, ο συγγραφέας Michel Tournier και ο ιστορικός Jean-Maurice Rouquette (ο Clergue και ο Rouquette γεννημένοι στην Αρλ), ένωσαν τις δυνάμεις τους το 1968 και κατάφεραν να δημιουργήσουν το σημαντικότερο φεστιβάλ φωτογραφίας στον κόσμο.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει κυρίως εκθέσεις, εργαστήρια, αλλά και σημαντικές ημερίδες, ομιλίες και παρουσιάσεις. Το φεστιβάλ προώθησε τη φωτογραφία στη Γαλλία με πολλούς τρόπους και έτσι τη δεκαετία του ’80 δημιουργήθηκε στην Αρλ η L’Ecole Nationale Supérieure de la Photographie – ENSP, η κρατική σχολή φωτογραφίας της Γαλλίας. Ο σχεδιαστής Christian Lacroix, επίσης γνήσιο τέκνο της Αρλ, υπηρέτησε και αυτός το θεσμό επί σειρά ετών με μεγάλο ζήλο.

Η Αρλ από τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ

Από τις προετοιμασίες του φεστιβάλ στην Αρλ

Το φεστιβάλ Rencontres Internationales de la Photographie d’Arles έχει παίξει σπουδαίο ρόλο στην ανάδειξη νέων φωτογράφων, ενώ πολλοί σημαντικοί φωτογράφοι έκαναν εκεί τα πρώτα τους βήματα. Επιμελητές, ερευνητές και συλλέκτες συρρέουν κάθε χρόνο στην Αρλ, για να πάρουν μέρος ή να παρακολουθήσουν τις πολυάριθμες εκδηλώσεις αυτής της μοναδικής πολιτιστικής πλατφόρμας.

Αυτός είναι ο τρίτος χρόνος που το φεστιβάλ βρίσκεται υπό τη διεύθυνση του Sam Stourdzé, διαδόχου του βετεράνου Frannois Hebel του Magnum Photos, του οποίου η 13ετής θητεία ως διευθυντή μετέτρεψε την Αρλ από ένα μικρό φεστιβάλ στο χείλος της πτώχευσης, σε αυτό που είναι σήμερα.

Billy Hare, Lurin, Lima, (1981). Image: ©Billy Hare, courtesy Toluca Fine Art.

Το φεστιβάλ είναι πλέον πιο δημοφιλές από ποτέ, καθώς η περσινή διοργάνωση ξεπέρασε σε προσέλευση κάθε προηγούμενο, με περισσότερους από 100.000 επισκέπτες. Φέτος παρουσιάζεται το έργο 250 καλλιτεχνών σε 25 τοποθεσίες, σε εκκλησάκια του 12ου αιώνα, σε κάποιο από τα μεταβιομηχανικά κτίρια της πόλης, ή σε εγκαταλελειμμένες αστικές δομές.

Φέτος, δεδομένου ότι το 2017 είναι η χρονιά Γαλλίας-Κολομβίας, η λατινοαμερικανική τέχνη βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής με 28 καλλιτέχνες να εκθέτουν στο φεστιβάλ προκειμένου να μιλήσουν για το δύσκολο δρόμο της Κολομβίας προς την ειρήνη, ενώ η κεντρική ενότητα τιτλοφορείται Latina!

Armando Cristeto, PolyMarchs, Las noches del reventón series, Mexico, 1985. Image: ©Armando Cristeto, courtesy Toluca Fine Art.

Équateur. Paco Salazar, Quito, 1994

Chili. Paz Errázuriz, Sans titre, série Tango, 1988

Evelyn, La Palmera, Santiago, série La Pomme d’Adam, 1983

Paz Errázuriz, Dormeurs X, série Les Dormeurs, 1979

Infarctus 30, Putaendo, série L’Infarctus de l’âme, 1994

Infarctus 30, Putaendo, série L’Infarctus de l’âme, 1994

Mathieu Pernot, The Gorgan family, Arles, (1995). Image: ©Rencontres d’Arles, courtesy of the Éric Dupont gallery.

Paolo Gasparini, Mujeres, Periodo Especial en Tiempo de Paz, La Habana, (1991). Image: ©Paolo Gasparini, courtesy Toluca Fine Art.

Info:

 Rencontres Internationales de la Photographie d’Arles | 3 Ιουλίου – 24 Σεπτεμβρίου